Kuo mondá, lészen 6K-s Apple monitor, 31,6 colos átmérővel. Úgyhogy vegyük úgy, hogy lészen is.

El is kezdődött a találgatás. Hogy adja ki az átmérőt a kiejlző? 16:9-es aránnyal? Milyen csatlakozói lesznek? Lesz-e kamera rajta? Face ID?

Sőt. Érintőképernyő lesz-e, vagy csak sima kijelző?

Azt gondolom, hogy nem nagy merészség kijelenteni, hogy USB-C portok és Thunderbolt 3-asok is lesznek a kijelzőn, és hogy minél több Apple eszközzel, iPad Próval, MacBookkal, Mac minivel együtt fog működni. Ez alap.

apple-6k-display-raised.jpg

A 9to5Macen az egyik kommentelő azt állította, megtudott pár új részletet a kijelzőről. És noha nem kezdünk most el álnéven író kommentelők értesüléseit elemezni, azért mondott valamit. Nevezetesen hogy ha fogjuk a mostani 27 colos iMac magasságát, és rögzítjük, centire, pixelre, csak

kihúzzuk az egészet ultra wide-ba, 19.5:9-es képarányba

…, akkor voila, megkapjuk az emlegetett 31,6 colt. 6,240 x 2,880 pixeles felbontással.

6k3k-vs-other-resolutions.jpg

És ha az Apple az új monitort olyan magasságúra (meg egyáltalán, dizájnúra) tervezi, mint a mostani iMacet, máris egy másodlagos iMac kijelzőnek is beillik a cucc. Meg persze az idei új Mac Pro elsődleges kijelzője is ez lehet, sőt, egyesek szerint a kettő annyira öszetartozik, hogy együtt mutatná be a cég. Talán a WWDC-n? Reménykedjünk.

Illetve feléledhetnek a már elfelejtett pletykák, a kijelzőbe integrált GPU-ról, ami a gyengébb eszközökkel való röcenésmentes együttműködést hivatna elősegíteni. T2 chip is biztos lesz a vasban, és akkor már miért ne raknának bele egy fullos Apple TV hardvereit, hogy egy gombnyomásra, rákötött eszköz nélkül is futtassa az idén bemutatásra kerülő új TV appot, vele együtt a streamelési lehetőségekkel? Kicsit elszaladt velem a ló?

Az ára? Olcsó biztos nem lesz, hiszen ez egy profi cucc, de azért méga megfizethető hardverelemekkel. Egy régebbi LG UltraFine 5k az Apple-nél 1300 dollár, egy Dell 8K-s monitor meg már 4800 dollár (én itt próbáltam ki egy ezeknél kisebb pixelszámú, de elég szép monnitort, ami pedig még sokkal olcsóbb). Vagyis valahol 500 ezer és 1,5 millió között lehet szerintem a kijelző, persze jóval közelebb az alacsonyabb zónához.