Végigfutva az első benyomásokat érdekes helyzetet látok magam előtt: a MacBook Air-ekről szóló írások mind visszafogottak, langyosak, azonban néhány Mac miniről szóló teszt kifejezetten dicséri az új terméket.

ke_pernyo_foto_2018-10-30_17_35_57.png

A MacBook Air immár nem ugyanaz, mint korábban volt: nem arról van szó, hogy van a könnyű, hordozható kisgép, és a nagy, nehéz MacBook Pro, ami a teljesítményt adja. Láthatóan minenkit összezavart a tény, hogy egy belépő MacBook Pro alig kerül többe, mint az Air, és alig nehezebb annál. Viszont erősebb.

És hogy mennyire elég a kraft? A Mashable szerzője megnyitotta a tipikus programjait (Slack, Trello, TweetDeck, Skype, egy csomó Apple alkalmazás, két Chrome profil, 2-4 ablakkal, midegyikük átlag 12 tabbal, Amazon Music streammel a háttérben), és azért érzett röccenést. Az idő nagy részében az Air jól boldogult, de aztán lehetett hallani, hogy elindul a hűtés, egy-egy másodperccel tovább tart már egy művelet.

Sokan voltak bajban, hogy hová helyezzék el emiatt az Air-t. Mihez hasonlítsák, a MacBookhoz vagy a MacBook Prókhoz? A Macworld az új Air inkább egy felturbózott MacBook, az Apple pedig kiöntötte a fürdővízzel a gyereket is, több szeretett képesség (MagSafe, SD-kártya olvasó, billentyűzet) megszűnt, cserébe van Retina kijelző és Thunderbolt 3, Touch ID. Olyan érzése volt a tesztelőnek, mintha az Apple csak felzárkózna a piac hasonló, ma már csak viszonylag vékony és viszonylag könnyű modelljeihez.

Igen, ezt sokan írták: az Apple hozta létre ezt a piacot, amikor Jobs kivette a borítékból az első Air-t. Ez a mostani frissítés kellemes, de nagyon-nagyon elkésett.

Végül a TechRadar jutott arra, hogy ez a legolcsóbb módja, hogy Retina MacBookot kapj. Hát ez lett végül a pozíció, erre kell gondolni, amikor ránézünk.

Én úgy érzem, hogy egészen más fogadtatása lett volna az új laptopnak, ha az Apple történetesen nem emeli meg az árat. Persze, a teszteredmények ugyanezek lettek volna, semmi más ficsört nem tudott volna felsorolni senki, de a hangvétel sokkal pozitívabb lenne. Ugyanis egy egykor forradalmat jelentő termék revolúciót nélkülöző, elkésett, a konkurenciához zárkózó frissítését nem próbálták volna eladni úgy, mint ami valami több ennél.

Ez a mostani nem több, mint az eredeti Air, csak egy 2018-as verziója annak.