Futótűzként terjedt a hír, hogy az Apple egy jó kis márciusi termékbemutató helyett egy jó kis márciusi osztálykirándulást szervez.

Komolyan beszélek.

Az USA-ban és az Egyesült Királyságban kaptak el néhány emailt, amiben a cég a chicagói Lane Tech főiskolai előkészítőbe invitál egy rakás embert az oktatási területről március 27-re. Az iskoláról azt lehet tudni, hogy erős ott a műszaki terület, és egy Apple Computer Lab nevű foglalkoztató is helyet kapott a falain belül.

A meghívó mellé egy az Apple-től megszokott, finom utalást tartalmazó grafika is dukált, ez ni:

education.png

…ami egyértelműen egy Apple Pencil munkának tűnik.

Kérdés, hogy mit akar az Apple ezzel az egésszel? Nyilván nem küldözgetne meghívókat Angliába azzal, hogy nézzék meg az Apple labort egy chicagói iskolában, viszont a meghívó sem az esemény tartalmáról, sem a formátumáról nem tesz említést.

Chicago, az Apple és az iskolák viszonya azonban már régebbre visszanyúlik: itt szervezi a cég az Everyone Can Code oktatási programját, amivel félmillió diákot akarnak megtanítani iOS-programozásra, csak ebben a városban. És egyébként az Apple oktatással kapcsolatos elköteleződése ismert: a Swift mellé egy Swift nyelvet játékosan tanító programot is kiadtak, a Today at Apple események az Apple Store-ok egyik nagyon fontos nem-eladási, oktató funkciójává váltak, az iPadek iskolákba tolását pedig előszeretettel végzi a cég. És a közeledés láthatóan fokozódik:

most már azt találgatják a lapok, vajon ezek a sulilátogatáson bemutatnak-e új Apple-terméket.

Ami első hallásra abszurd ötlet. A cég, ami kihátrál a tech-kiállításokról, és saját föld alatti bemutatótermet épít, hogy a termékeit minél zártabb környezetben mutassa be, az elmegy egy középiskolába, hogy új iPadeket osztogasson?

Egyébként igen, ez határozottan jól mutatna, és friss irány lenne az eddigiek után.

És van is ide vágó pletykánk: az olcsósított MacBook Air, amiről pont a héten írtam egy hosszabb védőbeszédet, épp egy ilyen eseményre illik. Az Apple pont az iskolákba szánhatja a belépőnél is belépőbb gépeket, ráadásul egy még olcsóbb iPadről is beszélnek, amit szintén kifejezetten diákoknak szánhat a cég. Nyilván Apple Pencillel, ahogy a meghívóból látszik.

Szóval ha az Apple árcsökkentést akar idén végrehajtani, akkor ez az esemény kiváló alkalom lesz erre. De ha nem vagy diák, olyan nagyon azért ne örülj.

Még 10 nap és minden kiderül, most már ne menjetek messzire. Legfeljebb Chicagóba.