almalé és kungfu Rólunk

Az iPadet most már csak egyetlen dolog hátráltatja: az iOS

Az idei iPad Pro egy gépszörny.

Nincs semmi, amivel ezt igazán be tudja bizonyítani neked. A legtöbb ember, amikor tabletet vesz, és elkezdik nekik mondani a processzor sebességét, azt mondja: “akkor ez később fog majd belassulni, mint az olcsóbb, oké”. Ennyit jelent.

Az Apple idén újra elkezdte a mantrát, hogy az iPad lehet a következő számítógéped. Most azt mondják, van öt okuk arra, miért lesz így.

  1. Erősebb, mint a legtöbb számítógép.
  2. Sok eszköz egyben.
  3. Bárhová viheted, mindig online.
  4. Könnyű kezelni.
  5. Apple Pencil.

Jól látjátok, egyik érv sem tesz említést a fejlett OS-ről. A “könnyű kezelni” rész az lenne, de mindannyian tudjuk, hogy nem, annyira mégsem könnyű. Nem könnyebb gépelni, szöveggel dolgozni, nem könnyebb videót vágni. Szkrollozni könnyebb, vagy inkább: kellemesebb. Több dologra is kellemesebb.

Arról pedig, hogy nem tettek említést róla, kizárólag az iOS tehet. Ami még mindig megrekedt abban az állapotban, mint amikor a tabletekre törékeny nádszálkisasszonyokként gondoltunk, és nem mertük kitenni őket egy igazi multitask használatnak. Az iPaden az iOS még mindig elég merev maradt, pedig nem kellene neki.

Találós kérdés. Melyik kép készült egy iOS-en, melyik egy macOS-en?

ke_pernyo_foto_2018-11-28_23_09_37.png

43fdb1f5902ca69ff275d2e79efc0626.jpg

Jó, annyira nem volt nehéz, de látjátok az egyezést. MacOS-re kifejlesztettek egy iOS használati módot, vagyis inkább elkezdték: megcsinálták a teljes képernyő és osztott képernyős nézetet, meg a Launchpad-et. Ha lehetőséget adnának, hogy valaki a Launchpaddel indítsa, és ott tartsa a macOS-t, és a programok kizárólag teljes képernyőben nyíljanak meg, a macOS-t valójában iOS-ként használná.

Fordítva miért nincs meg ez, vagy miért olyan erőtlen?

Az iOS kapott egy App Switchert, ami hasonlítható a macOS-es Mission Controlhoz.

ios11appswitchermultitasking-800x600.jpg

ke_pernyo_foto_2018-11-28_23_29_09.png

Igen, jött a Split View, meg a Slide Over, amik már KÉT appot tudtak egyszerre kezelni, meg egy harmadikat - a másik kettő inaktív állapota mellett - behúzták még nekünk.

2017-07-03-11-00-57.jpeg

Mondjuk, hogy...!

Valaki megveszi az Apple iPad-trackpadjét, vagy iPad-egerét (nincs ilyen, most csak játszunk). Bekapcsolja, az iPad felismeri, és ebben a pillanatban engedélyezi azt, ami kellene egy nagyobb szabadságot adó, komolyabb munkához.

Méretezhető, szabadon mozgatható ablakokba rendezné a programokat, az ablakokat oda pozicionálod, ahová akarod. Könnyen jelölsz ki szövegeket, illeszted be pontosan, precízebben tudsz mozgatni kurzort. Mert igen, hirtelen lenne kurzor, nyíl, akármi. Tudom, a kis nyilat egy iPad-en sugárba hányta volna le Jobs. De már nincs itt, és a a hányáson kívül más ellenérv nincs. Minden, amit a kurzor hoz magával, megugorható a tabletnek.

Átlag felhasználó sosem látna mozgatható nyilat, csak aki megveszi a trackpadet. Kerüljön 80 ezerbe, hogy mindenképp csak az vegye meg, aki ilyet akar, nem bánom. Legalább lenne margin is.

