almalé és kungfu Rólunk

Hamarosan már Magyarországon is tudja a 112, honnan hívtad őket

Az Apple az utóbbi időben komolyan belekezdett a vészhelyzet-eseti fejlesztésekbe. Az USA-ban 2015-ben bevezették az Hybridized Emergency Location (HELO) nevű szolgáltatást, amit az AT&T és a T-Mobile is támogatott. A lényege, hogy aki a 911-et hívja, annak a helyzetét a közeli wifi-routerekből, a biometrikus adatokból és a GPS információkból megosztja az operátorral az iOS. Így felgyorsítható a segélykérés helyének felmérése.

iphone_large.jpg

Nálunk ekkoriban, 2014-ben kezdték el bevezetni egyáltalán a 112-es Egységes Segélyhívó Rendszert (ESR), amivel egyidőben Szombathelyen és Miskolcon két nagy call centert hoztak létre, a bejövő hívásokat itt dolgozták fel. Sok panasz érkezett azóta a rendszerre, de talán a legdühítőbb az, hogy az operátoroknak fogalmuk sincs, honnan hívták őket. Szóban kérdezgetnek, és próbálnak eligazodni, az index beszámolója szerint pedig előfordult olyan is, hogy a Pest megyei Tóalmás helyett a Nógrád megyei Tolmácsra indították el az egységeket.

Közben az Apple tovább fejlesztett a rendszereket. Az iOS 12-vel pontosítja a HELO-t, de ami nekünk, európaiaknak még sokkal fontosabb: az iOS 11.3-mal támogatni kezdték az AML-t, vagyis az Advanced Mobile Location-t, a HELO itteni változatát. Ezt a rendszert nem az Apple fejlesztette, hanem a British Telecom, az EE Limited és a HTC közösen, abból a célból, hogy vészhelyzetben be lehessen azonosítani a segélykérő helyzetét, ha már a telefonja egyébként ezt tudja. Ezt az adatot egyébként eléggé praktikus módon, SMS-ben küldi el a hívással egyszerre, így nem mondhatni, hogy ördögi bonyolultsággal állunk szembe. A Google már 2016-ban bejelentette, hogy - visszamenőleges hatállyal - a Gingerbread OS-sel támogatja az AML-t.

Valami aztán nálunk is elkezdett mocorogni ez ügyben idén. Lehetett olvasni, hogy az új autók csak akkor kapnak típusbizonyítványt, ha támogatják az eCall rendszert, vagyis hogy a fedélzeti számítógép baleset esetén - például kinyíló légzsák - automatikusan elküldi a 112-es operátoroknak a baleset helyét. Ahogy azonban elkezdtem utánajárni, a rendszer egyáltalán nem tűnt 2018-asnak. Valójában az okostelefonok előtti korban találták ki, és fektették le az alapjait, csak sokáig tartott, míg átfutott a rendszeren. Mindenki érteni fogja, mit értek elavult technológia alatt, ha elmondom: hangvonalon, tone jelekkel közli a koordinátákat az autó.

Végül megkerestem az ORFK sajtóosztályát, hogy árulják el terveiket az AML rendszerek bevezetésével kapcsolatban, hiszen most már a Google és az Apple is támogatja a dolgot, a vészhívások nagy hányada okostelefonról érkezik, így logikus lenne, ha kezdenének valamit a kinyerhető információval Szombathelyen és Miskolcon.

A válasz jobb volt, mint a mire számítottam.

A Belügyminisztérium felügyelete mellett az AML rendszer bevezetésén az ESR 112 rendszert működtető Országos Rendőr-főkapitányság és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. közösen dolgozik. A műszaki dokumentációk elkészültek, az előzetes teszteket eredményesen lefolytatták.

Tehát a dolog már az előzetes tesztfázisban van, és ugyan fogalmam sincs, innen még mennyi idő a bevezetés (lásd eCall), de remélhetőleg nemsokára itthon is élvezhetjük a kényelmet halálfélelem esetén is. Csak nyomogatjuk a Power gombot, gyorsan egymás után, ami után egy gombnyomással hívhatjuk az operátort, elküldve neki a helyzetünket, így akár menekülés közben, egy szó nélkül is kommunikálhattunk a potenciális segítséggel.

És közben hol tart az Apple a fejlesztésben? Elárulták, hogy szerintük az AML csak egy lépés a sokból, és valójában az appok jelentik majd az igazi áttörést, amikor nem csak egy lokációt kaphat a segítséget nyújtó, hanem egyéb információkat is, akár videóhívást, akár chat-lehetőséget felajánlva, ha arra - képközvetítésre vagy csendes kommunikációra - van szükség. De így is azt állították, egyedül az AML a következő 10 évben 7500 életet ment majd meg.



Mit tegyél, ha elfogyott a szabad hely a merevlemezeden macOS alatt?

Ne ess pánikba.

