almalé és kungfu Rólunk

macOS 10.13.4: Végre tényleg eljött az eGPU korszak

Az Apple a tegnapi frissítésekkel együtt a macOS-nek is kiadta egy update-elt verzióját, ennek pedig legfontosabb képessége - azon túl, hogy valamiért a végül egyelőre el nem indított Messages in Cloud-ot is aktívnak jelzi - az eGPU támogatás. Tudod, ez a számítógéped azon képessége, hogy ha nem vagy elégedett a teljesítményével,

ezentúl fizethetsz, hogy ne kelljen az Apple-t szídni.

ke_pernyo_foto_2018-03-30_17_39_57.png

Az Apple csak Thunderbolt 3-as keretben engedélyezi a külső grafikus kártyák használatát, és kizárólag az alábbi gépekkel kompatibilis a lehetőség:

  • 2016 MacBook Pro
  • 2017 MacBook Pro 
  • 2017 4K iMac
  • 2017 5K iMac 
  • 2017 iMac Pro

Az eGPU-t használhatjuk grafikus teljesítményt igénylő hagyományos alkalmazásoknál - például 3D-s játékok -, de hasznos lehet, ha plusz kijelzőt kötnénk a vasra, vagy VR sisakot vennénk (a HTC Vive támogatott), és azzal szórakoznánk, dolgoznánk. 

Az Apple külön támogatási oldalt is publikált, amiben elmagyarázza az eGPU-k maces követelményeit és lehetőségeit. Ebből megtudhatjuk, hogy a Metalt, OpenGL-t, vagy OpenCL-t használó alkalmazásokat tolhatjuk meg külső kártyákkal, valamint hogy a MacBook Prónkat az eGPU-n keresztül töltjük is, így a leadott teljesítménynél ezt is bele kell számolni a keret kiválasztásába. Az Apple az alábbiakat ajánlja:

  • OWC Mercury Helios FX3
  • PowerColor Devil Box
  • Sapphire Gear Box
  • Sonnet eGFX Breakaway Box 350W
  • Sonnet eGFX Breakaway Box 550W3
  • Sonnet eGFX Breakaway Box 650W3

Az ajánlott kártyák pedig az alábbiak. Kizárólag AMD-k vannak a kínálatban:

  • AMD Radeon RX 570
  • AMD Radeon RX 580
  • Radeon Pro WX 7100
  • AMD Radeon RX Vega 56
  • AMD Radeon RX Vega 64
  • Vega Frontier Edition Air
  • Radeon Pro WX 9100


Jól befrissített az Apple, lássuk miért érdemes update-elni

Megjöttek az iOS, tvOS, watchOS és HomePod szoftverek update-jei, amiket eddig csak béta állapotban lehetett tesztelni.

Rögtön kezdeném azzal, hogy a szőr feláll a hátamon, amikor azt látom, hogy mondjuk az iOS 11.3-at négy új animoji arccal hirdetik. Most tényleg el kell menni ebbe az irányba? Nem csak a fake news, meg a Facebook zártsága biztosítja az idiokráciát ám, hanem az ilyen aranyos baromságok full komoly ficsörként mutogatása.

new-animoji-11_3.jpg

Nem, az iOS 11.3 egy csomó jó dolgot tartalmaz. Ilyen a Business Chat for iMessage, ami cégeknek az ügyfelekkel való kapcsolattartását segíti, a tavalyi WWDC-n volt róla szó. Új privacy menüpontot találunk a Beállításokban, használjuk. Az Advanced Mobile Location elküldi a segélyhívásoddal együtt a helyzetedet is a hatóságoknak, ennek majd utánajárok, mennyire használható itthon egyáltalán. A Settings → Battery → Battery Health alatt lehet látni az akku állapotát. Ugyanitt lehet kikapcsolni a teljesítménycsökkentést a hirtelen leállás javára.

A tvOS 11.3. az Apple TV 4-esek számára is elhozza a képfrissítés okosabb beállítását a tévénken, korábban a frame rate matching csak a 4K-t készülékeken volt elérhető. A watchOS 4.3-vel újra lehet kontrollálni az iPhone Music appját, hozzányúltak picit az Activityhez is, és persze a HomePodot is irányíthatjuk vele.

Apropó, a HomePod is frissült, de az AirPlay 2, amit mindenki várt, nincs benne a frissítésben. Ezzel lehet majd egy iPhone-ról vagy iPadről egyszerre több végpontba küldeni a zenét, lehet sztereóba vagy multi roomba állítani a HomePodokat vagy Apple TV-ket.

A másik, ami hiányzik a ficsörlistából, pedig nagyon várták sokan: Messages in iCloud. Ez a felhőben tárolja a beszélgetéseinket, helyet spórolva a készülékünkön. Ez nálam például kábé 500 megát fog felszabadítani, lehet törölni bátran akár csak a nagyobb csatolmányokat is: máshol megmaradnak.



Egy olyan dolgot építettek be az új GarageBandbe, ami értelmet ad a mimika leolvasásának

Az iPhone X arc- és mimikafelismerője kétségkívül jó játék, lehet disznóval karaokizni meg minden, de a mai napig sok értelmét nem láthattuk. Tegnap viszont, amikor a GarageBand kapott egy TrueDepth kamera arkifejezés-felismerési lehetőséget, amivel effekteket állíthatunk,

így például wah effektet a gitárra,

rájöttem, új kor kezdődik. Aki nem tudja, mi a wah, az hallgassa meg ezt:

A wah szóló az a műfaj, amiket a rockzenét szerető ember a száját tátogatva hallgat végig, ahol kinyitja nagyra, ott a wah effekt is nyílik, ahol csücsörítünk, ott a zenész is visszaengedi a pedált (egy pedált kell nyomkodni, miközben játszunk).

