Az Apple úgy van ezzel a PC szóval, hogy több felhasználási módot is talált rá. Ha akarja, a “nem Mac” jelentést tulajdonítja neki, ha akarja, simán beleveszi a Mac-eket is. Ahogy most is tette, amikor kijelentette: az iPad Pro proija gyorsabb, mint a hordozható PC-k 92%-a. Igen, ez a Mac-ekre is vonatkozik.

Még sosem állt elő ilyen helyzet: miközben az iOS-t, a tableteket a számítógépek egy kompakt, funkcióiban csökkentett verziójának tekintjük, addig az első iPad Prókat már a MacBook Prókhoz hasonlították teljesítményben, az idei iPad Prók meg már a Mac gépek nagy részét lenyomják.

Itt van egy új iPad Pro Geekbench tesztje (egy terás, ebben 6 giga RAM van, a kisebbekben csak 4):

ipad-pro-2018-geekbench-benchmark-6gb-of-ram.jpg

Itt egy új MacBook Air Geekbench tesztje:

retina-macbook-air-benchmark-geekbench-scores.jpg

 

Itt pedig egy szélesebb körű összehasonlítás:

geekbench-2018-ipad-pro-chart-800x527.jpg

Egy másik mérés:

mbp-vs-ipad8-640x154.png

Egy magra jutó teljesítményben csak a Core i9-es MacBook Pro ver rá az új tabletre. A többmagos teljesítményben is sokkal inkább egy MacBook Próhoz van közelebb egy iPad Pro, mint egy MacBook Air-hez. És akkor ne is említsük a grafikai teljesítményt: a MacBook Air-ek és Mac minik beépített GPU-inak nem sok köze van a tabletben található erőműhöz.

És akkor mi van most? - kérdezzük. Akkor vegyek tabletet Mac helyett? Egy kb. 13 colos iPad Pro 256 giga háttértárral, billentyűzettel 501.480 forint. Egy 13 colos MacBook Air 256 giga háttértárral 554.990 forint. Akkor most vegyük a modernebb, menőbb és gyorsabb eszközt, olcsóbban?

A helyzet az, hogy az iOS továbbra sem összehasonlítható az asztali rendszerekkel. Nem a teljesítmény miatt: ez továbbá már nem szempont, az iPad Pro gyorsabb, és mostantól mindig gyorsabb is lesz, mint egy belépő Mac. Viszont hiába a fullos Photosop, hiába a multitask, meg az osztott képernyőn egymás mellett dolgozó két app mellett egy harmadik felbukkanása, kezelési lehetőségei (ahogy működik iOS-ben), az iOS egész logikája más, és más is marad.

A macOS logikája a fájlokra, azok kezelésére, valamint a több asztalon egyszerre megnyitott és kezelhető ablakokra alapul.
Az iOS logikája kizárólag app-alapú, tehát az egység a program.

Amíg fel nem nő egy olyan generáció, akiknek már kényelmesebb az utóbbi logika mentén gondolkozni, akiknek a fájlok helyett az appban kezelt dokumentumok ugranak be, ablakok helyett meg split view, addig nem érdemes összevetni ezeket a dolgokat. De nem kizárt, hogy lesz, vagy inkább van ilyen generáció, és erre a fajta szabadságra nem mindig lesz szükség.