Az Apple ma bemutatta az új iPad Pro modelljeit, az egyiket 11, a másikat 12,9 colos kijelzővel. Ezek mellett megtartotta a 10,5 colos, előző generációs iPad Prót is, ez már csak szokása, amikor áremelést hajt végre egy termékvonalon. A második generációs iPad Pro pedig alapáron is 300 ezer forint fölé kúszott, így indokolt volt megtartani a 245.990 forintos régi modellt.

Kérdés, hogy ha profi tabletet vennénk, megéri-e szemezni a régivel, a 11-es új helyett?

NEM.

Egyrészt az új iPad Pro egy erőmű. Olyan grafikus számítási teljesítményre képes, mint egy XBox One, és most ne feltétlenül a játékokra gondoljunk. Nem nagyon lesz olyan feladat, amivel asztali gépen boldogulunk, itt meg nem. CAD, Photoshop, 3D és AR: minden úgy megy majd, mint az istennyila. A korábbi iPad Pro A10X-éven szemben itt nagy az ugrás az A12X-ig.

A 11 colos, új tablet háza kisebb, vékonyabb, könnyebb, miközben nagyobb maga a kijelző (a rövidebb oldal ugyanannyi pixelből áll, a hosszabb oldal kapta meg a növekményt, vagyis elnyúlt az arány). A kijelző az iPhone XR-hez hasonló, szélig tartó LCD-s, a szemtanúk szerint azonban jobban néz ki, mint amit az XR esetében láthatunk.

A ház egyébként az elvékonyodó élek helyett egy határozott lepényvonalat visz, ami így ránézésre az asztalról való felemelést teheti nehezebbé, kényelmetlenebbé, de ezt ki kellene próbálni. Talán a bazi kamerakitüremkedés segít.

ke_pernyo_foto_2018-10-30_19_29_06.png

És persze itt van hozzá a második generációs Apple Pencil, ami nagyon jól sikerült. Köszönheti ezt annak, hogy mágnesesen illeszthető az új iPad Próhoz, ami így egyből elkezdi tölteni a kiegészítőt, a képernyőn pedig megjelenik a csatlakozásról szóló üzenet. Az új Pencilen található egy sík rész, ahol dupla tapizással a fejlesztők által kijelölhető műveletek programozhatóak be. A naptárban a toll radírrá változik, a Photoshopban pedig a canvasba zoomol be és ki.

Az új iPad Pro USB-C csatlakozót kapott, aminek több eredménye is van (ez ugye nem Thunderbolt 3). Az egyik, hogy külső kijelzőt használhatunk rácsatlakoztatva, nem csak tükrözés mehet, mint ahogy eddig. Másrészt összeköthetjük a telefonunkkal, a tablet elkezdi tölteni az iPhone-t. Ráköthetünk egy fényképezőgépet, aminek a tartalma a Camera Rollban megjelenik (ha direktben egy programba szeretnénk importálni, kezdjünk el ismerkedni a Shortcuts-szal). Nem köthetünk azonban rá külső tárolót, SSD-t, merevlemezt, hiába adná magát a dolog.

A Face ID - Touch ID kérdéskör megosztó, szerintem a Touch ID kényelmesebb technológia, mások szerint a Face ID szolgál minket jobban. Az biztos, hogy egy tablet esetében már én is amellett vagyok, hogy a Face ID-nek van több értelme, hiszen nem mindig áll kézre egy Home gomb, az eszközt azonban minden esetben magunk felé fordítva használjuk (egy telefont nem). A Face ID jól működik elforgatva is az új tableteken, a tesztelők szerint.

És ne felejtsük el azt sem, hogy az új iPad Pro ismeri az eSIM-et is, így ha itthon is elérhető lesz ez a megoldás, itt már használhatjuk.

Most lássuk azokat a tulajdonságokat, amik nem feltétlenül jelentenek előnyt. Vagy nem akkorát.

Az új iPad hátlapi kamerája nagyon hasonlít a korábbi iPad Pro kamerájához. Különbségek: új iPad Próban öttagú az objektív a korábbi hattagú helyett, az új modellben nincs optikai képstabilizálás. Van viszont Smart HDR és 60 fps-es 4K-s videófelvétel. Én sosem voltam a tabletes fotózás, videózás híve, de itt azért érezhetően kicsi ugrás volt, ha volt egyáltalán.

Az előlapi kamera más tészta, ez már tudja a portréfotózást, animojikat, itt egyértelmű az előny.

Az új iPaden nincs jack-csatlakozó. Ezért, ha ilyen fülest használnánk, meg kell venni a 2990 forintos (valószínűleg ez a legolcsóbb Apple-termék) USB-C - 3,5 mm átalakítót.

Ez elég sok előny, és elég kevés hátrány. Megéri a 65 ezres felárat? Bőven.

Rohadjanak meg, hogy felárat kell érte fizetni? Feltétlenül.