Meg most tényleg, hát hogy néz ki ez a Home screen?

43fdb1f5902ca69ff275d2e79efc0626.jpg

Tényleg fontos még, hogy ennyire kötött legyen az asztal, egymástól kilométerekre lévő ikonokkal, sorban egymás mellé rakva, fixálva? Tényleg nem lehetne már túljutni ezen? Meg hogy a Shortcuts a futtatható parancsokat Safariból, könyvjelzőként teszi ki ide? Egy Apple app, ami jobb híján kicselezi az iOS hülye kötelmeit?

Ha ez mind meglenne, akkor már csak várni kellene arra, hogy a fullos Photosop után mások is komolyan portolják a programjaikat iPad-re, amit nem kell újragondolni. Mert jelenleg az Apple sem mutatta még be a hírös appjainak fullos verzióját, csak a light-osakat. Az iPad szoftveresen egy Mac light, és így az is marad.

Tudom, ezzel teljesen szembemennének az iPad filozófiával, a kurzor megjelenése széttörné a magic-et. Nekem mindegy, hívják ezeket a gépeket máshogy. De ha jövőre előállnak egy még gyorsabb iPad Próval, ami még mindig az iOS-t futtatja, akkor tök értelmetlen lesz piacra dobni azt a készterméket.



Hogy működik a Shortcuts - II. (Hosszúutas lehetőségek)

Egy korábbi posztban már foglalkoztunk a Shortcuts-szal, ami gyakorlatilag az Apple kérése a világ felé: légyszi tegyétek magatoknak okosabbá a Sirit. A Shortcuts valójában két különféle módon használható: egyrészt letölthetünk kész shortcutokat, amiket finomhangolunk, beállítjuk hozzá az aktiváló parancsot, kitesszük a parancsikont és kész. A másik felhasználás kreatívabb: itt mi találhatjuk ki, pontosan mit szeretnénk, és arra hogyan vehetjük rá az iOS-t. Ez utóbbi a hosszúutas shortcut, ezzel foglalkozunk most.

Először is a kérdés az, hogy mit akarunk létrehozni?

Ez egy elég különös kérdés, hiszen az iOS esetében merőben szokatlan az ilyen hozzállás: “mit szeretnél, mit csináljak?” - teszi fel a kérdést a telefon. És csak nézünk ki a fejünkből: “nem ezért fizetlek titeket, srácok, hogy ezt kitaláljátok?”. Aztán elkezdünk kutakodni az előre elkészített parancsok között, vagy a Sharecuts oldalon, és elkezdenek beindulni a vágyaink, a fantáziánk.

LEVEL 1 - Egy darab utasítás

A legegyszerűbb verzió, amikor egy meghatározott műveletet szeretnénk megtanítani Sirinek, vagy kitenni egy gombnyomás távolságra, az asztalra vagy a widgetek közé. Például ha van egy playlistünk, amit szeretnénk lejátszatni, anélkül, hogy megnyitnánk a Zene appot, kikeresnénk a playlisteket, azon belül meg a választottat. Erre van egy shortcut a Galériában:

playl.jpeg

Ez nagyon egyszerű: egy shortcutnak beállítunk egy lejátszási listát, amit lejátszik. Beállíthatjuk hozzá a jobb felső gombnál, hogy a Siri milyen utasításra játssza ezt, például “I’m in my car”, és akkor az autós zenéket játssza.

Akkor fokozzuk ezt, mondjuk, hogy a shortcut indításakor diktáljuk le az adott playlist nevét ahelyett, hogy előre beállítanánk. Ehhez az alsó sávot kell felhúznunk, majd a keresés mezőbe kattintanunk.

lista_2.jpg

Itt az utasítások rendszerezve vannak, egyrészt tartalom szerint (egészséggel foglalkozó parancsok, dokumentumokkal foglalkozó parancsok stb.), másrészt adott alkalmazásokhoz tartozó parancsokat találunk (csak a Facebookhoz kapcsolható utasítások, csak a Fotókhoz tartozó utasítások stb.). Ha itt még mindenki velünk van, közlöm, hogy van egy Szkriptek írása lehetőség is, ahol újabb utasításokat találunk, ki gondolná, szkriptek írásához. A legtöbben itt kapcsolják ki a programot.

