Az Apple tegnap közzétette a januártól márciusig tartó időszak pénzügyi eredményeit. És miközben túl vagyunk egy masszív Wall Street pánikon, amit valójában pletykákra és éppen most hiteltelenné vált elemzők hangulatkeltésére alapoztak, a számok végül mégiscsak azt mutatják, hogy az Apple menetel előre, mint a legjobb napjaiban.

Rekord márciusi negyedév, mondanom sem kell.

A bevételek 16 százalékkal (!) emelkedtek, 61,1 milliárd dollárra, az egy évvel korábbi számokhoz viszonyítva. A teljes árrés azonban csak 13 százalékkal nőtt, annak ellenére, hogy ebben a negyedévben már keményen benne volt az iPhone X, szóval gondolhatnánk, hogy a korábbi pletykák igaznak bizonyultak.

Azért nem a nyereséget vizsgálom, mert az az adócsökkentések miatt most sokkal nagyobb, mint korábban: a 13 százalékkal magasabb árrésre 36 százalékkal alacsonyabb income tax-szal számoltak!

ke_pernyo_foto_2018-05-02_10_25_31.png

A jelentés azonban nem hagy minket kétségek között, és elárul valami pozitívat az iPhone X-ről. Egyrészt azzal kezdik, hogy az iPhone-ból több fogyott, mint egy évvel korábban: ez már önmagában jó hír a befektetőknek. Másrészt elhangzott az az állítás is, hogy minden egyes héten több iPhone X fogyott, mint bármilyen más iPhone, vagyis ez volt a legnépszerűbb készüléke az Apple-nek a mai napig.

A Neil Campling féle “iPhone X halott” kijelentést pedig nyugodtan vehetjük komolytalannak. Azoknak volt igaza, akik szerint az Apple nyugodtan felszámíthat minimum 1000 dollárt az új iPhone-jaiért, a piac ezt simán kifizeti, és a gumicukor-trükk egyáltalán nem kelt disszonáns felhangokat a nagy tömegeknél. Legfeljebb a régi ügyfelekben van feszültség, főleg olyanokban, akiknek nincs meg a kellő feltétlen szeretet és rajongás.

A CNBC a jelentés láttán máris írt egy elemzést, hogy ők miért nem fektetnének mégsem Apple részvényekbe. A vonat tehát megy tovább, a cégnek továbbra is csúnya véget jósolnak majd rendszeresen, miközben ők mindenkit kinevetve az asztalra csapják a paksamétát, ami meg őket igazolja.