Ritka az olyan termék, ami megelőzte a korát, és mégis fennmaradt - a Philips Hue abszolút ilyen. 2012-ben, amikor még magyar cégek is elkezdték gyártani a Bluetooth-os okosizzókat, és elkezdődött az okosotthon-láz, a Philips már rég árulta a kompakt, jó minőségű és megbízható fényforrásait, ha jól emlékszem, az Apple Store-okban is.

ke_pernyo_foto_2019-01-29_20_01_06.png

Akkor mindenki azért támadta őket, hogy drágák, valamint hogy egy központi bridge szükséges ahhoz, hogy elérjük és vezéreljük az izzókat, nem közvetlen a kapcsolat a telefonunk és a fényforrások között, az idő végül őket igazolta. A Bluetooth kapcsolat egy nagy házban nem a legbiztosabb megoldás, a Hue bridge Ethernet kábellel kapcsolódik a routerünkhöz, ő maga pedig ZigBee vezeték nélküli IEEE 802.15.4 protokollal éri el a lámpákat és fényforrásokat, akár 50-et, így biztosabb kézzel vezérelhetjük az egész házat, bárhonnan.

A Philips árai, ha jól láttam, nem sokat változtak az évek alatt, de nem is emelkedtek az inflációval sem, ami nagy szó ennyi idő távlatában. Közben a Hue igazodott az aktuális trendekhez, és mára már akkora választék van mindenféle falilámpában, plafonvilágításban, ledszalagban, fényrúdban, hogy ihaj. Már nem csak izzókról van szó: ha tetszik nekünk a cég hol puritán, hol kissé futurisztikus vonalai, akkor az egész lakást beHue-zhatjuk anélkül, hogy egy izzót is vennénk.

És akkor a próba: betekertem a nappalimban három izzót a meglévő lámpáimba, illetve kipróbáltam egy asztali lámpát, ami két külön, egymástól független szín megjelenítésre képes. Mindegyik fényforrás 16 millió árnyalat közül válogathat. És hogy ennek hol van értelme? Játékok és filmek nézése közben például kérhetjük, hogy a nappaliban lévő izzók színe igazodjon a képernyő tartalmához. Mindjárt leírom, hogyan.

 dsc05679.JPG

Előkészületek

A telepítés borzasztó egyszerű: elhelyezed, betekered, letöltöd a Hue appot, párosodsz a bridge-dzsel úgy, hogy megnyomod a rajta lévő nagy világító gombot, az eszközöket, lámpákat már alapből besúvasztja maga alá a cucc. Kész. A párosítást minden egyes külön appal meg kell tenni.

img_0779_2.PNG

Lássuk, mire is jó?

Emlékszem, amikor először nézegettünk okosizzókat, kapcsolgattuk a színeket vadul, hol pirosba, hol kékbe festve magunk körül a teret. A kislányom ugyanezt csinálja most, ha kezébe kapja a Hue dobozban mellékelt távirányítóját. És noha még ma is szívesen kapcsolgatom a színeket, belebámulva a mély árnalatokba, már értem, mire is jó valójában egy lakás teljes felszerelése okosfényforrásokkal.

Az igazi haszon egy HomePod beszerzésével indul: ez a HomeKit, és az okoseszközeink elérésének legjobb módja. A HomePod biztosítja azt, hogy bárhol elkiáltjuk magunkat, hogy mit szeretnénk, megtörténik.

Hey Siri, dim the lights

Hey Siri, dim the lights in the dining room

Hey Siri, turn off the lights everywhere

Hey Siri, turn the lights to pink

...és így tovább. A dologhoz persze nem feltétlenül kell HomePod, az iPhone-unknak is mondhatjuk, de az nem olyan hatékonysággal hall meg minket, mint a hangfal mikrofonjai. Ha pedig beállítunk Shortcutokat, akkor egy egyszerű “I’m leaving home” felkiáltásra is kikapcsolja mindenhol a világítást (sok más paranccsal együtt). iPhone-nak mondani olyan suta, menőbb, ha a lakásunknak kiáltjuk.

Tehát állíthatjuk a világítás intenzitását, színhőmérsékletét, az egyes szobákban is így kapcsolhatjuk ki és be a fényeket. És a tesztelésem során megállapítottam, hogy viszonylag gyorsan reagál a rendszer a szóban kimondott utasításokra, de azért eltelik egy-két másodperc, amíg végigfut Sirin, majd megvalósul. Ha nem szeretnénk angolul beszélni az izókhoz, az iOS appból, az Apple TV-ról vagy akár a mellékelt távirányítóval is állíthatjuk a színeket és a fényintenzitást, minden elérhető izzónál. Csak ez sokkal kényelmetlenebb - szerintem.

dsc05672.JPG

Mi van ilyenkor a fizikai fali kapcsolóinkkal?

Természetesen a használat során minden fali kapcsoló fel van kapcsolva a lakásban, csak így vezérelhetjük az izzókat, lámpákat. Ha odamegyünk egy fali kapcsolóhoz, és lekapcsoljuk, az izzó ugyanúgy elérhetetlen lesz, mint hagyományos esetben. Ha pedig hagyjuk így, kikapcsolva néhány másodpercig, az izzó átvált butaüzemmódba: újra felkapcsolva fehér fényt ad, akármilyen beállítás is volt rajta korábban, azt elfelejti.

Ez arra jó, hogy fizikailag bármikor visszavehessük a kontrollt, egy bizonyos esetben azonban rosszul jön: ha áramszünet van, a rendszer az áram hiányát úgy veszi, mintha kézzel lekapcsoltunk volna minden kapcsolót, majd vissza. Mi ennek az eredménye? Hát az, hogy éjszaka, egy tök sötét lakásban ébredhetünk arra, hogy fényárban úszik minden: áramszünet volt pár percre.

update: Mint olvasónk, Rasket írta, tavaly megjelent a Power-on behaviour, így már be lehet állítani, hogy áramszünet után a korábbi állapotba vagy full világosba térjenek vissza a lámpák, és fejlesztés alatt áll a következő opció, hogy akár bármilyen előre meghatározott állapotú visszatérés is választható legyen.

Még több felhasználási terület

Oké, tehát vezérelhetem hanggal az izzókat, lehet fényerőt és színeket szabályozni - ha olyan izzót vettünk. Mi van még? Például ha telepítjük macOS-re a Hue Sync alkalmazást (amit hiába keresünk az App Store-ban, weboldalról letölthető), akkor filmek és játékok élvezeti értékét növeli, hogy a környezetünk izzói reflektálnak a képernyőnkön látható színekre. Külön olyan Hue fényforrásokat is lehet venni, amik a tévénk mögé férnek, és a falra vetítik a színeket.

 

(Az asztali lámpát nem tudta vezérelni a Hue Sync, ezzel nem megy, inkább csak dekorációs és olvasólámpának használhatjuk.)

Ehhez kell pár előzetes lépés:

  • Le kell tölteni a fenti Hue Sync alkalmazást, és telepíteni
  • Engedélyezni kell az app számára a számítógépünk vezérlését

v.png

  • Be kell állítani a Hue alap appjában az Entertainment area-t, vagyis egy pofás kis grafikus felületen megmutatni az appnak, az izzók hol helyezkednek el a tévénkhez képest

Innentől, ha a Hue Sync macOS appban a Video lehetőséget választjuk, az izzók a beállított reagálási sűrűséggel váltogatják a színűket a kijelzőn látható képeknek, videónak megfelelően, komótosan vagy rendesen villódzva.

sync.jpg

Egyből gondolhatjuk, hogy zenék automatikus diszkófényeit is így vezérelhetnénk, és valóban. Az app erre is képes a Music menüpontban, ha engedélyezzük neki a mikrofonunk elérését, akkor a gépen lejátszott zenére vezérli a színeket, az Intense-nél tényleg komoly házibulik lehetőségét magában rejtve.

 

Sajnos Apple TV-re nincs ilyen app, pedig az igazi az lenne, ha onnan lehetne vezérelni az izzókat. Ez így, hogy a Mac-en kell indítani a filmet vagy játékot, azt streamelni a tévére, elég kétezres évek. Ezt muszáj lenne megoldani mielőbb, akár az Apple-lel karöltve, egy ilyen lépés az Apple TV-nek is jót tenne, meg a Philipsnek is.

(Van egyébként iOS-re is egy Light DJ nevű fapados app, ami a telefonunk mikrofonján hallott zenére villóztatja az izzókat, de ezért havi 2790 forintot elkérni rablás. Ezt a Philipsnek kellene adnia, nem külső programozónak, és ingyen.)

img_0844.PNG

Mire jó még? Be lehet állítani ütemezés szerinti működést, hogy amikor felkel a nap, akkor kapcsoljanak ki mondjuk automatikusan a fények, de ennek nincs sok értelme. Aminek van, azt a Reszkessetek Betörőkben már láttuk gyerekkorunkban: ha elutazunk, beállíthatunk mindenféle automatikus ki-bekapcsolásokat, így úgy tűnhet, mintha otthon lenne valaki.

img_0843.PNG

Simán ment minden?

Azt gondolná az ember, hogy hat év alatt megoldották, hogy minden flottul menjen, de volt pár fennakadásom. Ezek általában abból adódtak, hogy az Apple saját Home appja és a Hue appja összeveszett. Így lehetett például, hogy míg a Home-ból és a Hue saját appjából szintén elértem az izzókat, a Siri azt jelentette: nem éri el az eszközöket. Ilyenkor a Hue appban egy Siri & Home Kit restart-ot kellett nyomni, és újrapárosodtak. Egy ideig felemásan működtek: a Siri elérte ugyan az izzókat, de még mindig hibáról beszélt. Aztán, egyszercsak, elmúlt minden hibaüzenet.

img_0788_1.PNG

A Hue sync app macOS-en sem egyszerű menet. Nem elég, hogy többfelé kell konfigurálni, hogy működjön, a végén még így sem reagálnak az izzók a képernyőnk tartalmára. Ilyenkor a Home appban kell ki- majd bekapcsolni az izzókat egyenként, és láss csodát, megy.

Ha a Macen lejátszott zenét kitesszük AirPlay-jel külső hangfalra, a fényeffektek megszűnnek. Ez is elég béna.

A Philipsnek tehát hat éve volt tökéletesíteni a termékét. Tudtak lépést tartani? Igen is, meg nem is. Egyrészt igen, mert azért mégiscsak meg a Siri-vezérlés, és sokféle felhasználási területre gondoltak, másrészről meg a Mac-ről vagy Windows-ról indítható képernyő- vagy zeneszinkronizálás eléggé régimódi elgondolás. Az appok működnek, de sok az elakadás, guglizás, mi lehet a gond, mire sikerül. Sokkal több szoftveres fejlesztést kellene beletolni a cégnek, de láthatóan ők továbbra is hardvergyártóként gondolnak magukra. Sokkal szorosabbra kellett volna fűzni a szálakat az Apple-lel, akik segíthetnének ebben.

A Philips Hue így is megkerülhetetlen, működő és megbízható okosfényforrás a lakásba. Én élveztem a használatát, még ha a legfontosabb lépést ki is hagytam: nem cseréltem le a házam összes izzóját, mind a 23-at - pedig így lenne az igazi. Ez azért elég jó kis beruházás: ha fehér fényű izzókban gondolkozunk, 25 ezer forint körül két izzót és a bridge-et megkapjuk, 7500 pedig egy izzó, vagyis nekem 180 ezer forint körül lenne, hogy mindenhol lecseréljem az izzókat. Persze ha az entertainment érdekel, akkor a nappaliban érdemes színes izzókat betenni, ami tovább emeli az árat, vagy betenni ledszalagokat, fényrudakat, és sokkal kevesebből megvan a fíling.

De, mint írtam, az asztali lámpájuk nem vesz részt az ilyen bohóságokban. Az egyszerűen csak tüchtig.

dsc05666.JPG

A tesztben szereplő termékek: egy három színes izzós bridge csomag akciósan 59.990 forintért, valamint egy két külön színben pompázni képes Hue Beyond asztali lámpa 94.990-ért. A teljes kínálat itt. A termékeket a partnerünktől, az Aqua Webshoptól kaptuk tesztelésre, a posztot ők támogatták. Okosotthonos termékeiket itt találjátok.