Van egy elég gyakori iPhone-jelenség, legalábbis nálam gyakori. Elsőre ráadásul tök félelmetes: rádugod a telefont a töltőre, és másodpercenként többször felcsippan a készülék, jelezve a csatlakozást. Csip-csip-csip. Ami ugye azt jelenti, hogy le-fel csatlakozik, olyan, mintha ki-be kapcsolnád az áramforrást.

Ez nyilván nem tesz jót az akksinak, ami egy dolog, de a telefon így nem is tölt, csak villog, mint a veszett egér.

A jó hír, hogy egyszerűen orvosolható a dolog, ugyanis kontakthiba áll a jelenség hátterében, mégpedig

szösz-alapú kontakthiba.

A Lightning csatlakozó ugyanis egy elég széles lyuk a készüléken, ami az elektromosság hatására magához vonzza a port meg minden más szmötyit, amik szép lassan lerakódnak odabent. Aztán amikor felcsatlakoztatod a telót, jól betömöríted a felső falhoz. Amikor ez a tömörödés olyan vastag lesz, hogy leér az érintkezőkig, na akkor kezdődik a fenti kálvária.

Az egyik lehetőség, hogy elviszed egy szervizbe, a jobb helyeken ezért nem kérnek pénzt, ingyen kiveszik egy apró csipesszel a szöszcsomót. A másik, hogy te otthon eltávolítod ezt:

dsc08168.JPG

Én egy nagyon lapos kést szoktam felcsúsztatni az egyik fal mentén, kattanásig tolom, aztán a kés hegyét átmozdítom a másik falra, és így kihúzom a szmötyi nagy részét.

Ekkor azonban marad a sarkokban egy kis maradék, azt tűvel buherálom ki. Fontos, hogy ne tuszkoljuk még rosszabb helyekre a cuccost, minél apróbb hegyű anyaggal menjünk be, és ha megmozdult a cucc, érdemes pici csipesszel kihúzni.

Valamint érdemes eleve a fejünk fölé tartva operálni, hiszen a meglazult cucc így a gravitációnál fogva kiesik.

Ennyit tudok mondani. Ja nem, készítettem egy tutorialt is:

tutor.jpg

update: a kommentekre reagálva úgy éreztem, frissítenem kell a posztot, mert nem voltam egyértelmű. Tehát. Ha a fenti jelenséget tapasztalod, a telódat vidd el szervizbe, hiszen mint írtam, ingyen kitisztítják neked, szakszerűen. Azonban ha a világ végén vagy egy panzióban, 5% töltöttséggel, és életed hívását várod, akkor se ess kétségbe, a kezed ügyében lévő eszközökkel is nekiállhatsz a tisztításnak. Lehet úgy tenni, mintha mindenkinek lenne kerámiacsipesze, de a valóság az, hogy nincs.

Viszont valakitól jött egy PET palackból kivágott piszka-eszköz ötlete, az jobbnak tűnik az egyébként problémás fémeszközhöz képest. Legközelebb kipróbálom. Teszem hozzá, a szervizben is fémeszközzel nyúlnak bele.

Természetesen mindenki saját felelősségre buherálja a telefonját.