Noha nem egy pletykával találkoztam, ami a JÖVŐRE megjelenő iPhone-ok tulajdonságait elemzi - ez egy baromság, ezért nem is foglalkoztam velük -, az idei felhozatal már elég közel van ahhoz, hogy foglalkozzunk vele komolyabban. Az Apple termékek pletykaciklusa ugyanis ebből…

pletyka-o-meter_1_1.jpg

…már átfordult ebbe…

pletyka-o-meter_2_2.jpg

…és augusztusban majd eljutunk ebbe a fázisba is:

pletyka-o-meter_3_3.jpg

De azért látszik, hogy a Forbes nem véletlenül hoz le néhány naponta új részleteket az új készülékekről: ilyenkor megbízhatónak tűnő füleseket kaptak, amik annyira értékesnek tűnnek, hogy egy jó hangos cikksorozattal kockáztatják a lebőgést. És erre a lebőgésre évekig emlékszik a konkurens sajtó, szóval nem játék.

A dolgok jelenlegi állása szerint három új készülék jön idén.

  • iPhone X Plus
  • Második generációs iPhone X
  • Olcsóbb iPhone X (vagy csak simán: “iPhone”)
  • Második generációs iPhone SE

Ezeken kívül megmaradhat még talán az iPhone 8-as sorozat, de a többit érdemes lenne kiszórni a kínálatból, hiszen láthatóan a cég épp egy nagy iPhone redizájn folyamat közepén tart.

iPhone X Plus

https---blogs-images_forbes_com-gordonkelly-files-2018-06-unnamed_jpg.png

A Ghostek tok- és kiegészítő-gyártó jóvoltából a Forbes megszerzett néhány műszaki rajzot, amiken az új készülékek méretei és kivágásai látszódnak. Az idén állítólag megjelenő, még nagyobb méretű, 6,5 colos iPhone X lesz a csúcstelefon. Maga a készülék háza valamivel kisebb, mint a mostani iPhone 8 Plus, a kijelzőátmérője mégis nagyobb lesz egy egész collal.

A rajz szerint a készülék már nem is kettő, de három lencsével bír majd (a vakut máshogy szokás jelölni ezeken a rajzokon). Nem egyedi megoldás ez a piacon, a Huawei P20 Pro is háromlencsés, amivel - a kiegészítő monokróm lencsével - nagyon jól fel tudja venni a harcot az alacsony fényviszonyokkal.

Ming-Chi Kuo, az Apple pletykák megbízható szállítója szerint ez a modell 900-1000 dollár körül lesz. Ami olcsóbb vagy ugyanannyi, mint az iPhone X mostani legalacsonyabb ára.

Második generációs iPhone X

Ennél marad a két kamera, talán kicsit nagyobb méretű lesz (lásd lejjebb), valószínűleg a legkevésbé izgalmas telefon lesz, hacsak az árát nem vesszük: Kuo szerint ez a készülék 800-900 dollár lesz, vagyis lehet, hogy a mostani iPhone 8 Plus árán juthatunk hozzá a jelenlegi csúcsgéphez. Ami 300 ezer forint bruttóban, itthon.

update: a Geekbench-en feltűnt egy olyan készülék, amire ráillene a személyleírás, 4 GB RAM-ot és 10 százalékos teljesítménynövekedést mértek.

“iPhone”

https---blogs-images_forbes_com-gordonkelly-files-2018-06-unnamed-1_jpg.png

Ez a készülék lehetne az Apple alaptábora, az iPhone-ok origója. Innen lehetne felfelé kalandozni a ficsörökért, és lefelé a régimódi dizájnért vagy az olcsóbb, régebbi technológiákért, ha úgy tartja hipszterkedvünk. De szerintük ez lesz a minimum, amit az új fejlesztéseikből telefonba bele tudnak rakni.

Ez egy 6,1 colos készülék lenne, ami különös módon picit nagyobb, mint a mostani iPhone X, így minden bizonnyal annak is megnövelnék a méretét. Egyetlen hátlapi kamerája lenne, a 3D Touch-ot nem ismerné, megbízhatatlan források szerint az első generációs Face ID-t ismerné csak (a mostanit), míg a másik két készülék már ebben is fejlődne.

Ez a készülék 600-700 dollár lenne a mostani tippek szerint, tehát félúton az iPhone 7 és a 7 Plus ára között, amik a két éve bemutatott készülékek idei, jócskán csökkentett árai. Bruttó 225 ezer forint körül lenne tehát a készülék itthon.

update: állítólag jó színes lesz

iPhone SE 2

Itt nem kérünk többet, mint hogy maradjon a 350 dolláros, itthon bruttó 130 ezer forintos ár, legyen benne egy fokkal erősebb proci, és minden további kívánságunk ezen a concepten látható:

https---blogs-images_forbes_com-gordonkelly-files-2018-06-screenshot-2018-06-06-at-02_04_21_jpg.png

És hogy miért döntött az Apple az árcsökkentés mellett? Állítólag az iPhone X árazása miatt az eladásokra gyakorolt kedvezőtlen hatások miatt, de ez az indoklás egy

hülyeség.

Nagyon sok helyen lehetett olvasni - még én is hitelt adtam egy poszt erejéig egy ilyen véleménynek, ami talán hiba volt -, hogy az iPhone X nem hozta a várt számokat. Annak ellenére írták sokan ezt - nagy, hiteles lapoknál is -, hogy az iPhone-eladások a karácsonyi negyedévben estek vissza egy százalékkal, de könyörgöm, az egész okostelefon-piac 5,6 százalékos visszaesésben volt akkor. Az Apple meg is előzte a Samsungot a csökkenő eladásaival. Az ez utáni negyedévben már 3 százalékos növekedésben volt az iPhone, egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva természetesen.

Mi volt akkor az elvárt szám? Mennyit nem sikerült eladni? Szerintem inkább az lehet, hogy ahogy én is, úgy a szakma is borzasztóan SZERETTE VOLNA, ha az iPhone X árazása megbukik, és a piac nem kezd elszállni egy ilyen gyakorlat felé. Mindenkinek jobb lett volna, ha az Apple-nek nem sikerül átverni a nagyobbnál is nagyobb árrést, de sikerült, valljuk be.

Mindenesetre úgy tűnik, hogy tovább mennek. Mert igaz, hogy tudták tartani az eladásokat ilyen árak mellett is, de ezzel a mostani lépéssel a piaci részesedésük fog csak igazán meglódulni. Úgy, hogy a csúcstechnológiákra vágyóknak továbbra is megmarad a legfelső kategória, háromkamerás AR specialitásokkal és hasonlókkal - bár erről még semmi biztosat nem tudunk.

Ja, és a csatlakozók! Azt beszélik, hogy az Apple átállna teljesen USB-C-re, az iPhone-jain is, de csak 2019-re várható a bejelentés. Ez megint csak jó hír, hiszen egyrészt ugye általános szabvány, bárkitől lehet kábelt venni, így a cég is felhagy a fillérb*szó lenyúlós hozzállásával. Másrészt egyre kevésbé kell majd kábel, AirPods, vezeték nélküli töltés, szóval ez a piac erősen zsugorodik Cupertinóban. Miért ne nyitnák ki?

update: Videón a 2018-as iPhone X-ek makettjei!