Több mint fél éve vásároltam magamnak egy D-link IP kamerát, pontosan a DCS-8200LH fantázianevű gépet. Eléggé féltem ettől, mert korábban több IP kamerát próbáltam az ennél magasabb árfekvésben, de mindegyiknek volt valami idegesítő tulajdonsága: leálltak, a szoftver béna volt, rossz volt az érintkezésük egy idő után a tápkábelnél, a fejüket nem forgathattam, vagy nem lehetett őket falra szerelni. Úgy tűnt számomra, hogy az IP kamera piac el van átkozva, és valahogy senki nem képes az olyan egyszerű elvárásoknak megfelelni, amit én kerestem.

d-link_dcs-8200lh_ip_kamera-3.jpg

Én kettős céllal kerestem kamerát, az egyik cél a babaőr funkció, vagyis hogy a szobájában alvó babára bármikor rá tudjunk nézni, hallgatni, megtudni, mi folyik a másik helyiségben. Akár éjszaka is, tehát fontos az infra éjszakai mód. És persze fontos az is, hogy stabilan, megbízhatóan jöjjön a kép és hang, ne kelljen minden alkalommal újracsatlakozni valami rosszul megírt protokoll miatt.

A másik felhasználási terület a biztonsági kamera funkció, ha elmegyünk otthonról hosszabb időre, szeretnénk rápillantani a nappalinkra, a kertre, szeretnénk értesítéseket kapni, ha mozgást vagy hangot észlel a kamera, és hogy rögzíteni is tudja azt, amit ilyenkor lát.

És a DCS-8200LH jól teljesít ezen a két területen.

A kamera, mint babaőr

A kamera elég széles látószögű, tehát kis szobában, az ágyhoz közel is belátja a tér nagy részét. Függőleges és vízszintes döntése is állítható, így nagyjából bárhová teheted, akár egy felső polcra is, le tudsz vele tekinteni az ágyra. Automatikusan átvált éjjeli üzemmódra, aminél az egyetlen fontos kritérium, hogy a lencse és a “célszemély” között ne legyen más tereptárgy, mondjuk egy oldalról belógó virág levele, mert akkor az infra azt emeli ki, a hátteret pedig sötétnek mutatja. Ha ilyen nincs, jól kivehető minden egy átlagos szobában.

Itt láthatóa nappali kép:

img_4099.PNG

Itt az éjszakai:

img_4116.PNG

Ha a kamera a helyére került, elindítjuk a telefonon az iOS appot, amin keresztül pár kattintással láthatjuk az élő képet, kapcsolhatjuk ki-be a hangátvitelt, zoomolhatunk két ujjal és hasonlók. Nem tökéletesen folyamatos, picit “szaggat” a kép, de végül is nem egy játékról vagy egy filmről beszélünk, ahol ez zavaró: ha a pici felült az ágyban, azt azonnal lehet érzékelni. Én úgy szoktam, hogy a telefont tükrözöm Apple TV-vel a tévére, és akkor a nappaliból bárhonnan lehet látni az élő képet, sőt ilyenkor ugye a hangot is átküldi a tévére, így ha bekapcsoljuk a hang streamet, a benti zajokat a tévéről halljuk.

Be tudjuk állítani az appban, hogy mozgás vagy hang esetén értesítést küldjön a telefonunkra, így nem kell állandóan lesni a kijelzőt.

A kamera felbontása 720p-s, tehát elég jól kivehető minden részlet, sőt lehet zoomolni is csak az ágyra.

A kamera, mint biztonsági eszköz

31563980_10156564677272708_1364610980813733888_n.jpg

A nagy látószög nem csak kis szobában hasznos, de egy nagy nappaliban is, sőt, ha a 180 fokos látószögbe beleveszünk egy üvegtáblát is, akkor a kertet is figyelhetjük: a streamelt kép egyik fele a nappalit, a másik a kinti eseményeket mutatja. Éjszaka a kinti eseményeket nem látjuk, az infra nem képes ilyen távolságokat feldolgozni, de nappal képes arra a kamera, hogy kissé eltérő fényviszonyok esetén mindent egyforma részletességgel figyelhessünk. Ha kint sokkal sötétebb, vagy világosabb van, akkor kevesebb részletet látunk, de azért a mozgást észrevesszük (a képen kint erősen süt a nap):

img_4104.PNG

Külön öröm, hogy a kamera falra is szerelhető, így nem kell egy megfelelő polcot választanunk, szabadabban gondolkozhatunk a telepítési pontokban.