Vagy lehet úgy is, hogy kábé tudjuk, mit akarunk, jelen esetben például olyan műveletet keresünk, ahol a szöveget mi magunk adhatjuk meg, diktálással. Így rákeresünk arra a kulcsszóra, hogy “szöveg”. Hopp, ott is van a Szöveg diktálása.

osszekot.jpg

Kiválasztva, és az adott műveletet a sor elejére húzva azt gondolnánk, hogy rendben vagyunk (fent a második kép), de még szó sincs róla. Látható, hogy az első és második művelet, tehát a Szöveg diktálása és a Lejátszási lista lekérése nincs összekötve egy vonallal, tehát nincs köztük kapcsolat. Noha lekéri a szöveget az első művelet, nem adja át a másodiknak. Menjünk be a Lejátszási lista lekérése beállításai közé, és keressünk valamit, ami összeköti a kettőt. Válasszuk ki a Magic változó kijelölése lehetőséget, azon belül pedig a Diktált szöveg-et. Kész.

(Van, hogy ez adott utasítás kimenetét át kell alakítani, hogy a következő művelet tudjon vele dolgozni. Például van egy olyan utasítás, ami egy adott szöveg karaktereit, sorait, szavait számolja össze, és a kimenete egy szám lesz.)

LEVEL 2 - Logikai sorrend

Egyik olvasónk, Áron például arra gondolt egyet: neki kényelmetlen az appok megnyitásának logikája egy bizonyos esetben. Ő például szeretne gyorsan elkezdeni diktálni egy szöveget, mindenféle várakozás, app-megnyitás nélkül, és majd utólag eldönti, mihez akar vele kezdeni. Emailben küldi el, jegyzetként menti el, Facebookra tölti fel, vagy csak vágólapra másolja? Ezt akkor kell kiválasztania, ha a szöveg már kész. A shortcut itt elérhető.

Ilyen shortcut a Közeli benzinkutak keresése is, szintén a Galériában találjuk. Itt gyorsan akarjuk látni, egy listában, a kutakat, majd egyre bökve navigációt kérnénk (akár a Google Mapsszel vagy WAZE-zel is lehet). Szóval ahelyett, hogy elindítjuk a térképet, és rákeresünk a benzinkutakra, autóból szóban kérhetjük a listát. Ez három műveletből áll.

te_rk.jpeg

Figyeljük meg magunkat, hogyan működik az agyunk. Kényelmetlen egy dolgot végignyomogatni, mielőtt elérünk egy másik funkcióhoz? Naponta sokszor járunk így? Azonnal menjünk be az appba, és hozzuk létre az agyunkhoz passszoló sorrendet.

LEVEL 3 - Parancsok sorozata

Gondolkozhatunk úgy is, hogy a shortcutokkal nem egy műveletet akarunk beállítani, hanem sokat egymás után. Például ha elmegyünk otthonról, szeretnénk, ha egy rakás művelet lefutna egymás után, és nem nekünk kellene nyomogatni végig. Indítson be a riasztó, kapcsolja le a lámpákat a rendszer, az IP kamera mostantól értesítsen, ha hangot vagy mozgást észlel, és rögzítse is a látottakat, nyissa ki az autónk ajtaját, a termosztát vegyen vissza 19 fokra, és készítsen elő egy üzenetet, hogy “Elindultam, x perc múlva ott leszek.” Ja, előtte kérdezzen rá, hová tartok, és kinek küldje el az üzenetet. Mindehhez csak annyit kell mondani: “na most elindulok utamra” vagy hasonló.

