Az Apple Watch továbbra sem kínál beépített alváselemző funkciókat. A Health appban ugyan van Sleep Analysis nevű szekció, de itt csak az alvással töltött időnket láthatjuk, azt is csak a Bedtime nevű okosébresztő beállításai alapján, vagy ha manuálisan beírjuk. Az alvásunk minőségét meg végképp nem elemzi a watchOS.

sleep.jpeg

Pedig a készülék mindent tud, ami a konkurencia készülékeiben benne van. Van giroszkóp és más mozgáselemzők, tudja figyelni a pulzust, sőt a hangunkat is hallja, így a horkolásunkat is kirajzolhatná egy görbére, az apnoé-veszély kiszűrésére. De semmi.

Persze a gyártók ráugrottak a piaci résre, sok külső megoldás kínálja az alváselemzést watchOS-re. AutoSleep, Sleep++, Pillow és még sorolhatnám. Ma már követelmény, hogy az app automatikusan érzékelje az alvást, ne kelljen semmilyen indítás, értesítés neki erről az eseményről, valamint az sem árt, ha a mikrofont is használja. Ez pedig már majdnem olyan, mintha integrált lenne, leszámítva, hogy a tesztek szerint a pontosság tekintetében a konkurencia egyes termékei jobbak.

Hogy az Apple miért nem lépett semmit ez ügyben? Én azt tippelem, hogy egyrészt épp a mérések pontatlansága miatt: egyelőre nem sikerült elérniük azt a szintet, amit belőttek maguknak. Másrészt amíg az óra nem bír ki egy napot és egy éjszakát egy feltöltéssel, hogy aztán reggel a készülődés közben újratöltsön, addig nem kerek a történet. Nem mondhatják, hogy itt a use case, így használd az órádat éjjel-nappal; választani kell, hogy vagy nappal monitoroz, vagy éjszaka (persze lehetne mondani, hogy lefekvés előtt vagy napközben töltsd, de ez az Apple szájából bénán hangzik).

Pedig rámozdultak a témára, még 2017-en felvásárolta a cég az egyik tracker céget, a Beddit-et. A Beddit azért volt különc, mert nem az óra érzékelőire hagyatkozott, hanem külső mérőeszközöket kellett használni az alvásunk elemzéséhez. A különlegessége még abban állt, hogy az eddigi alvásaink elemzése alapján pontszámot kalkulált. A Sleep Score-t ellenőrizve mindig láttuk, milyen a jelenlegi alvási értékünk, és akár napközben felturbózhattuk a pontszámot egy fél órás alvással, ha nagyon alacsonyra esett vissza.

Az Apple és a Beddit - immár közösen - kiadták nemrég a 3.5-ös frissítést a programhoz. A program ezzel a frissítéssel teljesen leépült.

Egyrészt megszüntették az androidos támogatást, de ennél meglepőbb, hogy a Sleep Score-t is eliminálták. Mint ahogy kikapcsolták a mérések részletezését, ezek magyarázatát, a mélyalvás, a könnyű és a nyugtalan alvás megkülönböztetését, az okosébresztést - ezt az Apple Watch ugye alapból tudja -, a jegyzetelési lehetőséget és a felhő alapú szinkronizálást. Noha a program továbbra is méri, amit eddig, a végén, eltárolva nagyjából azt láthatjuk, hány órát aludtunk aznap, slussz.

Nem tudni, miért csináltak ilyet. Másfél év után annyit értek el, hogy a maguk szintjére süllyesztették az appot, ahelyett, hogy a watchOS-be integrálták volna.

applewatch_beddit_app.jpg

Két lehetőséget látok: az egyik, hogy ez a vihar előtti csend. Az Apple hamarosan integrálja az átdolgozott képességeket, és előtte kitakarítják a Beddit appot az átvett funkcióktól.

A másik lehetőség, hogy eddigre derült ki az Apple saját laborjaiban, hogy a mérések, és az ezekből levont konklúziók baromságok. Hogy az alváselemzés pontatlan, a pontozás légből kapott. Ezen a verzión sem lepődnék meg, hiszen ma már boldog-boldogtalan azt állítja, meg tudja mondani, milyen éjszakánk volt. Ki állítja, hogy nem mondanak igazat? Mi csak azt érezzük, hogy reggelre álmosak maradtunk vagy nem, ha az elemzés megerősíti, pontosnak gondoljuk, ha nem, nem. Pedig az alvás ennél azért összetettebb folyamat.

Ráadásul az eszközök sokszor még pontatlanok is. Egy olcsó Mi Band 3-mal például alig éreztem összefüggést a kipihentségem foka és a mélyalvási elemzés között - ez a szubjektív része -, valamint egyértelműen ébren töltött órákat is behúzott alvási időbe. Az Apple-nél pedig erre nagyon figyelnek: ha a mérés nem elég pontos, az elemzés értelmetlen, a termék pedig gyakorlatilag használhatatlan.

Egy komoly, betegségmegelőző alváselemzés pedig már folyamatos EKG-zésből, légáram-vizsgálatból is áll, azon túl, hogy a mozgás és a hangelemzés is fontos. És nem vagyunk messze, hogy ezt otthon, magunknak megvalósítsuk a több tízezer forintos szakvizsgálat helyett, az eredményt meg tudjuk osztani az orvossal, miután egy algoritmus is kiértékelte. Egyszerű csuklós kiegészítővel lehetne folyamatos EKG-t elérni az Apple Watch-csal, egy orr elé illeszthető szenzor sem drága dolog. Azzal, hogy az Apple a Bedditet választotta, egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy saját, külső szenzorokat is piacra dob majd, amivel mindenkinél pontosabban mérhet.

És akkor nekik is lesz Sleep Score-ja, mint ahogy mindenki másnak is lehet. De azzal, hogy az Apple pontossága mondjuk 98%, a többieké meg 79%, a használhatót kínálják a használhatatlannal szemben. Az ilyenek miatt pedig maximálisan érdemes kiadni azt a többletárat, amit az Apple termékekért kérnek, mert ebből a szempontból egyedül az ő megoldásuknak van valódi értéke.