almalé és kungfu Rólunk

Úgy tűnik, az AirPort és a Time Capsule is halott

Az Apple hivatalosan is bejelentette, hogy megszünteti a router termékeinek fejlesztését, eladják a megmaradt készleteket, és ennyi. Árleszállításról szó sincs, a régi áron söprik ki a készleteket.

AirPort Express, AirPort Extreme, and AirPort Time Capsule, RIP.

ke_pernyo_foto_2018-04-27_11_03_27.jpg

Sajnálkozunk picit, mert az Apple ezen termékkategóriája szintén a szerethető kategóriába tartozott az utóbbi egy-két évtizedben. Na jó, az utóbbi időszakban nagyon elhanyagolták a fejlesztést, és már 2016-ban is jöttek olyan pletykák, hogy ennyi volt, de a vezeték nélküli, automatikus backup, vagy az egyszerű csatlakozás, setup, illetve a routerbe dugható jack aljzat mind-mind olyan többletet adott a cég számítógépeinek, hogy nem hittük: külső gyártóknak adják ezen ficsörök szolgáltatását.

Az Apple egyébként egy dedikált oldalon nyújt segítséget azoknak, akik AirPortról váltanának más cég termékeire. Itt leírják, hogy a 802.11ac szabványt érdemes keresni, illetve a dual-band is jó, ha van. Titkosításban a WPA2 az irány, és a jó teljesítményért a MIMO vagy MU-MIMO sem árt.

Külön érdekesség, hogy a mesh routereket ajánlják nagyobb otthonokba. Az Apple sosem kínált mesh routereket, több pontból sugárzó, a jelet az egész lakásban egyenletesen szétszóró megoldást, viszont látható, hogy igényük lett volna rá. Talán ez lehetett az utolsó csepp a pohárban: mikor rájöttek, hogy sosem indítják be az ez irányú fejlesztést, a lemaradásuk hatalmas lett volna, hogy inkább elengedték a gyeplőt.

Ez egy ilyen halálhét.



Úgy tűnik, az iPhone X halott

Olyan nap jött el az Apple életében, amit régóta sokan jósolnak, és aminek egyszer tényleg utol kellett érnie ezt a menedzsmentet. Hát itt van.

Egyébként sem indult jól a hét a cégnek, a Wall Street tegnap full pánik módba kapcsolt a cég részvényeit illetően, miután kiderült: a TSMC - az Apple egyik legnagyobb beszállítója - a vártnál sokkal alacsonyabb bevételt jósolt saját magának. Aminek nyilvánvalóan van köze a rossz iPhone eladásoknak.

64 milliárd dollárral csökkent az Apple értéke.

A kegyelemdöfés azonban ezután jött: Neil Campling, a Mirabaud Securities társelnöke úgy fogalmazott, hogy az iPhone X projekt halott. Pontosabban nem gyártanak egyetlen új készüléket sem ezentúl, a készleteket kell eladniuk, mert a keresletet nagyon túlbecsülték. Tutira megvan az összes telefon, amit valaha el tudnak ebből adni.

A dolog egyszerű magyarázata, hogy az iPhone X túl drága

- állította a vezető elemző.

iphone-x-gallery2-2017.jpeg

És tényleg. Itt írtam nemrég egy házi elemzést az Apple utóbbi években begyakorolt árpolitikájáról, ami a termékek lassú, de kíméletlen áremelését idézte elő, több szegmensben is. Lassan minden területen behoznak egy új, kissé átbrandelt cuccost, aminek egy hol nagyon, hol kevésbé sokkoló árcímkét adnak. Mindenki tudta, ők is, hogy ezzel az új termékek iránti kereslet alacsonyabb lesz, így meghagyták a belépő szintet, azoknak, akik ezt sokallják.

A kérdés ebben a játékban csak az, hogy megelégszenek-e az emberek a belépő szinttel, a konkurencia kínálatát látva.

A hír hatására további pánik várható, és nagyon messze még a szeptember, az új iPhone-ok szokásos bemutatója. Ha a fenti iparági pletyka igaz, a cégnek most nagyon gyorsan kell lépnie, és leszállítania az iPhone X árát a következő generációig. Amiben a jóslatok szerint egy olcsóbb iPhone X szerepel majd, valami ilyesmi kinézettel (renderelt concept):

https---blogs-images_forbes_com-gordonkelly-files-2018-03-8_7508.jpg

Nem ez lenne az első alkalom az Apple életében, hogy meglépik ezt. A 20th Anniversary Macintosh ugyanúgy járt, mint most a 10. évfordulós iPhone: 7499 dollárért kezdték árulni Jony Ive egyik korai munkáját, ami tényleg veszett jól nézett ki akkoriban, de a piac nem készült fel erre az árra. Ezt a terméket egyébként egy inkompetens Apple-vezetés dobta piacra, akiket Steve Jobs váltott. Jobs leszállította az árat 1995 dollárra (az eredeti ár 27 százalékára!), hogy el tudja adni a készleteket.

30.jpeg

Jó, Jobstól sem állt távol a túlárazás, a 9995 dolláros Lisa a cég legdrágább számítógépe, és a cégvezető szerelemgyereke volt. A következő generáció abból is 3495 dollár lett.

Akárhogy is áll az iPhone X jelenleg, szinte biztos, hogy jelenlegi formájában nem folytatható. Nem teljes zsákutca, az Apple valószínűleg akarja idén erőltetni a következő generációt, bár nem biztos, hogy kellene. Nekik is az lenne talán a legjobb, ha az X megmaradna egy adott év, a 10. évforduló különkiadásának, mi meg elfelejtenénk ezt az árazást. A cég meg végre észbekap, és abbahagyja a gumicukor-trükk alkalmazását, visszatér az alapokhoz.

Esetleg egy iPhone SE X még beleférne, csak a neve miatt.



Egybekezdés: Itt a furán viselkedő iPhone 8-asok kedvenc iOS-frissítése

Az Apple kiadta az iOS 11.3.1 update-et, ami egyáltalán nem tartalmaz új ficsöröket, csak hibajavító célzattal jelent meg. Különösen azok örülhetnek, akik iPhone 8-asukon cseréltek kijelzőt nem-Apple által kiadott panellel, és ezután gondjaik támadtak az érintéssel történő bevitellel. Lehet, hogy az Apple mostantól máshogy tekint majd a külső szervizekre?

image-1_2.jpg

 



Mit kellene tudnia a Sirinek ahhoz, hogy a HomePodon imádjuk?

Nem is olyan régen írtam egy posztot a HomePodról, meg úgy általában az okoshangszórókról, amiben nagyon fontos tech-generációs ugrásra hívtam fel a figyelmet az ember-gép kommunikációban. A hangunkkal történő vezérlés azonban csak akkor veheti át tényleg a megérdemelt helyét az inputok világában, ha

  1. a szoftver minden körülmények között jól megért
  2. az elhangzott mondatokat általában jól értelmezi, és rendelkezik a megfelelő értelmező kulccsal és felhatalmazással ahhoz, hogy a kérésemet teljesítse

Az első pontot a HomePod a Sirivel nagyon jól teljesíti, a második az, ahol elvérzik a dolog. A Siri sok éven át történő mellőzése, a fejlesztések hiánya nem hozható be egyik napról a másikra, és nem is kellene nagyon szerteágazó problémaként gondolni erre. A HomePodon továbbra is zenéket akarunk hallgatni, legfeljebb egy kis időjárás, pontos idő, HomeKit. Tehát elég lenne a zenekérésből kiokosítani Sirit, máris kategóriákkal feljebb ugrana a HomePod megítélése.

Összeszedtem néhány olyan nem tipikus zenekérést, amik elsőre túl speciálisnak tűnhetnek, viszont sokszor vagyunk így az életben: nem pontosan tudjuk, mit hallgatnánk, és szeretnénk segítséget kérni. Vagy arra vonatkozóan, hogy a fejünkben már hallható zenének mi is a címe, előadója, vagy azért kérünk tanácsot, mert csak a vágyott zene stílusát tudjuk, esetleg a hangulatunkhoz passzoló zenét hallgatnánk.

Ilyen kérdéseket tettem fel a Sirinek:

Tovább olvasom


Az Apple szervize kicsit olyan, mint valami modern maffia

Nem igaz, hogy a jó nem győzedelmeskedhet a gonosz fölött. Csak az angyaloknak is úgy kellene szerveződniük, mint a maffiának.

