Tegnap bemutatta az Apple az új operációs rendszereit. Köztük olyan ficsöröket és appokat, amik érdekesek, valamint másokat, amelyik kevésbé. Lássuk azokat, amelyek inkább.

Group Facetime

Nekem ez nagyon tetszett, nagyon Apple-szerű megoldása a csoportos beszélgetésnek, még ha olyan is a neve, mint egy pornófilmnek. A lényege ennek, hogy egy dinamikus felületen, a méretüket változtató lapkákon jelennek meg a csoportos beszélgetés tagjai. Aki épp beszél, annak a lapkája nagyobb lesz, az arcunkba jön, aki hallgat, egyre kisebb lesz. Dupla tapizással meg manuálisan előhozhatunk egy arcot, ilyenkor a többiek közül a háttérben továbbra is látunk pár tagot, de ők kissé leszürkítve látszanak csak.

ios12_face-time-multi_06042018_inline_jpg_large.jpg

ke_pernyo_foto_2018-06-05_8_08_53.png

Ami nagyon tetszik ebben, hogy a statikus, meg a “lámpa ég ott, ahol beszélnek” módszer helyett egy emberekre tervezett, egyértelmű és intuitív felületen mutatja be, hogyan kellene működnie egy online társalgásnak. Aki beszél, arra figyel mindenki, bele lehet szólni, át lehet venni a szót, és végül aki elhallgat végül, az a háttérbe húzódik a képernyőn is, de - és ez fontos -, átmenettel, lágyan. Nem vagyunk gépek, és kell egy kis idő a lassabb felfogásunknak, hogy lekövesse, mi történik: ez a megoldás épp ezt teszi.

Azt gondolnánk, hogy ez munkához ideális, és tényleg, de valójában az Apple-t más mozgathatta. A Houseparty app például hasonlót kínál, csak épp nem ilyen szép megoldással, és csupán 8 embert tud összekapcsolni, nem 32-t. Mégis, a Houseparty nagyon népszerű megoldás fiatalok körében, az Apple pedig úgy lopja be magát a szívükbe, hogy minden látható partnerre ráhúzható animoji vagy mimoji.

Siri Shortcuts

Ez egy nagyon régen kért és vágyott képesség a Sirihez: beállíthatunk egyedi parancsokat, és a fejlesztők is hozzáférnek API-val, hogy a saját appjukban kiadott gyorsparancsot kreáljanak. Így azt a parancsot azonnal, egy Hey Siri után vagy az Apple Watch szánkhoz emelését követően kimondva végrehajtja a rendszer. Külön beállítási lehetőségünk van néhány tipikus shortcuthoz, például az “I’m going home” közléshez, amivel egy rakás előre bekészített rutint lefuttathatunk.

ke_pernyo_foto_2018-06-05_8_54_06.png

Nem újdonság, az Alexa és a Google Assistant már az Apple előtt jár ebben, sőt ott intuitívabban működik a dolog, sokkal inkább a megértésre helyezik a hangsúlyt, nem az egyedi beállítási lehetőségekre. De már ennek is nagyon örülök, végre elérte a Siri azt a szintet, amit nagyjából a második évében kellett volna.

iOS 12 sebességnövekedés

Nem annyira ficsör, de mégis: sokkal gyorsabb lesz az iOS 12, és mindenkinek elérhető, aki iOS 11-et használ. A processzor órajelével játszottak a cégnél, ami mindig veszélyes, ha a gyorsabb teljesítés, gyorsabb lefuttatás a cél. Állítólag megoldották, és egy egyszerű “görbealakítással”, tehát a felfutási idő csökkentésével tették sebesebbé a folyamatokat. Kíváncsian várjuk, hogy az akkumulátorok mit szólnak hozzá.

Screen Time, Downtime, App Limits, Allowances

Jósoltak szigorúbb szülői felügyletet, és itt van. Sőt, nem csak a gyerekünket, de magunkat is szigorúbban vehetjük: a napi legfeljebb egy-két órányi bambulás a képernyőre mindenkinek jót tesz, nem csak a kiskorúaknak.

ios12_screen-time_06042018_inline_jpg_large.jpg

ios12_screentime-allowance_06042018_inline_jpg_large.jpg

A Screen Time app megmutatja, melyik alkalmazással mennyi időt töltöttünk, statisztikákat és hasonló kimutatásokat készít erről. Sőt, beállíthatunk egy előre meghatározott maximális napi időt, amit ennek az apppnak a használatával töltenénk - ez az App Limits. Szülőként rálátunk a gyerek statisztikáira, és attól függően, mit látunk, engedélyezhetünk vagy szabályozhatunk bizonyos időket - ez az Allowances. A Downtime pedig kicsit hasonlít a Do Not Disturb-re: bizonyos napszakokban vagy megadott eseményeknél csak bizonyos appoknak engedjük, hogy fussanak. Ez megint jó lehet nekünk, és a gyerekeknek is: tanulás közben vagy lefekvés után például nem engedünk pötyögést.

Látható, hogy az iOS 12-vel az Apple határozott lépést tett afelé, hogy a telefonunk legyen a mi rabszolgánk, és ne fordítva. A Siri fejlesztése, az Apple Watch gyorsan elérhető lehetőségei mellett most az értesítéseket is újragondolták, egyrészt csoportba rendezték őket, másrészt például nem ömlesztik ránk éjszaka azokat, sőt reggel sem. Kevésbé stresszes életet szeretnének kialakítani, ha már az okoseszközök káros hozadéka épp ennek ellenkezője lett.