Oké, mindenki tudja, mire megy ki a játék. Az Apple idén a szolgáltatások üzletágat boostolja meg. Azért, mert a hardvereladások nem nőnek, miközben ez a részleg meg hasít. Úgyhogy ütik a vasat, amíg meleg.

És igen, lesz majd szuper videós csomag, meg válogatott hírek, és mindehhez jön majd a korábban megismert Apple Music, meg az egyéb iCloud szolgáltatások, könyvek, podcastok, szóval egy egész birodalom, amit előbb vagy utóbb egyetlen egy havidíjjal elérünk, korlátlanul. Erről szól a dolog.

Csupaszítsuk le: fizess többet. Persze, a pénzedért kapsz majd remek dolgokat, de a lényeg mégis a részvényesek kielégítése az árbevétel növelésével. Sokat költöttek az utóbbi időben arra, hogy mostantól többet fizessünk, vettek filmeket, sorozatokat, felkészültek a nagy stream-elési viharra adatközpontokkal.

A kérdés: mennyi pénzt várnak tőlünk?

app_1_1.jpg

A ZDnet szerint egy nagy Apple Prime előfizetési csomag lenne jó, amiben benne van egy iPhone Apple Care 2 évre, 130-200 dollárért, 2 TB iCloud tárhely 120 dollárért, az Apple Music szintén 120 dollárért, a videós stream meg megint kábé ugyanennyiért. Ez 460 dollár egy évben, 128 ezer forint, nettó. Magyarosítva az árakat: Apple Care-t hagyjuk, 35.880 a két tera, 17.880 forint az Apple Music, a videós stream-re is vegyünk akkor 35 ezret nagyjából. Ennyit húz le az Apple egy vevőről optimális esetben. 90 ezer körül.

Oké, most tegyük fel, hogy ezt az egész csomagot egyben adná, 20% kedvezménnyel. Vagyis 70-100 ezer forintot szednének be egy vásárlótól szolgáltatás címén, egy évben.

Ennyibe kerül, hogy úgy érezzék, faszák voltak, és sikerült felnyomni a szolgáltatások üzletágat.

Van egy ötletem: mindenki, aki szeretné, hogy az Apple több törődést adjon a hardvereknek, utalja el ezt a pénzt nekik, mint előfizetési díj egy évre. Most. Legyünk túl rajta. Nincs nyomás, nincs megfelelési kényszer, majd adtok, amit sikerül. Csak könyörgöm, fejlesszétek normálisan a hardvereket, mert tavaly alig volt bemutató, és idén sem tűnik úgy, hogy tódulnak a dolgok. iPhone-ok idén is a tavalyiak lesznek állítólag felturbózva, várunk még egy iPadet mostanra, ami olyan, mint a tavalyi. Meg egy minit, ami olcsóbb lesz. Vezeték nélkül tölthető Airpods, meg a töltő hozzá. Huh.

Igazából ha ki akarnak szedni mindenkiből 100 rongyot, akkor egy "Apple Prime" előfizetéshez - az Amazon Prime-hoz hasonlóan - még egy fontos dolgot kellene csomagolni. Kedvezményeket. Úgyis probléma az Apple-nek, hogy miként csökkentsen árat úgy, hogy nem csökkent, hát akkor így: az Apple Prime tagok rendszeresen kapnak valami kedvezményt Apple és egyéb cuccokból, amivel felpörgetik a keresletet, tulajdonképpen előre beszedik a később elköltött pénzeket, és a végén hétszentség, hogy még többet kaszálnak úgy, mint így.

Én benne vagyok, csak ne csesszük el erre az egész évet. Az Apple-nek meg kéne írni, mennyi pénz kellene, hogy zavartalanul dolgozhasson, elutaljuk, utólag meg levásároljuk az előre elköltött összeget. Nincs ez a kínlódás.

ke_pernyo_foto_2019-02-14_14_13_38.png