Az Apple az iPhone X-fejlesztései mellett bemutatta a színes telefon termékcsaládot, ezzel pedig visszahozva kicsit az iPhone 5C emlékét. Az iPhone XR-ben pedig - új távlatokat nyitva az “i” kezdetű tulajdonnevek ellenzőinek - az “R” betűt kisebb betűtípussal írják, tehát ha helyesen akarsz eljárni, odamész szépen a Size legördülő menühöz minden egyes alkalommal, amikor begépeled.

Összefoglalva: a telefon olcsóbb, és kevesebbet tud, mint egy Xs. Lássuk, mennyivel.

ke_pernyo_foto_2018-09-12_21_12_01.png

A kijelző maga az Xs és az Xs Max között helyezkedik el, 6,1 collal. Szóval itt nem is tűnik annyira lemaradásnak a dolog. Csakhogy.

“Ez egy LCD kijelző” - mondta a keynote-on Phil Schiller, olyan hangsúllyal, mintha legalább AMOLED-et említett volna. Persze ez egy elég jó LCD, olyan neve is van, hogy Liquid Retina: a kijlező nagyobb, mint egy iPhone 8 Plus-é, kisebb telefonméret mellett. Ráadásul az Apple állítása szerint az iparág legszínhelyesebb LCD kijelzője ez, szóval nem lesz csúnya ez sem. De nyilván csúnyább, mint az Xs sorozat.

ke_pernyo_foto_2018-09-12_21_14_39.png

A ház maga alumínium alapú, az Xs sorozaté valami különleges acél, így itt is nyilván számolni kell egyfajta minőségvesztéssel. Whatever, mondom így látatlanban.

Ebben is egy A12 Bionic chip ketyeg, tudja a real time machine learning ficsöröket. Pipa.

Nem tudja a 3D Touch-ot, csak egy Haptic touch-nak nevezett képességet kapott, ami a Home Screenen nagyot nyomva a kamerát vagy az elemlámpa appot indítja el. Nem pipa.

Az ellenállósága csak IP67, a másik két modell IP68-ával szemben. Nem állítják, hogy szereti a 2,3 méteres merüléseket, mint a nagyobb testvérek esetében.

Egy kamerát kapott az XR modell, viszont ugyanazt a vakut és széles látószögű lencsét építették be, amiket a teneszbe és a teneszmekszbe. Az előlapi kamerák pedig teljesen ugyanazok, így a gyorsabb Face ID is működni fog. Ami viszont meglepő: az utólagos mélységélesség-állítás, 2018 portrémódja és emojikonja egybegyúrva, szintén elérhető itt is.

Itt sincs Home gomb, érintéssel lehet feléleszteni, és általában ugyanúgy kezeled, mint egy iPhone X-et.

Ami pedig nagyon vonzó: az ára. 749 dollár lett, vagyis olcsóbb, mint az iPhone 8 Plus volt eddig, vagyis elvielg bőven 300 ezer forint alatt maradt volna az ár (303.990 volt eddig az iPhone 8 Plus, 799 dollár mellett). Gyakorlatilag viszont az új dollár-forint konverziónak köszönhetően épp csak: 299.990 forint a telefon, vagyis mondhatjuk, hogy annyiért vehetjük, amennyiért eddig a nagyobb nyolast.