Az Apple és a Disney kapcsolata elég régre vezethető vissza. Steve Jobs a Disney legnagyobb részvényese volt, végül az általa feltőkésített Pixar is ide olvadt be. Jobs halála után özvegye, Laurene lett a legnagyobb részvényes a Disney-ben, de ő aztán elpasszolta a részvények felét. Sokáig a negyedik legnagyobb részvényes volt, most már a top 5-ben sincs.

Persze nem csak erről van szó. Az, amit az Apple a videós tartalomról gondol, nagyjából ugyanazt gondolja a Disney. Durva erőszak és meztelenség kizárva, családok a fókuszban. És a Disney-nek meg is van mindene, ami ehhez kell: animációs stúdió, Pixar, Lucasfilm, Marvel, ESPN több tévécsatorna, sőt Disney Music Group, ahol zenékkel, és a Disney Theatrical Group, ahol élő műsorokkal foglalkoznak.

Az Apple-nek mije van? Pár tucat filmes és videós szerződése, amik gyártása folyamatban van.

Kétségtelen, hogy sokat adna érte az Apple, hogy egy nagy ugrással ott tartson, mint a Disney most, legalábbis ami a fenti tevékenységeket illeti. Sokan pedzegették, hogy az Apple majd felvásárolja a Disney-t, amit megtehetne, de valójában nem tudna vele megbirkózni. A Disney sokkal szerteágazóbb cég annál, mint amire az Apple-nek szüksége lenne, hiszen ingatlanok, fogyasztói termékek, meg egy rakás cég járna vele, a Disney-nek még magyar leányvállalata is van. Itt van minden alvállalat.

Ezekért pedig, mivel az Apple-nek nincs rá szüksége, felesleges lenne dollárszázmilliárdokat költeni. Viszont a Disney bizonyos része nagyon is jól jönne az Apple-nek. Én azt gondolom, hogy hétfőn egy szoros kapcsolatra derül fény a két cég között. Egy olyan tartalmi paktum, ami ugyan nem teszi exkluzívvá az Apple-nél a Disney tartalmait, de mindenképp az Apple eszközein lesz a legnagyobb élmény fogyasztani ezeket a tartalmakat.

blancanieves-apple-730x385_1.jpg

A Disney sorra vásárolja fel a médiabirodalmakat, most a 21st Century Fox-ot kebelezte be. Annyira most, hogy a napokban véglegesedett a deal, az Apple bejelentése előtti héten. Ezt a dátumot már lehetett tudni előre, így szerintem nem lehet teljesen véletlen, hogy az Apple is jövő héten mutatja be, amit be akar. Mert a bejelentésnek sok köze lehet a Disney-hez, így, kiegészülve a Twentieth Century Fox, Fox Searchlight Pictures, National Geographic Partners, éééééés Hulu alvállalatokkal. Meg egy rakás mással.

Egy hatalmas médiabirodalom ez tehát, tévécsatornákkal, hírcsatornákkal, sportcsatornával, saját családi filmekkel, animációs tartalmakkal, és a Disney erre az évre ütemezte be a saját stream-szolgáltatását is. Ez nyilván valahol exkluzív tartalmakat is jelent, miközben a fontosabb műsorokat meghagyja a szélesebb közönség számára is. Nem lepődnék meg, ha ez a stream-szolgáltatás valahogy összeérne az Apple elképzeléseivel, és valami hibrid megoldásban gondolkoznának.

Kíváncsi vagyok, igazam lesz-e. Hogy tényleg főszereplő lesz-e a Disney, vagy csak a többiekkel egy szinten lévő mellékszereplő.