A fenti sorból a legtöbb külső app által biztosított shortcut-elérés, tehát a riasztó, az izzók, a kamera, a termosztát vagy HomeKit-kompatibilis, vagy megtaláljuk az alkalmazásukat a fent taglalt, alulról felfelé húzott szekciókban, az alkalmazások között. A Volkswagen ugye nemrég frissítette az appját, amivel elérhető az autónk a Sirivel, a beolvasott vagy bekérdezett, és a jelenlegi pozíciónk alapján készített szöveges üzenetről az előző posztban már volt szó. Csak sorba kell kapcsolni ezeket a tevékenységeket, az elejére egy Szöveg bekérést (mint az előző pontban), hogy hová tartunk.

Nézzük meg tehát, milyen rutinfeladatokat szoktunk végezni, és azok hány képernyőnyomásból állnak. Ha vannak olyan, naponta-néhány naponta ismétlődő pillanatok, amikor ötnél több kattintással tudunk csak valamit elvégezni, arra már érdemes shortcutot készíteni.

LEVEL 4 - A programozás királyai

Elég megnézni egy IMDB rating lekérést vagy Youtube videó letöltésről szóló shortcutot a Sharecuts.app oldalon, máris látjuk, hová fejlődhet mindez. Elágazások, ismétlések, a bekért szövegek megdolgozása, hogy kompatibilis legyen az url-ekbe és így tovább. Aki szokott programozni alap szinten, az itt kiélheti magát, de ezen a terepen tökéletesen világos, hogy nem lép be halandó, ilyen lehetőségekre bátran kattintva:

img_0177.PNG

A Shortcuts hosszúutas lehetőségei tehát sok mindenre adnak lehetőséget, de azt nem lehet mondani, hogy megkönnyítik a felhasználók dolgát. Sikerült megoldani, hogy egy átlag, érdeklődő júzer is elkészítse a maga shoortcutját? Attól függ: ha az adott igény egyszerűen programozható, akkor igen. Próbálkozzatok!

Van jó shortcutod? Oszd meg valünk is kommentben, vagy a Sharecuts.app-on. A saját shortcutodnál nyomj a megosztás gombra, azon belül pedig az iTunes link másolására, és máris bárkinek elküldheted az elérését, letölteti, futtathatja.

Nemrég váltottál Mac-re? Nem ismered még ki magad a környezetben, és szeretnéd, ha valaki megmutatná neked, hogyan érdemes használni a géped alapvető feladatokra? Személyes tanácsadással, valakivel, aki csak veled foglalkozik sokkal hatékonyabban haladsz, mint a netet bújva, egy gyors tréning megrendeléséhez itt tudsz tőlünk ajánlatot kérni.



iPad Pro 2018: itt a PC VÉGE?

 



Black Weekend: 6 ajánlott termék az Aqua Webshopból

Még dübörög a fekete péntek több helyen, az Aqua Webshopban is egész hétvégén tartanak a leárazások. Körülnéztünk odabent, mit rendelnénk szívesen a kínálatból, ebből válogattunk össze hat terméket.

DJI Osmo Mobile 2 gimbal

ke_pernyo_foto_2018-11-24_10_11_54.png

A gimbal nélkülözhetetlen a mobillal sok videót készítők számára, a stabilizátor segítségével végre nem rángatóznak a mozgó felvételek sem.

Listaár: 44.990 Ft

Ár a hétvégén: 36.990 Ft

DJI Mavic Air - Arctic White

ke_pernyo_foto_2018-11-24_10_12_07.png

32 megapixeles gömbpanorámák, a HDR fényképek, a 30 képkocka/másodperc sebességű, 4K felbontású és 100 MB/s-os videók, illetve a 1080p felbontású és 120 képkocka/másodperces lassított videók - akár több kilométerre tőled. Nálad csak a kontroller, amivel akár 21 percig röptetheted a drónt, és készítheted a felvételeket.

