almalé és kungfu Rólunk

Hivatalosan is támogatja az eSIM-et a Telekom az iPhone XR, XS, XS Max-ekben

Este jött a sajtóközlemény, miszerint a Telekom mostantól hivatalosan is lehetővé teszi, hogy két előfizetést használjunk ugyanabban az iPhone-ban. Erre a három új modell esetében van lehetőség.

A Magyar Telekom egyike a világ 14 azon mobilszolgáltatójának – Magyarországon egyedüli szolgáltatóként – amelynek saját fejlesztésű megoldása támogatja az eSIM használatát az iPhone Xs, iPhone Xs Max és iPhone XR készülékekben

- írják.

Az iPhone Xs és iPhone Xs Max készülékeken a Dual SIM egy fizikai nano-SIM és egy eSIM kombinációja, amely egy digitális SIM, ahol az előfizetés aktiválásához nincsen szükség fizikai SIM kártyára. Ha valaki egy másik számot is szeretne használni az iPhone-ján, egy új előfizetést is kell kötnie. A Magyar Telekom ügyfelei online kaphatják meg eSIM profiljukat

- teszik hozzá.

A Telekom tájékoztató oldala itt található. Mi itt írtunk korábban a bétákban már elérhető lehetőségről.Az Apple részletesen leírta, miért felel a T2 chip

A T2 fantázianevű biztonsági chip egyre terjed a Macek körében, tegnap a Mac mini és az új MacBook Air is megkapta a vegyes feladatokkal megbízott, saját fejlesztésű lapkát. Ami egyébként a második generáció, az első, a T1 a 2016-os MacBook Prókban felelt a Touch ID által küldött adatokért, az ujjlenyomat titkosításáért, a kamera és mikrofon kezeléséért (mint gatekeeper), valamint ez futtatta a System Management Controllert (SMC).

A T2 ugyanezt teszi, csak közben ráosztottak még egy képfeldolgozói feladatot, valamint egy audio kontroller funkciót. Ezeknek megfelelően a FaceTime kamera képe szebb, a hangunkat pedig jobban lehet érteni a másik oldalon (az új MacBook Air-ek három mikrofonos rendszere ezzel kiegészítve valószínűleg a vécében is meghallja, ha felhajtjuk a deszkát).

Jött egy olyan pletyka is, hogy a T2 hamarosan kérhet majd a szervizelés után egy külön programfuttatást, ami jelzi  számára, hogy a szerviz befejeződött. Ami azt jelentené, hogy csak az Apple szervizelhetné a gépünket.

Az Apple úgy volt vele - és igaza volt -, hogy az ujjlenyomat-kezelést még mindenki értette, a képfeldogozásnál már belezavarodtunk, a szervizelésnél meg már meg is ijedtünk ettől az új izétől, úgyhogy ideje tiszta vizet önteni a pohárba.

2018-macbook-pro-t2-chip.jpg

A dokumentum, ami mostantól az Apple oldalán olvasható, részletesen végigveszi, mit, hogyan és miért tesz a T2. Leginkább a biztonságos bootolás témakörét feszegeti, vagyis azt, hogy milyen aláírásokkal és ellenőrzésekkel veszi biztosra egy T2, hogy egy káros beavatkozás nélküli, tiszta Macen fut. Ezt olyan részletesen leírják, hogy le sem tudnám nagyon fordítani. Megemlítk azt is, hogy a legnagyobb biztonság macOS alatt van, de azért mindent megtettek, hogy egy BootCamp-pel futtatott Windows is megkapja a lehető legnagyobb védelmet (iMaceken már nem is megy a BootCamp Mojave óta egyébként).

Azt is megemlítik, hogy a kijelző lecsukása után a T2 hardveresen kapcsolja ki a mikrofont, hogy ne lehessen lehallgatni semmilyen módon a gazdit.

És ugyan nem írnak egy szót sem a szervizekről, egy ilyen doksi elolvasása után tisztába jövünk a szándékokkal. A szándék pedig az, hogy a vevő mindig 100%-ig biztos lehessen benne, hogy tiszta, érintetlen gépet használ, és egy T2-nek egy magánszerviz és egy támadó hacker egykutya lehet.Miben jobb egy új iPad Pro, mint egy régi? Melyiket vegyem?

Az Apple ma bemutatta az új iPad Pro modelljeit, az egyiket 11, a másikat 12,9 colos kijelzővel. Ezek mellett megtartotta a 10,5 colos, előző generációs iPad Prót is, ez már csak szokása, amikor áremelést hajt végre egy termékvonalon. A második generációs iPad Pro pedig alapáron is 300 ezer forint fölé kúszott, így indokolt volt megtartani a 245.990 forintos régi modellt.

Kérdés, hogy ha profi tabletet vennénk, megéri-e szemezni a régivel, a 11-es új helyett?

NEM.