Kurt Vonnegut gondolatát vehette példaképének az Apple, amikor létrehozta legújabb művét, a szerviznek tűnő végtelen ciklust, mintegy a valóságban is bemutatva az egyik programhibát.

Az történt, hogy

A Linus Tech Tips nem éppen egy kicsi Youtube csatorna, Linus Sebastian - aki, valljuk be, egy tipikus guy wit a punchable face - ezen videója már 2 millió megtekintés felett jár. Azt láthatjuk, hogy miután a tech témájú teszteket is készítő vlogger eltörte az iMac Próját, elküldte azt az Apple szervizébe, hogy garancián kívül, pénzért javítsák meg, ezután pedig

  1. a szerviz visszaküldte a gépet javítás nélkül
  2. állítólag arra az indokra hivatkoztak, hogy ők sem kapnak alkatrészt a központtól
  3. azt javasolták, Sebastian keressen meg egy külsős szervizt, akit talán kiszolgál az Apple (mármint ők)
  4. Sebastian megkeresett egyet, akik azt mondták, nem rendelhetnek ilyen alkatrészt, mert a rendelést az Apple egy bizonyos “Apple Pro” licenchez köti
  5. nem tudni, mi az az Apple Pro licenc, még nem létezik

Tökéletes bürokratikus útvesztőnek álcázott végtelen ciklus! Ezután ugye újra az Apple szervizéhez fordulhatsz, akik megint külsős szervizhez irányítanak, akik megint nem rendelhetik meg az alkatrészt, és így tovább.

És ha azt gondolnánk, hogy az Apple szervize ezen mutatvány mellett egy szerény és visszahúzódó, a tevékenységeiért finoman elnézést kérő entitásként szerepel a piacon, lássuk a másik hírt, az

Apple beperelte az egyik külsős szervizt, mert nem tőle rendelt alkatrészt, de elvesztette a pert

című nagysikerűt.

Egy norvég szervizről van szó, akit a cég megkeresett, hogy Kínából rendelt kijelzővédő üveggel szereli fel a hozzá javításra beérkező iPhone-okat. Ez ugye egy elég bevett mutatvány a világ minden pontján, és ha a szerviz, aminek semmi köze az Apple-höz, az ügyfél beleegyezésével olcsóbb, utángyártott komponenssel javítja meg a telefonokat, ahhoz a jelenlegi ismereteink szerint.

senkinek semmi köze.

Az Apple azonban korábban is tett rá utalásokat: nem teljesen érzi úgy, hogy a vásárlással az ügyfelek teljes kontrollt élveznek a termékeik felett. A legdurvább ilyen eset volt, amikor feltették a zenéim közé a U2 legújabb albumát - ezt nem lehet megbocsátani -, most pedig azt állították a per során, hogy

az ilyen utángyártott alkatrészekkel az iPhone elveszíti iPhone jellegét.

Ami igaz is lehet, hiszen elképzelhetjük, hogy a folyamatos cserék után, miután már berendeléték a kínai vagy koreai alaplapot, processzort, kijelzőt és akksit, házat és kamerát, a végén az iPhone valahogy így néz majd ki:

which-cheap-smartphone-should-i-get-samsung-galaxy-s3.jpg

De mi van, ha csak egy kábelt cserélnek? Vagy egy előlapi üveget? Tényleg megváltozik az egész készülék, és egyáltalán, romlik az Apple megítélése? A bíróság szerint nem, a pert elvesztették.

Amit nyertek, az egy szerviz-szabadságharc. Ők ugyanis most összefogtak, a fenti videót készítő srác felszólított minden szervizest, akit az Apple perrel fenyeget, hogy írjon neki, összeköti őket olyan ügyvédekkel, akik számukra is megnyerik a pert. És kérte, hogy senki ne menjen bele a peren kívüli megoldásba, és álljon le a szervizelési gyakorlataival: a cég pont erre játszik, és csendes, beletörődő hangulattal alakítaná a világot olyanná, amilyen számára a legmegfelelőbb.

Hogy csak tőlük rendeljenek. Aztán ha tudnak, majd küldenek alkatrészt.




süti beállítások módosítása