almalé és kungfu Rólunk

Egybekezdés: Vessünk egy pillantást az iPhone XS-ekre és az új Apple Watch-ra

A bemutató bejelentésével egyidőben a 9to5Mac szerzett két eredetinek ígért képet az új telefonokról és az Apple Watch-ról.

iphone-xs.jpg

Azt is kiderítették, hogy a fenti két telefont, az 5,8 és 6,5 colos modelleket egyaránt iPhone XS-nek hívják majd. Ők a 999 dolláros iPhone X OLED-es folytatásai, nincs további infó az LCD-s modellről, vagy akár az SE-ről, amibe legalább egy újabb procit illene beleütni.

apple_watch_series_4_9to5mac.jpg

Az Apple Watch képén főleg azt látjuk, hogy egy új, minden eddiginél részletesenn óralapot készítettek, egy rakás megjelenített infóval, meg hogy az óra dizánja változatlan, és valószínű a régi szíjak is jók lesznek. A kijelző szélig tart majd, mindkét oldalon 15 százalékos növekedést belőve célként.



Egybekezdés: Szeptember 12-én lesz az Apple hardverbemutatója

dl3b9klx4aehls9.jpg

Az Apple tegnap hivatalosan is körbeküldte a meghívókat az idei “iPhone és társai” bemutatóra. Ezek alapján az időpont szeptember 12, Steve Jobs Theater, a meghívó dizájnja is a helyszínre, az Apple Parkra utal. Az betú és a grafika színe pedig az iPhone X új arany-csillogására utalhat, idén ez a szín jön. Három új iPhone, Apple Watch Series 4, iPad Pro, több Mac, AirPower. Hosszú és izgalmas este lesz.



Mi ütött az Apple-be, hogy felkészítette AirPlay 2-re egy 2012-es termékét?

Szokatlan lépésre szánta el magát az Apple: az elvileg mindenféle további támogatástól és update-től megvont, utoljára 2012-ben frissített AirPort Express routerének egy firmware frissítéssel

megtanította az AirPlay 2-t.

airport-express-airplay-22.jpg

airport-express-homekit.jpg

Az AirPLay 2-t szokás a multi-room beindítójának is nevezni az Apple-termékek között, majd mindjárt meglátjuk, miért téves ez az elképzelés. De az biztos, hogy nagyon sok embernek okoztak ezzel a lépéssel örömet, hiszen egy nagyon nagy becsben tartott termékről beszélünk, a megjelenése után, sok-sok évig volt házi kedvenc. Volt ugyanis rajta egy jack-kimenet, amire hangfalat lehetett kötni. Ezáltal pedig az iTunes-ból vezeték nélkül érhettük el a hifinket, egy elég olcsó termék segítségével, ami ráadásul egy könnyen beállítható, és jól működő router is volt egyben.

2004-ben jelent meg az első AirPort Express, ez volt a vele egy időben megjelenő AirTunes szabványt támogató első hardver. Az AirTunes ugyanaz, mint a mai AirPlay: egyazon hálózaton lévő eszközök között adatok vezeték nélküli továbbítását tette lehetővé, ahol az adó fél egy iTunes-ot futtató eszköz, a fogadó pedig egy AirPort Express, Apple TV, vagy manapság HomePod vagy más kompatibilis hangfalak. Az AirTunes egyik újabb verziója csak a nemrég megjelent AirPlay 2.

Mire jó a frissítés? Mostantól a réges-régi AirPortunkat, amire egy jack-kábellel kötöttünk egy erősítőt, ugyanúgy láthatjuk HomeKit-ben, ugyanúgy konfigurálhatjuk Airplay hangszóróként, ugyanúgy kérhetjük, hogy a Siri vezérelje az adott pontot a lakásban, kapcsolja be ott a zenét, halkítsa le, vagy némítsa, vegye be egy HomeKit esemény alá. Egy ősi eszköz lett egy szempillantás alatt egy modern Apple-technológia része.

