Na, az iPhone SE 2-vel kapcsolatos pletykák érintették már az összes bolygót a Naprendszerben, kicsit megint úgy érezzük magunkat, mint az Apple-hírek hőskorában. Nem hihetünk senkinek, mintha mindenki vaktában lövöldözne.

Volt ugye szó először is arról, hogy az Apple két okból (alacsony ár + iPhone 5 dizájn) szeretett készüléke idén kissé felturbózott hardverrel, de változatlan dizájnnal érkezik. Egy apró változás mégis lesz - tették hozá gyorsan -, a jack csatlakozó eltűnik.

Aztán elkezdtek jönni a “mégis más lesz” típusú pletykák. Azt mondták, az új készülék üveg hátlapot kap, így vezeték nélküli töltésre is képes lesz. Itt már kezdett kétségessé válni, hogy az SE vonal frissítése tényleg csak egy gyors, és csendes Apple Store update keretében valósul meg, hisz egy ilyen lépésről azért illene beszélni legalább három mondatot mondjuk a WWDC-n.

Ming-Chi Kuo, a megbízható Apple-elemző minden nagyobb változásról szóló pletykát kétkedéssel fogadott.

Most azonban a tok-készítő Olixar állítja: kínai gyártóktól szerzett infók alapján tudja, milyen fóliát kell gyártani a készülékhez:

iphone-se-2-notch.jpg

iphone-se-2018-sp-real.jpg

Igen-igen, ez nem más, mint egy szaftos kis iPhone SE X, vagyis a jelenlegi legolcsóbb és legdrágább iPhone ötvözete, szélig tartó, Home-gomb mentes kijelző egy jól bevált, egykezes dizájnra öntve. Az elmaradhatatlan notch-csal a tetején.

Noha ezt a pletykát elég vastag szkepticizmussal fogadtam, érdemes kiemelni, hogy a notch mennyire apró. Ami, ha hiteles lenne az állítás, jelentheti azt, hogy a Face ID komponenseit sikerült összezsugorítani, de azt is, hogy nem lesz Face ID a készüléken. Ami viszont arra utalna, hogy mégis sikerült végre integrálni az ujjlenyomat-olvasót a kijelzőbe.

A harmadik lehetőség, és ez a legvalószínűbb, hogy az infó egy baromság.

Viszont érdemes észrevenni, hogy a pletykákat két nagy csoportba lehet sorolni. Az egyik szerint az új iPhone SE alig lesz más, mint a mostani, csak újabb processzor kerül bele, hogy tartsa a versenyt. A másik csoport azt állítja, jelentős változások lesznek, és az alap iPhone örököl néhány tulajdonságot a nagytestvérektől.

Mindkettő logikus. Miért ne lehetne mindkettő igaz?

Miért ne lehetne egy iPhone SE 2, ami immár oldschool képességekkel, oldschool dizájnnal, de versenyképes számítási teljesítménnyel marad a megfizethető változat, miközben jönne egy szexi iPhone SE X (vagy iPhone SE Xi), vezeték nélküli töltéssel, élig tartó kijelzővel, Face ID-val, vagy bármivel? Tökéletesen belepasszolna az Apple gumicukor-tervébe, azaz ugyanabból a termékhez hirtelen egy sokkal szélesebb árintervallumot rendelne, így szoktatva minket arra, hogy fizessünk többet az új technológiákért.

A mostani belépő szint megmaradna, de lenne alternatíva azoknak, akik szeretik az iPhone 5 dizájnt, de szeretnének kapni ízelítőt az elmúlt évek fejlesztéseiből. Nem?