Az Apple a mai hardveres keynote-ján bemutatta az új Apple Watch-ot. Íme:

Ahogy lehetett számítani rá, a kijelző méretét megnövelték. Csakhogy korábban alábecsülték a méretnövekedést: a korábbi 15%-os helyett 35 és 32%-os hízás történt, ami nagyon jelentős változás. A mostanihoz képest a korábbi modellek csak ránézésre lesznek ugyanazok, bekapcsolás után olyan lesz, mint annak idején az iPhone 6-os sorozat az elődjeihez képest. És itt nincs értelme a régi mérethez ragaszkodni: a kijelző pixeleinek mennyisége csak előnyére vált a készüléknek.

Emellett a ház maga is nagyobb lett mindkét modell esetében, balra a Series 4, jobbra a Series 3:

ke_pernyo_foto_2018-09-12_22_00_10.png

A hátlap teljes mértékben kerámia és zafírkristály, és mivel azt állították, alapjaiból fejlesztették a kicsikét, nincs okunk kételkedni benne, hogy a mérés is pontosabb lett. Nemcsak a szívverések mennyiségét, de az ütemét is nézi, és gyanús ritmus esetén értesít minket: ideje lenne orvoshoz menni. Sőt, ami ennél is sokkal több: egy beépített EKG is került az órába, a kardiogram a szív elektromos jeleit vizsgálja, és nemcsak a ritmust figyeli, de az elektromos görbe eltéréseit is.

Emlékeztek még a magyar fejlesztésű, hitelkártya méretű EKG-ra? Na, most mindez az órába is belekerült.

Az FDA elfogadta a mérőeszközt, tehát nem kamuzás a dolog: a mérés annyira pontos lesz, amennyire egy apró EKG esetében ez lehetséges.

A giroszkóp is sokkal fejlettebb lett. Nyolcszor annyi a mintavétel, mint eddig, pontosabban mér, és észleli, ha elesel. Ezután azonnal felajánlja a segitségkérést, sőt, magától tárcsázza is a segélyhívó számot, egy visszaszámláló segít, hogy leállítsuk a folyamatot. Gyönyörű, ahogy a cég elemezte ezt az eseményt:

apple-iphone-2018-event-theverge-dbohn_471.jpg

A hangszórók is nagyobbak leettek, Siri jobban érthető, könnyebb vele kommunikálni.

S4 chip dolgozik benne, ami kétszer olyan gyors, mint elődje. Ráadásul 64 bites, így az iOS már itt is átállt. Mindezek ellenére, vagyis az új szenzorok, kijelzett és mért többletinformációk, nagyobb kijelző dacára az akksiidő ugyanakkora, mint az elődjéé. “Egész nap” - írták ki a kivetítőre.

Új előlapok és komplikációk is jöttek, de ezek után ez nem is annyira fontos. Szépek és nagyon informatívak, persze, de a kijelező növekedése és az EKG miatt az óra önmagában must have lett azoknak, akik elkezdenek gondolkozni egy okosóra beszerzésén, mint ahogy a Series 1 és korábbi órák tulajdonosai is egyértelműen gondolkozhatnak a váltáson.

ke_pernyo_foto_2018-09-12_19_14_48.png

ke_pernyo_foto_2018-09-12_19_14_53.png

ke_pernyo_foto_2018-09-12_19_15_01.png

A színek: ezüst, arany és space gray. Az ára magasabb lett, mint a korábbi Series 3-nak, ahogy az Apple-től mostanában megszoktuk. 399 és 499 dollár lett az alapár (GPS és GPS+Cellular), korábban 329-ről indult a Series 3. Viszont a másik kézzel adtak: a Series 3 mostantúl 279 dollár lett.

Ez forintban: a Series 4 147.990-ről indul, a Series 3 102.990 lett.

Az összes fejlesztés egyben:

ke_pernyo_foto_2018-09-12_19_28_22.png

És a korábbi szíjak jók lesznek az új órára is persze.

Szeptember 14-én lehet rendelni 26 országban, Magyarország nincs benne, nekünk várni kell (update: szerencsére nem sokáig, a weboldal szerint nálunk szeptember 28-tól kapható). A cellular modell csak 16 országba érkezik