A Prey nevű szoftver olyan, mint a Find My iPhone, csak elméletileg jobb. Jelez például, ha kikerül a telefon a közvetlen közeledből, ilyenkor be lehet állítani távolról az “elveszett” módot, és a készülék fotót készít a tolvajról. iPhone-okra, iPadekre és Macekre is fel lehet telepíteni.

És mivel a szoftver tudja, hogy egy-egy általa indított riasztásnak mi a következménye, fasza kis statisztikát is készíthet arról, hogy mi volt az oka az “elveszett mód” aktiválásának. Lássuk, mit látnak a Prey-nél:

Elvesztették: 69.12%
Zsebtolvaj: 10.98%
Betörés: 7.6%
Rablás: 6.76%
Autófeltörés: 2.77%
Betörés a munkahelyen: 2.77%

Tehát az esetek több mint kétharmadában egyszerűen csak elhagyjuk a telefonunkat. Nyilván az arányok országonként változnak, a fenti statisztika a Prey ügyfeleiről szólnak, de azok azért több mint 230 országból kikerülhettek.

Ismétlődő események voltak a szokásostól eltérő telefoneltűnések is. Az iskolákban például a diáktársak simán lopnak diákoktól vagy a tanártól, kirúgott alkalmazottak is szívesen visznek el laptopot, a saját otthonunkban pedig családtagok és baráti látogatók is lopkodhatnak, a koliban a szobatársak és a szomszéd szobában lakók veszik el, és rejtik el a laptopot.

Voltak nagyon nem várt események is:

ke_pernyo_foto_2019-03-06_16_28_59.png

A teljes jelentés itt elérhető.