Hiába a gumicukor-trükk, a magasabb áron kínált finomságok, ahogy hiába az olcsó iPad is. Az Apple pénzügyi eredményei egyszerűen tartják magukat a megszokott, stabil növekedési pályájukon.

ke_pernyo_foto_2018-07-31_23_58_22.png

A minden korábbinál jobb harmadik pénzügyi negyedév 53.3 milliárd dolláros bevételt hozott, ebből 20,4 milliárd dollár az árrés. A bevételek növekedése hatalmas, 17 százalékos az egy évvel korábbihoz képest, és ez már zsinórban a negyedik negyedév, amikor kétszámjegyű növekedést produkál a cég. Erről pedig főleg az amerikai és kínai eladások tehetnek (20 és 19 százalékos növekedés).

iPhone-ból majdnem ugyanannyi fogyott, mint egy éve, 41,3 millió darab, azonban ugyanaz a mennyiség sokkal nagyobb profitot termelt. 20%-kal nagyobbat. Ez egybevág azzal, amit az Apple maga is állít: az iPhone X a legnépszerűbb telefon a megjelenése óta, a magas ár ellenére.

Az olcsó iPadnek ez volt az első negyedéve, és ez látszik a számokon. Egy százalékos eladott darabszám-növekedés ellenére 5 százalékos bevételcsökkenést termelt a tablet. De ez nem nagy baj: a vásárlók több mint felének ez volt az első iPadje, így járulékos bevételeket is hozhatnak majd.

A Mac-eladások 13 százalékkal csökkentek, és a szolgáltatások után járó bevételek már majdnem a számítógépek dupláját hozzák a konyhára: nemsokára 10 milliárd dollárt termel a korábban mellékesnek gondolt üzletág egy negyedév alatt. 100 milliád dollárt fizettek ki a fejlesztőknek az App Store 10 éve során.

Az Apple továbbra is egy halom pénzen ül, amit nem tud elkölteni, 129,1 milliárd dollár a készpénzállomány.

Tim Cook hozzátette, új szolgáltatások is érkeznek az Apple-től, további részleteket nem árult el.