Tudom, hogy nem tűnik rózsásnak a helyzet. Amikor totál elfogy a szabad hely a merevlemezen, akkor nem lehet már üríteni a Kukát. Nem lehet törölni fájlt, még a Kukát kikerülve sem. Nem tudsz kimenteni nem mentett dokumentumokat, még a Jegyzetekbe bemásolt szövegeket sem továbbítja a felhő felé a rendszer, a Handoff sem működik. Nincs screenshot!!!!

img_4611.JPG

img_4613.JPG

A macOS egy mozdulni képtelen, zárt, menthetetlen zárványként néz ránk, hogy most akkor mi.

Hihetetlen, de egy sima safe boot segíthet ilyenkor. Indítsuk újra a gépet, és tartsuk nyomva a Shiftet a boot alatt. Ilyenkor kiürít néhány cache-t a macOS, persze egy restart eleve letörli a sleepimage-eket, a memóriánk tartalmának biztonsági mentéseit. Így, ha régóta indítottuk újra a gépet, akár a memóriánk méretének többszöröse szabadulhat fel.

img_4621_1.JPG

Töröljünk pár fájlt gyorsan. Kerüljük ki a kukát: nyomjuk a kukába húzáskor a Cmd + Optiont. Terminalban is törölhetünk, rm és helykihagyás után lehet húzni a törlendő fájlokat, magától odaírja a szöveges útvonalat. Enter.

ke_pernyo_foto_2018-06-22_11_21_27.png

ke_pernyo_foto_2018-06-22_11_21_31.png

Legközelebb óvatosabban, hagyjuk meg mindig a lemez méretének 10%-át szabadnak.

Ami jó hír, hogy ha mondjuk volt nyitva egy rakás dokumentumunk, amiket nem mentettünk el, azok így is helyreállnak Szövegszerkesztőben. Csak azok nem, amiket eleve a helyszűke után nyitottunk meg és szerkesztettünk.



Hihetetlen, de megegyezett egymással az Apple és a Samsung

Most már tényleg véget ért a hömpölygő Samsung vs. Apple perfolyam, így kábé tíz év után mindkét fél rájött, hogy a bíróság döntésére várva ennek sosem lesz vége. Hiszen mindig beadható egy újabb és újabb irat, ami bizonyít, cáfol vagy egyéb módon húzza az időt. Természetesen, mivel peren kívüli megállapodás született, a felek nem árulták el a részleteket, mi csak annyit tudunk, hogy a Samsung 28 millió dollárt lett volna hajlandó fizetni korábban, míg az Apple egymilliárd dollárt követelt. Lehet, hogy az idei iPhone X-ekben nagyon olcsón, esetleg ingyen kapja meg az Apple a kijelzőket?

ke_pernyo_foto_2018-06-28_9_05_09.png



Mi van, ha véletlenül állítva a rögzítettél egy fekvő videót iPhone-on?

Nyilván szándékosan senki nem rögzít videót állítva (UGYE), de véletlenül azért megesik. Mint ahogy velem, amikor felvettem a lányom csigaszedés közben. Valószínűleg az első másodpercben rosszul fogtam a készüléket, ezért az egész így maradt.

Gondoltam, majd később elforgatom, kitalálom, hogy kell. Ráér. Aztán Angelday egyik retweetjébe botlottam bele, miszerint a dolog hallatlanul egyszerű.

Az iPhone-on vagy iPad-en meg kell nyomni a Szerkesztést a Fotókban. Ott a …-ot kiválasztani, azon belül az iMovie lehetőséget.

img_0022.png

Ha nincs iMovie az iPhone-unkon, csak az iPadünkön, semmi gond, hiszen az ott osztott fotókönyvtár révén a videónk előbb-utóbb automatikusan felbukkan minden eszközön. Az iMovie meg ingyen van, már hiszen csak letöltöd valahová.

img_0023.png

Itt csak egy kicsit más a környezet, de nem kell nagy bűvészkedés: kétujjas gesztussal helyre forgatjuk a videót. Nyomd meg a Kész-t.

img_0024.png

img_0025.png

A funkciót kérjük a Fotókba is, hogy ne kelljen még ennyit sem nyomni.



Egybekezdés: Kuo szerint három terméket várhatunk még idén

A megbízható pletykák szamurája, az elemző Kuo elmondta, mit lát ő a csőben 2018-ra. Az iPhone-ok mellett megjósolt egy nagyobb kijelzővel szerelt Apple Watch-ot, Face ID-s iPad Pro modelleket, és olcsóbb MacBook Airt. Ez utóbbi ránk nem vonatkozik, legfeljebb az apple.hu-n megjelenő árak lesznek alacsonyabbak, valójában a magyarok régóta folyamatos akcióban vásárolják a MacBook Air-eket, nézzük csak meg az árakat máshol (például partnerünknél, az Aqua Webshopban).

iphone-x-face-id.jpg

 




süti beállítások módosítása