Listaár: 254.990 Ft

Ár a hétvégén: 219.990 Ft

Xiaomi MI YeeLight LED RGB

ke_pernyo_foto_2018-11-24_10_12_42_1.png

Egy alternatíva a Philips Hue okosizzókra. A Xiaomi izzója ráadásul nem igényel központi hubot, vagyis közvetlenül érhetjük el az appból, akár egyszerre több izzót. Ha ki akartad próbálni, milyen egy jófajta okosizzó, de nem akartál elköteleződni hubvásárlással, itt az alkalom, hogy kipróbálj egyet.

Listaár: 7.490 Ft

Ár a hétvégén: 6.390 Ft

D-Link DCS-8200LH

ke_pernyo_foto_2018-11-24_10_13_15.png

Egy teljesen jól működő, megbízható IP kamera, ami a meglévő routeredhez kapcsolódva elérhető távolról is. Szól és rögzít, ha mozgást lát, vagy hangot hall. Éjszaka is jó felvételeket készít, a 180 fokos látószögnek köszönhetően pedig hatalmas tereket átláthatsz egy ilyennel, 720p-s felbontásban.

Listaár: 30.590 Ft

Ár a hétvégén: 27.990 Ft

Swann 4 csatornás DVR + 2 db 5MP kamera

ke_pernyo_foto_2018-11-24_10_12_58.png

Ez már egy fokkal profibb megoldás, azoknak, akik komolyabban gondolják ezt a megfigyelés dolgot. Az árban benne van két kültéri kamera, és egy négy kamerát kezelni képes központi egység, amiben egy egyterás merevlemez is található a tároláshoz. A kamerák a hőtermelő élőlényeket rögzítik csak, bírják a strapát, és visszakereshető sok-sok felvétel közül az, ahol a kép egy bizonyos része változott- Mondjuk elloptak valamit egy adott pontról.

Listaár: 139.900 Ft

Ár a hétvégén: 109.990 Ft

Leatherman “”””okoskarkötő””””

ke_pernyo_foto_2018-11-24_10_12_15.png

Az okoskarkötők unalmasak: azt számolják, mennyit léptünk egy nap, és mekkora utat tettünk meg. Ez az okoskarkötő semmi ilyesmit nem tud, processzor sincs benne. Viszont tele van olyan dolgokkal, amire egy férfinak szüksége lehet egy elhagyatott házban az erdőben. Ezen a karkötőn SZERSZÁMOK vannak. Esküszöm.

Listaár: 64.090 Ft

Ár a hétvégén: 54.990 Ft

Az Aqua Webshop az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnere.



Black Friday: 20%-kal olcsóbban vehetsz csúcsfóliát iPhone-ra

Az iGlass fóliáiról már korábban írtunk az Appleblog feat. Almalé és Kungfun. Ezek esztétikus, prémium minőségű üvegfóliák, és olyan tulajdonságokkal bírnak, amikkel a hagyományos társaik nem. Azon túl, hogy védik a kijelzőt vagy a hátlapot, meghagyják az “üvegérzetet”, miközben ujjlenyomatokat nem szívnak magukra, vízlepergetőek és a karcok ellen is védenek.

Ha pedig Pro fóliát vásároltok náluk, és mégis betörik a kijelző, akkor a csere költségének 110 százalékát megtérítik neked.

iphonera-fejlesztve-fileminimizer-1.jpg

Ennél jobb garancia nem nagyon elképzelhető egy ilyen termékre.

És ma fekete pénteki akciót tartanak, ami azt jelenti, hogy - meghosszabbítva egész hétvégére -

20% kedvezménnyel lehet megrendelni az összes oldalon látható terméket,

vagyis a négyféle fóliát, a kellemes tapintású tokot, a csomósodásmentes, tokhoz illeszkedő kábelt.

ke_pernyo_foto_2018-11-23_8_56_16.png

Ja, majd elfelejtettem: mindez Apple Watch-ra is érvényes, tehát az óránkat is megvédhetjük egy ilyen okossággal.

Részletek az iGlass oldalán.

Az iGlass az Appleblog feat. Almalé és Kungfu hirdetője.




süti beállítások módosítása