Az Apple rendszerint nem köti az orrunkra, pontosan milyen Intelt pakol bele a laptopjaiba, az is újdonságnak számít tőlük, hogy legalább a generációt feltüntetik. Egy generáción belül azonban megszámlálhatatlan sok processzor található, különböző teljesítményekkel, fogyasztásokkal.

ke_pernyo_foto_2018-11-01_8_08_33.png

A MacBook Air-ekben általában az U sorozatból választanak, azon belül is jellemzően 15 Wattos modelleket. Ez középmezőny, nem a MacBook Prók 28 - 45 Wattos szörnyei, de nem is a Retina MacBook-ok 7 Wattos, nem a teljesítményükről híres pillangói.

Az Anandtech végül, nagy nehezen kiderítette, hogy ezúttal egy Core i5-8210Y került a házba, tehát az új Amber Lake-Y sorozatból válogattak, az U széria helyett.

Mit jelent ez?

Egyrészt azt, hogy a processzor sokkal kisebb helyet foglal: 20mm x 16.5mm-es méretű, szemben a mostani 40mm x 24mm-rel.

Másrészt azt, hogy feleannyit eszik majd ez a proci, mintha maradtak volna a 15 Wattos megoldásnál: egy 7 Wattos modellt tettek a házba. Ez is segített abban, hogy a Retina kijelző, és a kisebb háztérfogat ellenére meg tudják tartani a régi üzemidőt.

Gondolhatjuk azonban, hogy van ennek hátulütője is, és igazunk van: a teljesítmény. Nem azt mondom, hogy az új MacBook Air-ek lassabbak leszek, mint a korábbiak, hiszen egy ötödik generációs proci figyel a régiekben, egyértelműen gyorsabb lesz az Air, mint eddig. Fontos azonban látni, hogy nem arányos lesz a gyorsulás, nem lesz akkora, mint ha az U-sorozatnál maradnak.

Ha ott maradnak, az Air konfigurálható lett volna 32 giga RAM-ig is. Lehetett volna simán négymagos, maximum 3.90 GHz-es Turbo Boosttal. Lett volna nagyobb SmartCache, és gyorsabb memóriát kezelhetett volna: DDR4-et az LPDDR3-ak helyett. Kaphatott volna UHD Graphics 620-at az így megkapott UHD Graphics 617 helyett, bár a két GPU közötti teljesítménykülönbségről egyelőre nem tudunk biztosat.

Szóval igen, eléggé a Pro vonal felé mozdult volna az Air, ha a három generációs ugrást egy az egyben a nyakába varrják. Ehelyett finomítottak a sebességen, visszafogták a lovakat az akksiidő érdekében. És persze az Air továbbra is tudja majd azt, mint eddig, az alapfeladatokat hibátlanul, röccenésmentesen végzi, még akár kisebb videókat is lehet vele vágni. A 2016-os játékokat legalacsonyabb grafikán talán elfuttatgatja. De az is igaz, hogy már senki nem tudja meg, mi lehetett volna, ha megkap a nép minden jóságot, amit kioszthattak volna neki. Ismerős.