Mindenki egyetért abban, hogy az Apple októberben tart még egy eseményt. Ehhez pedig a napokban magának az érintettnek is illene kiküldeni valami meghívót. Mert az biztos, hogy van hardveres elmaradásuk, és macOS-t meg iOS-t nem lehet a fa alá rakni.

A legbiztosabb bejelentés az új iPad-ek körül lesznek, ezt az októberi eseményt szokás iPad bemutatónak is gondolni. A 9to5Machez eljuttatott információk szerint pedig ezek az eszközök - nyolc darab, a modellek kódszámai alapján, ami wifi-mobiladat és kijelzőméret szerinti felosztás miatt két típust jelent -, igazodni fognak az iPhone-sorozathoz.

ipad-pros.jpg

Ez pedig azt jelenti, hogy a kijelzők szélig tartanak majd, nem lesz Home gombjuk, és FaceID-val oldanak fel. Viszont az iPadnek nem lesz notch-a, vagyis felül belógó kamera- és érzékelőszigete. A FaceID működik majd fektetett és álló módban is.

Ami különlegesebb, hogy a tableteknek USB-C csatlakozójuk lesz állítólag, amin 4K-s videót tudnak kilőni külső eszközökre.

Új Apple Pencil is jön, azt beszélik, ami vezeték nélkül párosodik, tehát ha több eszközön használjuk, nem kell rádugni az adott eszközre. Új Magnetic Connector is érkezik a külső eszközökhöz, ehhez pedig új Smart Keyboard is jár. Ezek alapján úgy tűnik, az idei iPad Prók ára ugyanannyi lesz, mint a mostani szériának, de ne igyunk előre a medve bőrére. Lehet hogy lesz még egy titkos ficsör, amire hivatkozhatnak egy kis áremelésnél.

Sem a szélig tartó kijelzőnek - itt írtam, miért - sem a FaceID-nak nem örülök, noha teljesen világos, hogy minden eszközzel átállnak erre. Utóbbival az a gondom, hogy az eszközeimet én az esetek 10-20 százalékában nem magam felé fordítva használom. Különösen egy okostelefont csekkolunk szívesen ágyon fekve, átnyúlva a szekrény/asztal felé, és noha ez a mozdulat egy tabletnél ritkább, mégis előfordul. És akkor kászálódhatunk ki, hogy megtiszteljük a gépet, hogy rendesen mutassuk oda az orcánkat, hogy működni tudjon.

A TouchID annyival elegánsabb!