Elég komoly kutyaszorítóba került a cég, ezúttal Oroszország miatt. Minden nagyobb lap elkezdett cikkezni arról, hogy a vállalat talán összejátszik az orosz kormányzattal egy helyi alkalmazásfejlesztővel szemben, szándékosan hosszú ideje nem engedi frissíteni az alkalmazást, ami miatt elfogy a levegő a program körül, de legalábbis olyan helyzetet teremt, ami a privacy ellen dolgozik. Tudjátok, az ellen a privacy ellen, amire hivatkozva az Apple a mellét veri: azt állítják magukról, hogy maximálisan odafigyelnek a magánszférára, miközben a versenytársak épp ellenkezőleg.

És ez egy csomó esetben igaz is. Vegyük például az iMessage-et, ami még az Apple számára is elérhetetlen módon titkosítja az üzeneteket. Vagy vegyük azt, hogy milyen szerény mennyiségű adatot szereznek meg rólunk - most már mindegyik cég elküldi nekünk ezeket az adatokat, és az Apple kevesebbet birtokol, mint mások -, és azt sem értékesítik, csak a szolgáltatásokra használják. Átláthatóan riportolják a hatósági megkereséseket, és körömszakadtáig küzdöttek azért, hogy az FBI ne követelhessen rajtuk a saját rendszerüket gombnyomásra feltörő megoldást, amit kiszolgáltatnak nekik.

Tegyük gyorsan hozzá: mindezek a harcok elsősorban az Egyesült Államokban lettek kitalálva, az Egyesült Államok lakosainak. Az Apple teljesen tanácstalan akkor, ha a világ másik részén, féldiktatúrákban vagy egyenesen káoszban kellene valami általános igazságot állítani, vagy azért tenni.

Az iMessage-et terroristák használják előszeretettel, hiszen így a következő célpont vagy akció nem kerül illetéktelen - békefenntartó - kezekbe. Mit lehet ilyenkor mondani? Hogy őket is megilleti a magánszférához fűződő jog? A francokat, ott egye meg őket a rosseb. De nem lehet tenni semmit, a szabályokat az USA-ban találták ki, az USA-nak.

Máskor meg Kína, az Apple akkoriban elsőrendűnek nevezett, feltörekvő felvevőpiacának kormánya utasította az Apple-t, hogy távolítsanak el az App Store-ból egy olyan alkalmazást, amivel az állami cenzúra kikerülhető volt. Megtették. Noha a vállalat értékei mást állítanak, a szabad információáramlás nyilván része a fenntartandó idillnek, és Tim Cook nagyon összehúzott szemmel nyilatkozna valami nagyon szigorút, ha az App Store appjaival szemben mondjuk a saját elnökük vezetne be tartalom szerint válogatott szankciókat, külföldön elnézik ugyanezt. Most mit is tehetnénk, ott ezek a dolgok így mennek és kész. A szabályokat az USA-ban találták ki, az USA-nak.

tc_01_terv.jpg

A mostani eset pedig még súlyosabb. Ugyanis a mostani üggyel az Apple egy olyan céget hoz kellemetlen helyzetbe, ami valahol nagyon-nagyon hasonlít rá, aminek értékei pontosan megegyeznek az Apple-éivel.

A Telegram appot 2013-ban alapították, és Oroszországban fejlesztették eleinte. Az alkalmazás olyat ígért, ami tényleg kivételes volt abban a környezetben: titkosított üzeneteket lehetett váltani egymással, amiket a titkosszolgálat nem lát. 200 millió napi felhasználó gondolta azt, hogy akkor ez neki kell, az orosz titkosszolgálat meg egyre jobban bedühödött emiatt, és olyan szankciókra szánta el magát, amikkel végeredményben csak az app érdemeit bizonyították.

2014-ben a Telegram alapítója elhagyta Oroszországot, ekkoriban veszítette el a felügyeletet a másik online cége, a Vkontakte felett. Ez a Facebook orosz változata volt, nem tudta magánál tartani.

Az érdekes az, hogy a Telegram nem kínál különösebben felháborító dolgot, legfeljebb egy féldiktatúrában lehet rendszer elleni támadásként értelmezni egy ilyen lehetőséget, a lehallgatásmentes beszélgetések opcióját a teljes kontrollal szemben. Gyakorlatilag ugyanazt csinálják, mint az Apple az iMessage-dzsel: teljes diszkréciót ígérnek, olyannyira, hogy már a nyugati világból is azt pedzegetik, hogy ezzel a terroristákat segítik. Szóról szóra ugyanazt válaszolták, mint az Apple szokott ugyanerre a vádra: együttműködnek a hatóságokkal, de nem hajlandóak kiadni a saját szolgáltatásukat megnyitó kulcsot az orosz titkosszolgálatnak, mert azzal utána visszaélhetnek. Ezt kérték ugyanis az oroszok: a kulcsot.

 

Pavel Durov, az app tulajdonosa most egy Twitter üzenetben írta ki, hogy az Apple már másfél hónapja nem engedi át a frissítésüket. Azóta, hogy az orosz kormány felszólította a cupertinóiakat: töröljék a Telegramot az App Store-ból. És hogy miért baj, ha nem frissítheti az appot? Például mert meglévő ficsörök már nem működnek iOS 11.4 alatt, valamint a GDPR törvényi előírásainak sem tud megfelelni a program, ha nem update-elik. Így pedig az EU-ban nem használható elvileg, szóval a döntésképtelenség az app globális jelenlétére kihat.

Fogy tehát a levegő az app körül, az Apple a rá nehezedő nyomást áthárítja a fejlesztőre, aki semmit nem tehet. Az Apple talán lebénult, nem is törli az appot, de nem is frissíti, hiszen ez utóbbival nyíltan beintene Oroszországnak, és azt üzenné: én valóban szabadságharcos vagyok, még akkor is, ha egy ekkora piacot veszíthetek el, mint ez. Tim Cook borzasztóan szeret egyszerre mindent fogni: be is inteni Trumpnak, meg dörgölőzni is hozzá picit. Ki is állni az App Store szbadsága mellett, meg le is törölni olyan tartalmakat, amik megvalósítják a szabadságot egy hátsó ajtón.

Most minden szem rájuk mered: mit tesznek? A privacy ott leng a cég zászlaján. Ki tudja, hogy az elmúlt évek PR-ja e téren mennyire volt sikeres. Mennyire befolyásolja a vásárlókat a magánszférához fűződő védelem? Vajon lehetett volna egy ennyire drága iPhone X sikeres, ha csak a ficsörök különböztetik meg a céget a többitől? Jól fog menni a biznisz akkor is, ha szivatja a szabadság többi harcosát, akik hozzájuk hasonló elveket vallanak?

Bízzunk benne, hogy az Apple kiutat talál a csávából, és nem kerül bele egy olyan helyzetbe, hogy végül azt mondja: az ellenségem ellensége az én ellenségem.

update: végül engedélyezték a frissítést, beintve ezzel Oroszországnak, gratulálunk a döntéshez!