Koloncként hordta magával az Apple a Mac minit és a MaBook Airt már egy ideje. Úgy, ahogy az SE-t: olcsó, régi hardverrel szerelt gépeket hagyott kiszáradni teljesen a frissítések elnapolásával, hogy aztán egyszercsak akcióba lendüljön.

Az iPhone SE-t kivégezték. A Mac mininek és a MacBook Air-nek más sorsot szántak.

Az Apple tudja, hogy ez a három szeretett termék. Egyrészt azért, mert sok év alatt bizonyítottak, sok év alatt lettek megbízható, “már megint mi a jóisten ez, vihetem a szervizbe” felkiáltásoktól mentes, stabil platformok, amik hozták egy Mac minden jóságát a nagy teljesítmény és bőséges konfigurációk nélkül. A belépő szint azt jelentette, hogy azok is megfizethetik, akiknek egyébként szinte bármi jó lenne, mert nem kell nekik a számítási teljesítmény.

ke_pernyo_foto_2018-10-30_17_35_57.png

Még sokkal fontosabb igény ez ma. Hiszen ma már egy alap konfiguráció is bőven felette van az átlagigényeknek, így az emberek nagy része számára tényleg nincs szükség a több memóriára, nyolcadik generációs Intelre. Ebben a környezetben a logikus az lenne, hogy mivel sokáig használható egy vas, az új gépek ára még alacsonyabb lenne, hogy meghozzák a kedvet a váltáshoz.

De nem az Apple-nél.

A MacBook Air egy speciális lény. Születésekor az alapmodellek fölé pozicionálták, aztán ez lett az alapmodell. Készítettek belőle 11 colos verziót, 329.990-ért. Az igazán speciális mégis az volt benne, hogy noha mostanában 359.990 forint volt a hivatalos alapára a 128 gigás verziónak, ezt Magyarországon még az APR-ekben is, de különösen máshol (az Aqua Webshopban a mai napig), 280.000 - 300.000 forintért el lehetett hozni. A 300 ezer forint alatti ár pedig betonkeményre kötött itthon.

Erre most azt látjuk, hogy az új MacBook Air alapára 474.990 forint. WTF.

Több tényezőből áll ez a hirtelen áremelés. Egyrészt az Apple emelt 20%-ot, a 999 dolláros árról 1199-re ment az alapgép ára. Másrészt a cég 9%-kal magasabb áron váltotta a nettó dollárt bruttó forintra. Mert igen, a dollár-forint árfolyam továbbra is lassan, de biztosan száll el. Mondjuk tegyük hozzá, hogy elég barátságtalan 311 forinttal számolni a 285 forintos dollárt.

Ehhez jön az “így jártál” faktor, vagyis hogy megszoktuk a 300 ezer alatti, folyamatos akciókat. A végeredmény: a 20%-kal áremelt MacBook Air 59%-kal kerül most többe, mint a régi verzió, forintban, itthon.

Az Apple tett még egy fontos dolgot: a koloncot még mindig eladásra kínálja. Ez gesztus értékű húzás, korábban a Macbook Prókkal is eljátszották. A lényege, hogy az új laptopok ne belépő szintre jöjjenek be, hanem eggyel magasabb polcra helyezzék őket. Így lehet, hogy az Apple jelenleg ötödik és nyolcadik generációs Intellel is árul MacBook Air-t: higgyétek el, alig várják, hogy leteljen a pszichológiai minimum, és kilökjék alulról a koloncot.

És mi van a Mac minivel? Ez az a gép, aminek az alapára 179.990 volt, most pedig 314.990 forint lett.

Igen, az új mini sokkal jobb, mint az elődje, lévén az elődje 2014 óta változatlan volt. Ha minden évben frissítik, akkor is itt tartanánk, csak akkor nem lett volna ennyire színpadias a fejlődés.

ke_pernyo_foto_2018-10-30_17_55_27.png

A pletykák arról szóltak korábban, hogy a Mac mini profiknak szánt gép lesz, ehhez képest - négymagos - Core i3-mal indul a belépő modell. Szeretnénk közeledni az iMac Pro belsejéhez? Nos, Xeon proci nem elérhető, csak hatmagos Core i7-es, de 32 giga RAM-ot, egy terás SSD-t azért kérhetünk bele. Így a Mac mini ára 933.790 forintra alakul. Ha ehhez hozzáveszünk egy 4-500.000 forintos 5K-s kijelzőt, ami nem lesz olyan jó, mint az Apple iMac Prójában lévő, akkor máris közeledünk oda, ahol az iMac Pro indul.

Az a kategória, amit a MacBook Air és a Mac mini képviselt, nincs többé. Laptopokat és komplett asztali gépeket is csak 4-500.000 forint közötti áron lehet beszerezni a cégtől, és több opciónk is van az indulásra. Hogy MacBook Pro vagy Mac Book Air, Mac mini vagy iMac, mára inkább ízlés dolga lett.