Ma, jó magyar idő szerint este hétkor kezdődik a négynapos WWDC megnyitója, itt a blogon ma este írásos-képes formában közvetítem az egyébként videón streamelhető bemutatót. Aki aludt volna a blog elmúlt tíz évében, a WWDC megnyitó mindig egy színpadi, előadással kevert bemutatósorozattal - úgynevezett keynote-tal - kezdődik, ahol bemutatják a cég legújabb operációs rendszereit, szoftvereit. És néha belekeveredik egy-egy hardver is, ha úgy alakul.

A WWDC-megnyitók után a leggyakoribb komment a “hát ez egy szar volt, már semmi újat nem tudnak bemutatni”. Ez köszönhető annak is, hogy mi, hardverbemutatókra kiéhezett tömegek, az operációsrendszer-demózástól tikkelést kapunk.

Viszont megfelelő felkészülés lehet ennek elkerülésére, ha felkészülünk. Megtudjuk, mire készülhet valójában a cég, és mire nem. Kezdjük a hardverekkel, hogy a poszt végét már csak a hardcore-oknak kelljen elolvasni.

Ami valószínűleg lesz:

AirPower

airpower_2.jpg

Az Apple tavaly szeptemberben jelentette be a vezeték nélküli töltőjét, amivel egyszerre több eszközt lehet tölteni, egyszerűen rádobva. Ezek jelenleg iPhone-ok lehetnek, de kis beavatkozással az AirPods is tölthető lenne ilyen módon.

AirPods

Ha a fenti cuccot most dobják piacra, akkor kell jönnie egy új AirPodsnak is. Állítólag jön is, Hey Siri funkcióval.

iPhone SE 2

Már több mint egy hónapja belistáztak új Apple telefonokat egy olyan adatbázisban, amiben a hamarosan megjelenő cuccokat lehet megtalálni. Ezért tartom valószínűnek az új alapteló megjelenést, illetve az sem kizárt, hogy ebből is bemutatnak egy szélig tartó kijelzős modellt. Eddig sem mondhatjuk, hogy az Apple olyan mostohán bánt volna az apró kijelzőket szeretők közösségével, mint a többi gyártó - akik konkrétan a legszarabb alkatrészeket pakolják a kisebb házakba -, de most bizonyíthatják be igazán: hallják a hangunkat!

HomePod

Pusmogtak új, olcsóbb HomePodról is, ezt én nem látom életszerűnek. Úgy már igen, hogy az új hangszóró egy AirPlay 2 kompatibilis Beats legyen, de ezt is csak úgy tartom elképzelhetőnek, ha a hangminőség és a Siri megmarad az almalogós terméknél. A HomePod kifejezetten jól szól, a mostani árához képest is.

Apple Watch

Azt beszélik, idén ősszel érkezik új Apple Watch, ami ugyanolyan dimenziókkal rendelkezik, mint a mostaniak, de szélig tartó kijelzőt kapna. Talán nem a WWDC a legjobb platform bemutatni egy ilyet, de minden lehetséges. Én nem számítok rá.

Ami nem várható:

A Bloomberg információi szerint semmilyen MacBook és semmilyen iPad bemutatója nem várható ma.

Folytassuk a szoftverekkel, tényleg röviden:

iOS 12

Nagy változások nem várhatóak, de fontos, hogy vajon a cross-platform alkalmazásokat - vagy más megoldásokat - elkezdik-e adagolni már most, vagy ez egy 2019-re beérő projekt. Várható szigorúbb szülői felügyelet és új iBooks.

macOS

macos-10-14.jpg

Szintén a cross-platform lehet a legnagyobb dobás, de jön a dark mode, egy saját News alkalmazás, és nem lenne hülyeség egy Home app sem, tekintve hogy a HomeKit-hez lövése sincs a macOS-nek most.

Este hétkor kezdem a közvetítést, most már ne menjetek messzire!