Tévedés azonban azt gondolni, hogy az AirPort Express és az AirPlay most először képes multi-room-ra, vagyis egyszerre sok hangfal ellátására. Valójában egy rakás ember van, akiknek otthon nem egy, hanem sok AirPort Express-e van. Mindegyiken egy erősítő, különböző helyiségekben. A helyzet ugyanis az, hogy az iTunes korábban simán felajánlotta Mac-eken, hogy több hangszórót egyszerre szólaltassunk meg. Nézd:

itunes-speakers.jpg

Ez egy 2010-es cikkből van, ami leírja, hogyan lehet multi-roomot varázsolni a fent emlegetett router és egy Mac segítségével. Három évvel később ez már így nézett ki, de nem tudott kevesebbet:

capturfiles.png

Hát akkor mégis mi az AirPlay 2 lényege? Leginkább a HomeKit integráció. Az, hogy a hangfalak a lakás-vezérlés részei, ami meg azért jó, mert a Siri hozzájuk fér. Elérhetőek tehát egyenként vagy együtt az eszközök, szóban lehet vezérelni a hangot, léptetni, kérni új számot. Ez korábban úgy volt csak lehetséges, hogy a Mac-en betetted a zenét, felálltál, elindítottad a Remote alkalmazást iOS-en, és onnan vezérelhetted a lejátszást. A hangszórók hangerejét egyenként távolól nem állíthattad, csak kilőhetted őket. Az adó oldalon tehát egy Mac csücsült, a fogadó oldalon pedig egy másik Apple eszköz. Most már sokkal nagyobb a szabadság, az adó oldal is bővül, a fogadó oldalon is lehetnek külső gyártó termékei. Az AirPort Express pedig felesleges kolonc lett a folyamatban.

Csakhogy az Apple visszanyúlt azokhoz, akik akár egy évtizede használják, szeretik az egyik olcsó terméküket. Nem mondta nekik, hogy ósdi az a vacak, vegyél valami normálisat, nem mondta, hogy már nem támogatjuk azt a szart - na jó, mondta, de most mintha elfelejtették volna -, hanem a régi Apple módjára megtette, amit lehetett.

Most már csak az első generációs Apple TV maradt ki a fogadó oldali támogatásból, arra továbbra sem tudunk lőni semmit.



Egybekezdés: Tim Cook felvette a bónuszát pénteken

Az Apple vezérigazgatója idő és teljesítményalapú jutalomban részesült pénteken. A cég igazgatótanácsa természetesen elégedett volt a teljesítménnyel, így végül 560 ezer munkavállalói részvény jutott a főni birtokába, ami a keddi árfolyam szerint 123 millió dollárnak felel meg. Ami meg 34 milliárd forintnak.

maxresdefault_21.jpg



Mit tesz Tim Cook, hogy az olcsóbb iPhone X tényleg piacra kerüljön?

Vért izzad az Apple vezetője. Ez biztos. Senki nem írta meg, nem is ő twittelte ki, hogy mennyire kivan, nem is az Apple Watch-át törték fel, hogy a szívritmus-adatait leolvassák.

Elég megnézni, hányan próbálnak meg keresztbe tenni a címben olvasható a tervnek.

Oké, először is fektessük le az alapfogalmakat. Mit is jelent az olcsó iPhone X?

Az iPhone X tavaly jelent meg, 999 dolláros alapáron, ami 25%-kal volt drágább a vele egyidőben megjelenő sorozat ugyanakkora tárhelyet adó, 8 Plus fantázianevű telefonjához képest. Most azt mondják, az Apple képes lesz egy LCD-s modellt piacra dobni, ugyanakkora áron, amennyiért tavaly a 8 Plust adták. Ez azért nem tűnik egy akkora vállalásnak, nem igaz?

https---blogs-images_forbes_com-gordonkelly-files-2018-08-screenshot-2018-08-03-at-01_38_55_jpg.png

Valójában mégis az. Fontos ugyanis látni, hogy Cook egy pénzmérnök. A feladata, hogy létrehozza a pénzügyi fekete lyukat, a végtelenségig növő céget - így megdönteni a jelenlegi világrendet, hahaha -, ehhez pedig muszáj egyre feljebb tornászni a részvények értékét. Ehhez viszont pénzt kell adni a befektetőknek, és megnyugtatni őket: egyre több cash-t tudnak kisajtolni az eddig is iszonyú pénzeket termelő iPhone termékcsaládból (a többi mellékes egyelőre).

