Ming-Chi Kuo elemző szerint az idén megjelenő iPadek - iPad Prók? - szélig tartó kijelzőket és Face ID-t kapnak. Ez logikusan hangzik, hiszen az iPhone X dizájnja fontos lett a cégnek, és állítólag ezt szeretné mindenhol látni. Egyelőre ez azonban még csak pletyka, az iPhone X-en kívül soha sehol nem köszönt még vissza a különleges alkalomra készült, ünnepi kiadás kinézete és funkciói.

Mégis, komolyan kell vennünk ezeket a pletykákat, mert gyakorlatilag az összes megbízható forrás egyetért vele.

Csakhogy a dizájnnal van egy kis probléma. Mégpedig az, hogy talán működik egy telefonon, de egy tableten nem biztos.

Lássuk, hogyan fogunk meg egy iPhone-t.

ke_pernyo_foto_2018-07-23_10_02_56.png

ke_pernyo_foto_2018-07-23_10_03_12.png

Lássuk, hogyan fogunk meg egy iPad-et.

ke_pernyo_foto_2018-07-23_10_03_49.png

Látjuk, mi a különbség? Míg egy telefont egy kézben tartva a kényelmes tartás a hátlap tenyerünkkel történő átfogása, addig egy tabletet nem tudunk így tartani. Csak úgy, hogy az egyik vagy mindkét kezünkkel “rálógunk az előlapra”, megtartjuk abból az irányból a stabil tartásért.

dsc01315.JPG

Mi történik akkor, ha ott nem egy keret van, hanem kijelző? Az, hogy hozzáérünk az érintőképernyőhöz, így ha mozgatjuk a másik kezünk ujját a kijelző másik felén, azt kétujjas zoomolásnak értelmezi majd a rendszer. Az iPad innentől kezdve nem lesz használható a legkényelmesebb és leglégiesebb módon, csak tenyérben egyensúlyozva, vagy stabil helyen tartva. Ölben vagy asztalon.

ke_pernyo_foto_2018-07-23_10_05_27.png

Persze rég nem gondolom azt, hogy az Apple a hagyományos, használható dizájnt választja a saját maga által kijelölt trendek helyett. Régen hónapokig próbálgatták a titkos laborban, hogyan használjuk az eszközeinket, hogyan fogjuk kézbe, hogyan nyomogatjuk, ma már nem érzem ezt az átgondoltságot. Valahol az iPhone kijelzők piaci trendkövető felnagyítása táján elengedték el ezt a dolgot. Ahogy az asztali gépek eszetlen vékonyítása, a telefon kijelzőméreteinek folyamatos növelése vagy a nap mint nap használt portok elhagyása, úgy ez a terv is simán átmehet, sőt, beleillik a sorba.

Nagyon szurkolok, hogy ne így legyen, és külön posztban fogok tűzijátékot szórni, ha meggondolják magukat, vagy az egész baromságnak bizonyul majd.