Nem elég, hogy délután háromkor bemutatja az Apple az új iPadeket, meg remélhetőleg Maceket is, érkezik az iOS 12.1. Ez pedig nem csak olyan bugfixált csomag, egy rakás beígért és izgalmas cucc vele érkezik majd.

Group FaceTime

ios-121_1.jpg

A pornófilmcímnek is beillő ficsör arra utal, hogy több, egyszerre 32 ember lesz képes egymással videochatelni vagy beszélgetni. A képesség az iMessage-be épül be, innen lehet indítani a hívásokat, könnyedén menedzselve azokat.

EKG

Noha az Apple Watch Series 4 már kint van, benne a beépített EKG érzékelővel, a hozzá tartozó app még nem csapódott az App Store-ba. Ez most megváltozik, mától az USA-ban lehet majd nézegetni a görbénket, meg állítólag máshol is, ha átállítjuk USA-ra a régiót.

Dual SIM

Az iPhone XS, XR, és XS Max mától képes lesz kezelni az eSIM-et. Hogy a szolgáltatóink erre fel is készülnek-e, nem tudni, bár a Telekom hálózatán olvasónk már egy ideje használta az eSIM-et a béta iOS-sel. A Telekom PR irodája ezt a választ adta az érdeklődésemre:

Amint a gyártók megjelennek az eSIM-képes eszközeikkel a piacon, mi is bővítjük a portfóliónkat. Azon dolgozunk, hogy mielőbb megteremtsük a feltételeket ahhoz, hogy minél több okos eszközt tudjunk a Telekom által kifejlesztett eSIM-es megoldással forgalomba hozni. Ezt minden esetben megelőzi a gyártókkal egy hosszabb egyeztetési és tesztelési folyamat, amely rendszerint további technológiai fejlesztéseket igényel.

Természetesen szeretné a Telekom az Apple Watch 4-et felvenni a portfóliójába, de ennek időpontját még korai lenne megbecsülni.

Utóbbival az LTE-s órára céloznak.

Mélységélesség élőben

Az iOS 12.1-gyel, portrémódban a mélységélesség élőben is állítható lesz, bár én meg mernék rá esküdni, hogy az XS Maxen eddig is így volt. Na mindegy.

Egyébként a Halide kamera app most már mindhárom új iPhone-on alternatívát kínál a portrézásra nem emberi témákat választva, vagyis állatokat és tárgyakat is képesek lehetünk a portréeffektekkel fotózni. Bizonyos esetekben az iOS kamera appját is be lehet csapni, bár látszik, hogy azért van benen hibafaktor, nem csoda, hogy a jól kiszámítható emberfejekre mentek rá.

img_0038_2_3.jpeg

img_0038_2_2.jpeg

Ma délután 3-kor indul az Apple keynote-ja. Az Appleblogon élőben, írásban és képekkel kommentálom a mozgóképen is követhető eseményeket.