Most már lassan egy hete lesz, hogy a Bloomberg lehozott egy szarbombaként robbanó sztorit, miszerint kínai kémchipek vannak a Supermicro szervereiben, amiket többek között az Apple is használt, de ők - vajon miért - felbontották a szerződésüket még évekkel ezelőtt.

Az Apple nagyon határozottan tagadta, hogy bármilyen hasonló előfordulhatott volna náluk - semmi időhúzás, semmi maszatolás -, meg hát egy Apple/Amazon szintű szerverparkban tényleg fura lenne, ha adatok kerülnek ki a csatornáikon úgy, hogy azokat egy titkos chip küldi el. De persze elő lehet állítani egy rakás összeesküvés-elméletet, csak egyelőre minek.

-1x-1_1.jpg

Azóta beszállt a nyilatkozatok sorába a GCHQ, a brit NSA, miszerint nem látnak semmilyen körülményt, amiért az Apple állásfoglalását ne tartanák igaznak. Az USA Department of Homeland Security, vagyis a belbiztonsági minisztérium is megerősítette az érintett cégek védekezését. Ezeknek a szervezeteknek a saját adat- és egyéb biztonságuk mindennél fontosabb, és a legkisebb gyanú esetén is a lehető legnagyobb vehemenciával állnának fel.

Az Apple közben újabb vizsgálatot végzett el a szerverekkel, semmit nem talált, és erről írásban tájékoztatta a kongresszust. Közben én is megkerestem egy Supermicro szervereket üzemeltető magyar céget, akiknél az egyik legjobb magyar rendszermérnök is dolgozik: ugyan találtak-e már valamit? Ők is elmondták, hogy keresték a chipet, de semmi erre utaló jelet nem találtak.

Szóval mind az érintettek, mind a nemzeti védelemben dolgozók sorban állást foglalnak, a Bloomberg sztoriját pedig egyelőre egyetlen újabb állítás sem támasztja alá. Pedig ha igazak az állítások, és kint van a vadonban, több tucat vagy több száz, esetleg több ezer cégnél ilyen kémgép, akkor valakinek már elő kellett volna állni bizonyítékkal. De csend van. Úgy tűnik, a Bloomberg valamit becumizott, vagy - és akkor jöjjön az összeesküvés - egy olyan titkosszolgálati akció részére bukkantak rá - például egy tudatos Kína-megtévesztési ügyre -, ami előtt minden állami és vállalati környezet azonnal összezár.