Hajtogatós őrület van. Múlt hét közepén a Samsung, aztán vasárnap a Huawei mutatta be a Galaxy Fold és a Mate X telefonokat. Négy nap telt el a két bejelentés között, de mintha évek lettek volna: a Samsung összecsukva 4,6 colos telefon, szétnyitva 7,3 colos tablet, míg a Huawei megoldása így 6,6, amúgy meg 8 col, egy szinte káva nélküli megoldás. A Galaxy Fold szétnyitva 6,9 milliméter vastag, a Huawei meg 5,4, szóval egy sokkal elegánsabb, szebb, kezelhetőbb készüléket mutattak be a kínaiak. Mondjuk náluk nincs másodlagos kijelző, a telefont összehajtott állapotban maga a képernyő védi, míg a Samsungnál a “tabletes” pixelek ilyenkor belül, a készülék házának védelmében vannak.

image_aspx.jpeg

© Huawei

És csak nézünk, mert épp ilyesmiről volt szó öt (ÖT!) évvel ezelőtt is, amikor az Apple levédette az szabadalmait erről, és épp ugyanennyi idő telt el úgy, hogy semmi nem történt e téren. De nem is nagyon számítottunk rá, mert az összehajtható készülékek ötlete annyira abszurd, és annyira kell koncentrálni, hogy létjogosultságot adjunk neki, hogy én ezidáig nem is próbálkoztam vele.

Most, hogy léteznek, nagyjából így foglalnám össze az értelmüket: készíts egy tabletet, amit ahhoz, hogy a zsebedbe tehess, össze tudsz csukni. És tudj vele telefonálni is.

Ahogy így hunyorítok, egyszer csak meglátom az árcédulákat: 2000 és 2300 euró. Nem tudni, ezekhez képest a forintos, Atrisjusos, ÁFA-s ár hol lesz, de nagyjából az egymilliót nyaldossa alulról majd a drágábbik vas. Ez pedig egy nagyon-nagyon fontos részlet, ugyanis rögtön helyreteszi az egész sztorit.

Az összehajtható tablet nem a telefonok jövője.

Nem egy olyan vonat, amire felszáll majd mindenki, és ha te nem tudod elképzelni, hogy valaha ilyet használj, vagy ennyi pénzt fizess ki, ne törődj vele. Nagyjából mindenki így van vele.

Az összehajtható tablet arról szól, hogy a gyártók megmutatták, lehet meglepetést okozni. Van innováció. És így létrehoznak egy világot, amiben, ha az Apple nem vesz részt, kiesik az innovatív gyártók versenyéből. Akkor is, ha soha senki nem vesz összehajtható tabletet, ha zsákutca lesz az egész, és hosszú távon úgy tűnhet, nincs értelme a versenynek. Merthogy van.

fold.jpg

A képnek nincs köze az Apple-höz (www.foldable.news)

Most mindenki néz az Apple-re, hogy mi lesz. És egy XSS meg XRS nem igazán fogja kihúzni őket a csávából. Ők most a normálisabb áron kínált telefonokra koncentrálnak, és mi így magunkban bátorítjuk is őket. Az SE 2, az alacsonyabb áron kínált csúcsmodellek, hajrá. Csak közben vegyük észre, hogy a többiek meg rádobtak még egy lapáttal, és velük eljön az egymilliós mobilok kora.

Ha az Apple is bemutat idén egy csukogatós tabletet, akkor minden olyan lesz, mint eddig, csak a verseny élesedik a végletekig. Ha nem mutat be - és én nem titkoltan ennek szurkolok -, akkor helyrebillenhet végre a cég önmagáról és a termékeiről alkotott képe, mert a hype végképp elhúzódik tőlük, és a csendben tudnak kicsit jobban fókuszálni a termékekre. Vagy, ahogy most állnak, a szolgáltatásokra.