Egyrészt az új iPad Pro egy erőmű. Olyan grafikus számítási teljesítményre képes, mint egy XBox One, és most ne feltétlenül a játékokra gondoljunk. Nem nagyon lesz olyan feladat, amivel asztali gépen boldogulunk, itt meg nem. CAD, Photoshop, 3D és AR: minden úgy megy majd, mint az istennyila. A korábbi iPad Pro A10X-éven szemben itt nagy az ugrás az A12X-ig.

A 11 colos, új tablet háza kisebb, vékonyabb, könnyebb, miközben nagyobb maga a kijelző (a rövidebb oldal ugyanannyi pixelből áll, a hosszabb oldal kapta meg a növekményt, vagyis elnyúlt az arány). A kijelző az iPhone XR-hez hasonló, szélig tartó LCD-s, a szemtanúk szerint azonban jobban néz ki, mint amit az XR esetében láthatunk.

A ház egyébként az elvékonyodó élek helyett egy határozott lepényvonalat visz, ami így ránézésre az asztalról való felemelést teheti nehezebbé, kényelmetlenebbé, de ezt ki kellene próbálni. Talán a bazi kamerakitüremkedés segít.

ke_pernyo_foto_2018-10-30_19_29_06.png

És persze itt van hozzá a második generációs Apple Pencil, ami nagyon jól sikerült. Köszönheti ezt annak, hogy mágnesesen illeszthető az új iPad Próhoz, ami így egyből elkezdi tölteni a kiegészítőt, a képernyőn pedig megjelenik a csatlakozásról szóló üzenet. Az új Pencilen található egy sík rész, ahol dupla tapizással a fejlesztők által kijelölhető műveletek programozhatóak be. A naptárban a toll radírrá változik, a Photoshopban pedig a canvasba zoomol be és ki.

Az új iPad Pro USB-C csatlakozót kapott, aminek több eredménye is van (ez ugye nem Thunderbolt 3). Az egyik, hogy külső kijelzőt használhatunk rácsatlakoztatva, nem csak tükrözés mehet, mint ahogy eddig. Másrészt összeköthetjük a telefonunkkal, a tablet elkezdi tölteni az iPhone-t. Ráköthetünk egy fényképezőgépet, aminek a tartalma a Camera Rollban megjelenik (ha direktben egy programba szeretnénk importálni, kezdjünk el ismerkedni a Shortcuts-szal). Nem köthetünk azonban rá külső tárolót, SSD-t, merevlemezt, hiába adná magát a dolog.

A Face ID - Touch ID kérdéskör megosztó, szerintem a Touch ID kényelmesebb technológia, mások szerint a Face ID szolgál minket jobban. Az biztos, hogy egy tablet esetében már én is amellett vagyok, hogy a Face ID-nek van több értelme, hiszen nem mindig áll kézre egy Home gomb, az eszközt azonban minden esetben magunk felé fordítva használjuk (egy telefont nem). A Face ID jól működik elforgatva is az új tableteken, a tesztelők szerint.

És ne felejtsük el azt sem, hogy az új iPad Pro ismeri az eSIM-et is, így ha itthon is elérhető lesz ez a megoldás, itt már használhatjuk.

Most lássuk azokat a tulajdonságokat, amik nem feltétlenül jelentenek előnyt. Vagy nem akkorát.

Az új iPad hátlapi kamerája nagyon hasonlít a korábbi iPad Pro kamerájához. Különbségek: új iPad Próban öttagú az objektív a korábbi hattagú helyett, az új modellben nincs optikai képstabilizálás. Van viszont Smart HDR és 60 fps-es 4K-s videófelvétel. Én sosem voltam a tabletes fotózás, videózás híve, de itt azért érezhetően kicsi ugrás volt, ha volt egyáltalán.

Az előlapi kamera más tészta, ez már tudja a portréfotózást, animojikat, itt egyértelmű az előny.

Az új iPaden nincs jack-csatlakozó. Ezért, ha ilyen fülest használnánk, meg kell venni a 2990 forintos (valószínűleg ez a legolcsóbb Apple-termék) USB-C - 3,5 mm átalakítót.

Ez elég sok előny, és elég kevés hátrány. Megéri a 65 ezres felárat? Bőven.

Rohadjanak meg, hogy felárat kell érte fizetni? Feltétlenül.Láncfűrésszel vágta le az Apple a belépő szintű Mac-eket a testéről

Koloncként hordta magával az Apple a Mac minit és a MaBook Airt már egy ideje. Úgy, ahogy az SE-t: olcsó, régi hardverrel szerelt gépeket hagyott kiszáradni teljesen a frissítések elnapolásával, hogy aztán egyszercsak akcióba lendüljön.

Az iPhone SE-t kivégezték. A Mac mininek és a MacBook Air-nek más sorsot szántak.

Az Apple tudja, hogy ez a három szeretett termék. Egyrészt azért, mert sok év alatt bizonyítottak, sok év alatt lettek megbízható, “már megint mi a jóisten ez, vihetem a szervizbe” felkiáltásoktól mentes, stabil platformok, amik hozták egy Mac minden jóságát a nagy teljesítmény és bőséges konfigurációk nélkül. A belépő szint azt jelentette, hogy azok is megfizethetik, akiknek egyébként szinte bármi jó lenne, mert nem kell nekik a számítási teljesítmény.

ke_pernyo_foto_2018-10-30_17_35_57.png

Még sokkal fontosabb igény ez ma. Hiszen ma már egy alap konfiguráció is bőven felette van az átlagigényeknek, így az emberek nagy része számára tényleg nincs szükség a több memóriára, nyolcadik generációs Intelre. Ebben a környezetben a logikus az lenne, hogy mivel sokáig használható egy vas, az új gépek ára még alacsonyabb lenne, hogy meghozzák a kedvet a váltáshoz.

De nem az Apple-nél.

A MacBook Air egy speciális lény. Születésekor az alapmodellek fölé pozicionálták, aztán ez lett az alapmodell. Készítettek belőle 11 colos verziót, 329.990-ért. Az igazán speciális mégis az volt benne, hogy noha mostanában 359.990 forint volt a hivatalos alapára a 128 gigás verziónak, ezt Magyarországon még az APR-ekben is, de különösen máshol (az Aqua Webshopban a mai napig), 280.000 - 300.000 forintért el lehetett hozni. A 300 ezer forint alatti ár pedig betonkeményre kötött itthon.

Erre most azt látjuk, hogy az új MacBook Air alapára 474.990 forint. WTF.

Több tényezőből áll ez a hirtelen áremelés. Egyrészt az Apple emelt 20%-ot, a 999 dolláros árról 1199-re ment az alapgép ára. Másrészt a cég 9%-kal magasabb áron váltotta a nettó dollárt bruttó forintra. Mert igen, a dollár-forint árfolyam továbbra is lassan, de biztosan száll el. Mondjuk tegyük hozzá, hogy elég barátságtalan 311 forinttal számolni a 285 forintos dollárt.

Ehhez jön az “így jártál” faktor, vagyis hogy megszoktuk a 300 ezer alatti, folyamatos akciókat. A végeredmény: a 20%-kal áremelt MacBook Air 59%-kal kerül most többe, mint a régi verzió, forintban, itthon.

Az Apple tett még egy fontos dolgot: a koloncot még mindig eladásra kínálja. Ez gesztus értékű húzás, korábban a Macbook Prókkal is eljátszották. A lényege, hogy az új laptopok ne belépő szintre jöjjenek be, hanem eggyel magasabb polcra helyezzék őket. Így lehet, hogy az Apple jelenleg ötödik és nyolcadik generációs Intellel is árul MacBook Air-t: higgyétek el, alig várják, hogy leteljen a pszichológiai minimum, és kilökjék alulról a koloncot.

És mi van a Mac minivel? Ez az a gép, aminek az alapára 179.990 volt, most pedig 314.990 forint lett.

Igen, az új mini sokkal jobb, mint az elődje, lévén az elődje 2014 óta változatlan volt. Ha minden évben frissítik, akkor is itt tartanánk, csak akkor nem lett volna ennyire színpadias a fejlődés.

ke_pernyo_foto_2018-10-30_17_55_27.png

A pletykák arról szóltak korábban, hogy a Mac mini profiknak szánt gép lesz, ehhez képest - négymagos - Core i3-mal indul a belépő modell. Szeretnénk közeledni az iMac Pro belsejéhez? Nos, Xeon proci nem elérhető, csak hatmagos Core i7-es, de 32 giga RAM-ot, egy terás SSD-t azért kérhetünk bele. Így a Mac mini ára 933.790 forintra alakul. Ha ehhez hozzáveszünk egy 4-500.000 forintos 5K-s kijelzőt, ami nem lesz olyan jó, mint az Apple iMac Prójában lévő, akkor máris közeledünk oda, ahol az iMac Pro indul.

Az a kategória, amit a MacBook Air és a Mac mini képviselt, nincs többé. Laptopokat és komplett asztali gépeket is csak 4-500.000 forint közötti áron lehet beszerezni a cégtől, és több opciónk is van az indulásra. Hogy MacBook Pro vagy Mac Book Air, Mac mini vagy iMac, mára inkább ízlés dolga lett.Apple Special Event - Live from Brooklyn

Fél óra és kezdődik az Apple idei iPad-eseménye és egyéb hardverbemutatói. Érdekesség, hogy az eseménynek nem egy, hanem egyszerre több logója is van, nagy részük ölég randa.

ke_pernyo_foto_2018-10-30_13_49_55.png

Itt tudjátok nézni a bemutatót, meg Apple TV-n, ez a poszt pedig folyamatosan frissül, ahogy bemutatnak, állítanak, tagadnak vagy vicceskednek. Képeket is teszek be, meg minden.

Ne menjetek messzire, hamarosan indul a buli.

Tovább olvasom