Nem teheti meg, hogy alacsonyabb árrés legyen idén. Ha tehát piacra dob egy olcsóbb iPhone-t, akkor két dolgot kell mindenképp betartania:

  • vagy az alapanyagok és összeszerelés árát csökkenti az árengedményhez képest nagyobb mértékben, így végeredményben nő az árrés
  • vagy csökkenti az árrést, de közben még drágább telefonokat dob a piacra, amik elviszik a vásárlók zömét, és így összességében nyer az ügyön
Az első verzió az amatőröknek való. Cook a másodikban hisz.

Az első verzió nem is tudna működni. Az alapanyagok árát idén állítólag tíz százalékkal tudja csökkenteni a cég egy alap iPhone X esetében. Ez nagyjából 400 dolláros alapanyagárral számolva 40 dollár mínuszt jelent. Egy OLED panel nagyjából 20 dollárral több, mint egy LCD. Ez eddig 60 dollár, mínusz. De állítólag több száz dollár lesz a különbség. Ezt nem lehet kigazdálkodni a hagyományos módon.

Persze jönnek a szokásos Cook-féle beszállítói láncot érintő okosságok. Az érintőkijelzőket eddig a Samsung szállította, most az LG-t is bevették a buliba. Verseny lesz tehát, ami az árakat is érinti, és mivel az Apple ezzel kockázatot vállalt, tutira meglátszik ez is az egyenlegükön, mínuszban. Néhány dollárról beszélünk.

A gyártósorok tutira nem lesznek olcsóbbak, sőt. A kínai gyártósorok egyre többe vannak, ráadásul az Apple-t egyre inkább noszogatja Trump, hogy több amerikai munkaerőt használjon a gyártási folyamatban. Ez mind drágítja a dolgot, nem beszélve arról, hogy Trump kereskedelmi háborúja már az Apple lábát nyalogatja. Annyira, hogy Tim Cook találkozót kért Trumptól, amit ő örömmel meg is adott - olvashattuk a Twitteren. A találkozó részleteit nem hozták nyilvánosságra, de egyértelmű, hogy Cook az Apple-t is sújtó vámok megelőzéséért lobbizott, amiért cserébe - ezt nyugodtan vegyük készpénznek - Trump is kért valamit. Az se lesz ingyen.

És ugyan nem az idei iPhone-ok problémája, de az 5G technológia sem lesz olcsó. Júniusban véglegesítették az 5G szabványt, a szabadalmak birtokosai pedig elkezdték nyilvánosságra hozni, mennyit kérnek a szolgáltatóktól és a készülékek gyártóitól a szellemi termékért (ne legyenek illúzióink, valójában mi fizetjük meg ezeket a sor végén). A Qualcomm, ami a szabadalmak nagy részét birtokolja, elég borsos árat adott: 3,25 százalék minden eladott készülékből, multi-mode 5G esetén, maximum 400 dolláros készülékárig. Ez pedig az Apple-nek stabil 13 dollár költség lesz, készülékenként.

És ez csak a Qualcomm, ami így is engedett az áron, főként az Apple nyomására állítólag. Korábban ugyanis 500 dollár volt a plafon, így 13 helyett 16,5 dollár lett volna a sarc.

Az Ericsson 5, a Nokia pedig 3 dollárt kér eladott készülékenként, a Huawei, a Samsung, és a többiek még nem nyilatkoztak. Ez eddig 21 dollár, miközben a 4G szabvány 9,6 dollár volt, eladott egységenként. Persze a nagy megrendelők mindig is sokkal olcsóbban kapták ezeket, és láthatjuk, hogy az aktuális perek (Apple vs. Qualcomm) is befolyásolhatják a végső árat. De tény, hogy ezek a végén milliárdokat jelentenek az Apple számára.

Láthatjuk, hogy miközben az alapanyagokon minimum 60 dollárt húzhatnak Cook-ék, addig a munkaerőiaci változások, aktuális perek és beszállítói pengeváltások, új szabványok és az USA elnökének pillanatnyi hóbortjai mind kilengetik ezt az összeget, fel-le, és nagyon nagy erőket kell mozgósítani ahhoz, hogy tényleg meg tudjanak lepni szeptemberben az árakkal.

Micsoda munkamennyiség, micsoda feladatok egy terméknél, aminek egyelőre a dizájnjáról nem sok szót ejtettünk.



süti beállítások módosítása