Minden terméknek van egy - de inkább több - kulcsképessége, személyenként mindig egyetlen hasznos tulajdonság, ami miatt a végén beadod a derekad, és megajándékozod magad eggyel. Ez az utolsó csepp a pohárban, mert tudnál ugyan élni a termék nélkül, de mivel egyébként is rohadtul szeretnél venni egyet, ez a csepp döntő jelentőségű lesz. Ezt az egy érvet mondogatod majd magadnak és a környezetednek, amikor megkérdezik, hogy miért jó.

Az Apple Watch esetében a legjobb ember számára ez a workout tracking, illetve a buzdítás a mozgásra. Mert jól van, hogy nájsz, meg hogy fel tudod venni a telefont, meg Korona, de ha egészségesebb leszel, akkor tutira jól tetted, hogy beruháztál (az életmentést felhozni érvként túlságosan szerencsejátékos hozzállás).

Az Apple tudja ezt, ezért a WatchOS 5-tel bevezet néhány újítást, amikkel még sokkal nagyobb boostot kap az órás edzés és a “körök bezárása”, vagyis az “emeld fel a segged te lusta disznó“. Ezek a következőek:

Automatikus edzéskövetés

ke_pernyo_foto_2018-06-10_21_14_36.png

A WatchOS 5-től nem kell értesíteni az órát arról, hogy edzés következik. Az óra magától rájön, hogy_valószínűleg_ edzel (nyilván nem tudja 100%-ban megállapítani az elmozdulásmérőkből és pulzusszámból, lehet hogy egy kretén meg akar erőszakolni és az életedért futsz), ezért egy értesítést kapsz: tényleg edzel? Elkezdjük?

Ha annyira benne van a fókuszban, hogy ezt a gombot is elfelejted megnyomni, az óra ettől függetlenül futtatja a tracket a háttérben, így utólag bekerülnek az adatok a helyükre.

De nem csak azt találja ki az óra, hogy edzel, hanem azt is, hogy mit. Három percen belül megállapítja, hogy futsz, gyalogolsz, úszol, ellipszis tréneren vagy evezőpadon vagy. Az óra azt is észleli a pulzusodból, ha végeztél az edzéssel, ilyenkor figyelmeztet, hogy állítsd le a tracket, hogy ne számítson be innentől több aktivitást.

Jóga és túrázás, mint új sportok

A fenti két sport szerelmesei eddig is indíthattak edzést az órán, mint “Egyéb” kategória, de nem voltak spéci algoritmusok kifejezetten ezekre a tevékenységekre, ezért az aktivitásmérés sem volt pontos. Na, most van, a jógások például a gyakorlatok intenzitásának függvényében égetnek el több vagy kevesebb energiát, és ezt már az óra is tudja mérni.

A túránál számít a szintemelkedés, természetesen a szívverés, a távolság, a GPS helyzet. Így hiába lassítasz, az óra tudni fogja, hogy ez tiszta erővel menetelés a hegytető felé. Az Apple Watch Series 3-ban a beépített magasságmérő számol, a korábbiban a telefonét használják az órák.

Futáshoz még jobb

Még több eszköz van elérni a személyes rekordod: a távolság mellett fontos lesz a percenként megtett lépésszám és az előző kilométer eredménye. A haptic feedback visszajelzések is sokfélék lettek, nemcsak távolságegységenként kérhetsz értesítést, de akkor is egészen máshogy pöcögtet az óra, ha letértél az előre kitűzött célodhoz vezető útról, vagy ha túl gyors, vagy túl lassú vagy.

Egyébként a haptikot eléggé komolyan veszik, a fentieken túl állítólag az idén érkező új órában (ha lesz egyáltalán) az összes benyomható gombot mozdulatlanra cserélnek, és csak a haptic feedback miatt éreznénk úgy, mintha mozognának. A Koronát azért továbbra is lehet majd tekerni, azt beszélik.

Versenyszellem

A WWDC-n ezt a funkciót egy hölgy egy edzőgépen mutatta be, lihegett is a végére, az biztos, hogy megmarad az emlék. A lényeg, hogy kihívhatsz ismerősöket egy egyhetes versenyre, ki az aktívabb a “körbezárásban”, vagyis a napi mozgásmennyiségek teljesítését ki végzi el jobban. A körbezárás minden százalékáért egy pont jár, a verseny végén díjat oszt az óra, és a vesztesnek lehet visszahívni.

ke_pernyo_foto_2018-06-10_21_14_22.png

Szerintem baromi jó motiváció, és egyáltalán nem kell aktív sportos arcnak lenni egy kihíváshoz, sőt. Sokkal viccesebb, ha két olyan ember hívja ki egymást, akik egyébként keveset mozogtak, és szeretnének valakit, aki felrázza végre őket.

Zenei listák

A zene továbbra is Apple Musicon keresztül szól, de a playlisteket lehet Pandoráról vagy Spotifyból átrántani - ha ők is akarják -, így offline hallgatás is lehet ilyen módon, valamilyen szempontból külső forrásból. Jönnek a podcastek is az új oprendszerrel, meg meditációs zenék, audiokönyvek is lesznek a kínálatban.