Az új iPad Prók USB-C csatlakozót kaptak, ami elvileg egy rakás új felhasználási módot tesz lehetővé. A keynote-on monitor és fényképezőgép rákötését mutatták be, külső adattároló támogatását továbbra sem hangoztatták. Mégis látjuk, hogy sokan pendrive-val használják az iPadjüket. Szóval a helyzet pöttyet konfúz.

Annyi a felhasználási lehetőség, hogy az új iPad Prókhoz máris kiadtak egy-két hub-ot, amik láttán kicsit sem asszociálunk már iPadre. Inkább egy lecsatolható monitornak tűnik a tablet:

hyper-ipad-pro-usb-c-hub.jpg

Lássuk, mire van valójában lehetőségünk, és mik a korlátozások.

Külső kijelzőkhöz csatlakozás

Alapból az új iPad Prók USB-C kijelzőkhöz képesek csatlakozni, és képesek akár 5K-s monitorokat is meghajtani. Ez azt jelenti, hogy a mára már szélesebb kínálattal is rendelkező Thunderbolt 3 kijelzők, hiába van egyébként USB-C csatlakozójuk egyéb perifériák miatt, nem alkalmasak az iPad Próhoz. Noha a Thunderbolt 3 és az USB-C csatlakozó fizikailag ugyanúgy néz ki, a szabvány más, és nem fognak tudni kommunikálni ebben az irányban. Az USB-C kijelzők piaca pedig eléggé szegényes, és valószínűleg az is marad.

A natívan támogatott kijelzők tehát kilőve.

További érdekesség, hogy az iPad Pro dobozában található USB-C kábel nem alkalmas monitorral való összekötésre. Ehhez egy high-bandwidth USB kábel kell, ami vagy jön a monitoral, vagy mi veszünk egy Thunderbolt 3 kábelt. Igen, itt viszont érvényes a visszafelé kompatibilitás, és nagy adatátviteli USB kábel helyett tudjuk használni ezt is.

Valószínű, hogy a legtöbben nem vesznek egy USB-C monitort csak az iPad miatt. Az iOS kevés előnyt tud kicsikarni ebből a lehetőségből, az iPad pedig tipikusan nem asztalnál, monitor alatt használandó terméknek készült, néhány spéci feladatnál jöhet ez jól. Általában átalakítóval fogják használni az emberek, például a fenti képen láthatóval, ami 4K-s HDMI csatlakozást tesz lehetővé, 60 Hz-en.

Más eszközök töltése

Az iPad, és a vele érkező USB-C kábel alkalmas arra, hogy az iPadről 7.5 W-on töltsük az iPhone-unkat vagy Apple Watch-unkat. Előbbit egy megvásárolható USB-C — Lightning kábellel (vagy átalakítóval), utóbbit szintén kapható Magnetic Charger — USB-C kábellel vagy USB-C — USB adapterrel és a gyári szettel tudjuk tölteni.

Két új iPadet is lehet egymásról tölteni. Itt azt nehéz eldönteni, melyik eszköz töltse a másikat, erre az Apple azt találta ki, hogy ha USB-C — USB-C kábellel összekötöd őket, az egyik elkezdi tölteni, a másik töltődik. Ha a másik irányt szeretnéd, egyszerűen kihúzod a kábelt, és újra bedugod. A másik iPad lesz ilyenkor a töltő oldal.

Külső adattároló rákötése

Az Apple továbbra sem támogatja, hogy az USB-C-re rákötött külső adattároló teljes tartalma megjelenjen mondjuk a Fájlok appban. Pedig van hozzá már minden: népszerű csatlakozó, saját fájlmenedzser, nagy adatátviteli sebesség.

Az USB-C porton keresztüli fájlátvitel továbbra is arra korlátozódik, hogy egy USB-C-re kötött merevlemezről, SSD-ről, külső SD-kártya olvasóba (Apple-nek is van saját) dugott SD-kártyáról beolvassa a fotókat és videókat Fotók alkalmazásba. Illetve megoldható, hogy máshová is beolvassuk, hiszen ott a Parancsok (Shortcuts), ahol azt teszünk a bemenetre érkező képekkel, amit akarunk (vagyis amire lehetőséget ad a Parancsok).

img_dfdb2545ff96-1.jpeg

Kamerát direktben is ráköthetünk az iPad Próra, sok gépnek vagy USB-C, vagy legalább mini USB csatlakozója, utóbbinál megint egy külön kábel vagy átalakító kell. De ha ez megvan, a képek, amiket készítesz, automatikusan élvezhetően nagy kijelzőn is.

Ezek az Apple által támogatott megoldások, természetesen továbbra is fennáll majd a lehetősége, hogy saját pendrive-okat kiadjanak gyártók a készülékhez, amikhez fájlmenedzser appokat is adnak. Onnantól ugyan körülményesebb a dolog, és nem valósul meg sem az univerzális kapcsolódás random helyekhez, sem az integráció, de egyfajta problémára ez is lehet gyógyír.

Billentyűzetek

A saját Smart Keyboard mellett az iPad Pro egy rakás külső gyártó Bluetooth-billentyűzetét támogatja. Sőt, ha van egy “buta”, sima USB-s billentyűzeted, egy USB-C — USB átalakítóval rákötöd az iPad Próra, és működni fog.

A Brydge például meg most egy ilyen fotóval csorgatja a nyálunkat, a jövőre megjelenő kiegészítővel tiszta MacBook lesz a kicsike:

drcr91ivaaaywft_jpg-large-2.jpeg
Ethernet

Rákötheted az iPad Prót a netre kábellel is. Ha van egy Ethernet — USB-C átalakítód, rádugva a beállítások között megjelenik egy Ethernet szekció, ahol beállíthatod, amit szeretnél.

Hangfal, fülhallgató

Az iPad Prónak nincs jack-kimenete, így USB-C — jack átalakító kell a hagyományos csatlakozóval rendelkező eszközökhöz. USB-vel mikrofonokat, MIDI billentyűzeteket is ráköthetsz a Próra, így egy GarageBanddel remek eszköz lehet a cucc.

Látható, hogy rengeteg eszköz ráköthető egy iPad Próra, amikhez sokszor speciális átalakító vagy kábel kell. A legegyszerűbb megoldás tényleg az, hogy beszerzel egy a poszt elején látható hubot, akármilyen borzasztóan néz ki, akármennyire is meggyalázza egy iPad értelmét. Ez egy átmeneti időszak, amikor USB-C-re kell áttenni USB A-t, Lightningot, HDMI-t, jack-et, Ethernetet, mini USB-t. Ebből több szabvány velünk lesz még nagyon sokáig, több azonban ritkaság lesz majd néhány éven belül.