Egyre több példát látunk rá, hogy az Apple az áremelések után hagyott régi, olcsóbb készülékeit egy ideig hagyja futni, aztán csendben megszünteti őket. Azzal, hogy az SE-t nem frissítették tavaly, legolcsóbb iPhone-nak a 7-es maradt, ami 179.990 forinttól kapható. Oké, hol van ez a korábban megszokott belépő szinthez képest? Magasabban. De azért mégiscsak volt opció.

Ha azonban a németországi Apple oldalra látogatsz, megcsaphat a jövő szele, íme az összes eladó iPhone:

ke_pernyo_foto_2019-01-04_14_08_43.png

Így van, csak a két tavalyi modellt árulják. Az Apple Store-okból is eltüntetik az iPhone 7 és 8 készülékeket, csak a mobilszolgáltatók és a retail-ek árulhatják tovább ezeket.

Nem, nem egy átfogó kísérlet zajlik épp, nem Tim Cook legújabb, gyorsított eljárásban végrehajtott margin-növelési stratégiája ez: a Qualcomm per újabb állomását láthatjuk, a bírósági döntés értelmében ezeket a készülékeket mostantól nem árulhatja az Apple az országban, és noha a cég fellebbezett a döntés ellen, a Qualcomm mindent megtesz, hogy kikényszerítse a végrehajtást.

Nem hiszem, hogy egyébként örülne neki Cook, ha 300 ezernél kezdődne a náluk kapható iPhone-ok ára. Jelenleg épp nyakig vannak a kakiban, a részvény ára tovább zuhan, jelenleg a 2017 év eleji szinten, módosították az árbevételi előrejelzésüket - lefelé. Tim Cook négy okot látott arra, hogy miért nem vesznek az emberek annyi iPhone-t, ezek közül egyik sem a magas alapár volt, bár belül azért nyilván ő is érzi, hogy újra kell ezt gondolni.

Azért még lenyilatkozott egy ötödik okot is, hogy megnyugtassa magát: az olcsó akksicsere-program is felelős lehetett azért, hogy az emberek nem nagyon váltották le a régebbi telefonjukat újra.