Nem az a nagy szó, hogy a GarageBandes játékgitárral szórakozhatunk tátogatva, hanem hogy ha később a saját gitárunk hangját keverhetjük meg az arcunkkal. Vagy eleve úgy adnának ki hallgatható zenéket a programra, hogy a gitársávra a fejünkkel tehetjük rá az effektet. A léggitárosok végre alkotói, és nem követői lennének a hangfalból szóló zenéknek. Esetleg nyomhatnánk olyan karaoke-t, ahol az effekteket kell eltalálni az arcukkal, nem a hangokat a hangunkkal - aminek általában nincs jó vége.



Mit kell tudni a Logitech iPad stylusáról?

Gyorsan feltesszük az igazán fontos kérdéseket, és meg is válaszoljuk azokat.

Miért nagy szó, hogy a Logitech készített egy stylust az Apple-nek?

Azért, mert eddig úgy volt, hogy Apple tablettel csak Apple Pencil működik együtt. Külső gyártók bevonása a buliba már csak azért is jó, mert az Apple Pencil nem olcsó, és nem mindenkinek van szüksége például a nyomásérzékenységre. Viszont nincs annyi pénze.

crayon-8.jpg

Eddig is lehetett olcsón venni stylust az iPadekhez, nem?

De, viszont ezek nem tudtak úgy együttműködni a vassal, mint ez a mostani cucc. A Crayon például ugyanúgy tudja jelezni a használati szöget, mint egy Pencil.

Akkor egyeztetniük kellett az Apple-lel, igaz?

Igen. Ezt a stylust az Apple együtt készítette a Logitech-kel.

Mennyivel olcsóbb?

Féláron adják majd az Apple Pencilhez képest.

És mi a különbség?

A Logitech Crayon nem nyomásérzékeny. Viszont azonnal összekapcsolódik az iPaddel, párosítás nélkül, bármelyikkel (így például egy tanár a sajátjával végigmehet az osztályon, és mindenkinek az iPadjére írhat, rajzolhat vele).

Hogyan lehet tölteni?

Ugyanazzal a Lightning kábellel, mint az iPadet.

ke_pernyo_foto_2018-03-27_21_46_54.png

Jó lesz a többi iPad Próhoz is?

Most úgy tűnik, nem. Csak az új iPadhez. Főleg, mert a kapcsolat spéci rádiós frekin működik.

Mikor lehet kapni?

Nem lehet, legalábbis erről nincs hír. A Crayon iskoláknak szánt cucc, hogy a diákok vehessék meg, akik nem akarnak, tudnak annyit költeni.

Akkor ez miért hír?

Az Apple először dolgozott így külső gyártóval styluson, így valószínű, hogy ez lesz a trend ezentúl. Engedik legyártani a kompatibilis kiegészítőt, ha azok jó minőségűek, és olcsóbbak. Így megmaradnak prémium gyártónak, miközben adnak esélyt azoknak is, akik egyébként vásárlók lennének, de magas nekik az ár. Itt nem csak a diákokra kell gondolni, valószínű a szegényebb országokba is elér majd hasonló programokkal az Apple. A ceruzás iPadezés minden szempontból kábé féláron lesz ezentúl, mint amennyit ezért pár évvel ezelőtt kellett fizetni.



Az Apple új iPadet mutatott be

A chicagói iskolában tartott termékbemutatón az Apple bejelentette az alap iPadjének egy újított változatát. Nagy izgalmakra ne számítsunk, de nagyon-nagyon hasznos a frissítés: Az A10 Fusion chipet kapta meg a tablet, amit az iPhone 7-től örökölt. De ami ennél is fontosabb, hogy Apple Pencil támogatást is kapott a vas.

ke_pernyo_foto_2018-03-27_18_18_25.png

Ez eddig csak a drágább iPad Pro modellek kiváltsága volt - ezentúl a 129.990 forintról most 116.990 forintra csökkentett alap iPad is működik az Apple stylusával, sőt. A cég bejelentette, hogy külső gyártók stylusait is elfogadják ezentúl, a Logitech egy 49 dolláros megoldását meg is mutatták.

A specifikációk tehát : Touch ID, HD FaceTime kamera, 10 órás üzemidő, 8 megapixel hátsó kamera, LTE, Apple A10 Fusion chip, GPS, iránytű.

ke_pernyo_foto_2018-03-27_18_15_16.png

A frissítést tehát lehet úgy nézni, hogy egy iPad update, egy nagy előnnyel, meg lehet úgy nézni, hogy ez a tablet majdnem ugyanaz, mint a korábbi 9,7 colos iPad Pro volt - mínusz Smart Connector és True Tone kijelző. Az akkor 599 dollárért ment, tehát ha így vesszük, a fenti két ficsör hiányáért cserébe

csaknem féláron kaphatunk egy korábbi iPad Prót. Sőt, az iskoláknak 299 dollár a cucc, ők tehát pont féláron kapják.

Ez tehát egy elég jó iPad, ár-érték arányban verhetetlenre sikerült. Szeressük.




süti beállítások módosítása