Azt, hogy a készülék hogyan viselkedjen, milyen automatizmusokat hajtson végre, egy nagyon egyszerű felületen programozhatjuk. Itt kiválasztjuk az indítókat (azon eseményt, ami elindítja a folyamatot), és válaszolókat (amik lefutnak az eseménykor). Az indító lehet hang- vagy zajérzékelés. A válaszoló lehet email értesítés, push notification, vagy a kamera kép- vagy videórögzítése. Ez utóbbiakhoz egy MicroSD kártyát kell betenni a kamerába, nem felhőbe tolja a képet, viszont az appon keresztül távolról is ugyanúgy visszanézhetőek a videók, sőt lejátszás a telefon elmenti a fájlokat, így később bármikor megtaláljuk ezeket a Fotók app mydlink Home albumában. Szóval nem HomeKit, de nem éreztem ennek hátrányát a használatkor (persze ha más gyártók termékeivel szeretném összekötni az automatizmusokkal, akkor már éreztem volna).

motion.jpg

img_4100.PNG

Ha a kamera áramforrása megszűnik, akkor nem küld értesítést, nyilván nem egy kifinomult riasztórendszerről beszélünk. Így időnként én haza szoktam nézni akkor is, ha nincs értesítés. Bár betörés esetén egy hagyományos riasztórendszer hangja beindítja a rögzítést, és értesítést is kapok erről, így gyorsan lehet cselekedni: egyetlen ilyen kamera is kiválóan kiegészít egy sima nyitásérzékelős riasztót - anélkül, hogy integrálva lennének. Viszont mivel nem rögzít felhőbe, csak lokálisan, és manuálisan lehet távolról leszedni a videókat az eszközről, egy gyors támadó a betörés után azonnal kiiktathatja a kamerát, és kiveheti az SD kártyát, erre nincs felkészülve a rendszer.

Nagyon pozitív tulajdonság, hogy a napokra magára hagyott kamera rendszere nem “fagy le”, folyamatosan elérhető a cucc, és bármikor beleshetünk a lakásunkba, és távolról is meghallgathatjuk az otthonunk zajait. Hangot azonban a másik irányba nem tud közvetíteni a rendszer, így mi magunk nem küldhetjük haza a saját hangunkat: ha mondjuk a munkahelyünkről szeretnénk rászólni a feleségünkre, hogy vegye már fel otthon a telefonját, erre nincs lehetőség a kamerán keresztül.

A kamera kezelő alkalmazása iOS-re és Androidra is elérhető, egyszerre több készülékre is lehet streamelni a képet és a hangot. Apple TV-re is van alkalmazás, de sajnos rosszul megírt, fagy, és egy idő után nekem el sem indult. Nagy kár, így marad az iPhone-ró, iPadről tükrözés.

Összegezve

A cucc nagyon olcsó ahhoz képest, amit nyújt, és amilyen stabilan nyújtja ezt. Ez egy széles látószögű, éjjel is látó kamera, ami több funkcióra is alkalmas, egy otthoni kamerarendszert kialakítása néhány ilyennel rendkívül olcsón és fájdalommentesen megvalósítható. Azoknak, akik egy komolyabb, meglévő rendszerbe integrálnák, vagy különféle más eszközökkel állítanának be automatizmusokat, már nem biztos, hgoy ideális választás. Inkább azoknak jó, akik egy egyszerű, olcsó, stabil megoldást keresnek az otthoni kamerára.

A termék megvásárolható az Aqua Webshopban 24.990 forintért. Ha szeretnél Apple termékeket jó áron szerezni, szintén érdemes ellátogatnod az Apple specifikus üzletükbe. Az Aqua Webshop az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnere.