Idén órafrissítésre készülhet az Apple, miközben Counterpoint Research piackutatása szerint a vásárlók 90 százaléka a Series 1-et választja a Series 3 helyett. Vagyis azt mondja a beépített GPS-re, magasságmérőre, gyorsabb procira, a teljes vízállóságra, (bizonyos országokban) a saját mobilhálózati kapcsolatra, valamint az AirPower töltőpad-kompatibilitásra

(hahahaha)

…,hogy nem éri meg azt a 30-60%-os ártöbbletet, amennyivel a 3-as sorozatért kérnek többet. Nyilván jobb lenne ez a szám, ha lenne egyáltalán AirPower töltője az Apple-nek, de akkor sem változna a tény, hogy a vásárlók nagy része nem annyira érzékeny az órában eszközölt fejlesztésekre. Csak óra legyen, és ne kelljen túl sokat fizetni érte.

Olyan helyzet állt elő, ami az Apple számára szokatlan: a vásárlóik nem frissítenek olyan ütemben, mint szeretnék.

Még könnyebbé teszi a döntést, hogy a Series 1-et sok helyen még akciózzák is. Én is belefutottam a minap az egyik magyar telkószolgáltatónál, hogy féláron adta az előfizetés + telefon mellé a Series 1-et, ami így már csak negyvenvalahányezer forintba került.

Jól mutatja ugyanezt a trendet, hogy miként alakult a cégek piaci részesedése az okosórák mezőnyében. Az Apple 48-ról 41-re, a Samsung 6-ról 2-re csökkent, miközben a Fitbit 8-ról 21 százalékra nőtt. Méghozzá a Fitbit Versa aktivitásmérővel, ami úgy kerül itthon kábé 66 ezer forintba - tehát a Series 1-nél is jóval kevesebbe -, hogy van benne saját GPS, ami talán a legtöbb ember által vágyott fejlesztés a Series 3-ban is.

versa-gallery-6-e1376ce77e8b5c78bf36e500511e65eb.jpg

És távolról tök úgy fest, mint egy Apple Watch.

Ennyi elég is, hogy 20 százalék fölé menjenek.

Az Apple Watch Series 4-ről csak néhány dolgot sejtünk. Az egyiket tudjuk is: nagyobb kijelző, több információ az óralapon. Az eddig maximum 5 helyett legalább 9 komplikáció látható egyszerre, és állítólag a Siri is gyorsabb lesz. Hogy ezek miatt ráugrik majd a világ az új jövevényre, és eldob minden más gyártó termékét? Lehet. Nem ettől függ. A piac nagyon árérzékeny most.

apple_watch_series_4_9to5mac.jpg

De az Apple is. Míg korábban azt jósoltuk volna, hogy a Series 1 kiesik, a Series 3 átveszi a Series 1 árát, a Series 4 pedig a mostani Series 3-ét, addig az Apple már másként gondolkozik. Szeretik meghagyni az alapszintet a régi áron - Series 1 -, minimálisan mérsékelni az addig legfrissebb modell céduláját, és az új készüléket magasabb áron kínálni. Csakhogy, ez tisztán látszik, további piaci részesedést veszítenének ezzel.

A gumicukor-trükköt most valószínűleg kivételesen lefújják, és rámennek a növekedésre. Reméljük.

Az Apple Watch Series 3-at itt, a Fitbit Versát itt vásárolhatod meg jó áron. Az Aqua Webshop az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnere.