Múlt héten írtunk egy megbízható forrásból érkező pletykáról: az Apple idén tavasszal befrissíti, egyúttal olcsóbbá teheti a MacBook Air szériát. A hír alapetően itthon is örömkönnyeket csalt az emberek arcába, holott Magyarországon valószínűleg egyáltalán nem történik majd semmi. Vegyük észre ugyanis, hogy itthon évek óta folyamatos akcióban kapható a vas, tehát ha az ember nem épp az apple.hu oldalról rendeli meg az alap 13 colos modellt 359.990 forintért, akkor 290.000 forint körül egy csomó helyen kaphat belőle.

Szóval nálunk már régen megtörtént az, amit a cég állítólag világszerte tervez bevezetni nemsokára. És talán közte voltunk a tesztterepeknek, azon országoknak, ahol érdemes számítani az egyre emelkedő árú MacBook Pro vonal mellett az olcsóbb Macek iránti mennyiségi érdeklődésnek. Sok kicsi sokra megy, mondják, és a MacBook Air vonalnál ez be is bizonyosodott az elmúlt években.

macbook-air-steve-jobs-2008.jpg

Azonban egy másik pletykát is olvashattunk nemrég. Ezek szerint az Apple nemcsak az Air szériát frissítené, hanem a MacBook vonalat is, júniusban. És a pletykák ugyanúgy azt említik, hogy itt is árcsökkentésre szánja el magát a cég: a mostani Air-ek árcéduláját kapná a legolcsóbb MacBook, tehát 999 dollár, itthon 359.990 forint lenne a mostani 499.990 forint helyett.

Hű, ez aztán az árcsökkentés, nem igaz? Természetesen ha a pletyka igaz lenne, az átalakítaná a MacBook vonalat is. Az új MacBook termékcsaládot ismét átalakítanák, a régen alapgépnek számító széria, amiből egyetlen generációig egy izgalmas játszótér lett - ventilátor nélküli, ultravékony kiadásban -, az most megint alapgép lehetne, nyilván sokkal unalmasabb változatban.

macbook.jpg

Két alapgép pedig teljesen felesleges. Így a lapok máris elkezdték találgatni, hogy akkor itt a MacBook Air vége: a MacBook átveszi a helyét árban és teljesítményben, frissbb, izgalmasabb vas, mint a tíz éves Air, nem kérdés kinek kell mennie. Igaz?

Nem. Szerintem ennek nincs így értelme.

Valóban nagyon nehéz kiigazodni az Apple termékcsaládok átalakulásain. Itt van ez a különös “MacBook” vonal, ami eleve egy nevenincs gyerek, hiszen ugyanezzel a névvel illethetjük az Apple valamennyi laptopját. Volt is a történelemben egy időszak, amikor ilyen nevű termék egyáltalán nem volt a piacon, a MacBook név azt jelentette: Apple laptop.

Amikor a szappantartó hamvaiból újjászületett, örültünk neki. Még akkor is, ha nem vásároltunk belőle: az Apple számára nagyon kellett egy olyan laptopkategória, ahol kísérletezhet az egyébként csak szabadalmokból ismert ötleteivel. Most például a duplakijelzős laptop ötletét tervezgetik (na jó, azt már tíz éve, de most egy lépéssel közelebb kerültek), szerintem mindenképp szimpatikus lenne, ha egy ilyen tőkeerős, és önmagát innovatívként aposztrofáló cég a szigorú értelemben vett megtérülést sutba dobva egy rosszul fogyó, earlyadopter-simogató géppel játszadozna. Jót tenne a cégnek, és jót is tett.

Már csak ezért sincs értelme piros filccel áthúzni ezt az üde termékkategóriát. Minek? Azért, hogy egy újabb lépcsőt vezessenek be a még olcsóbb, mondjuk 290.000 forintos MacBook Air és a drágább, 500 ezer forintnál kezdődő Pro vonal közé? Van ennek értelme?

Én azt gondolom, hogy a pletykák összekutyulódtak, ahogy időnként megesik, ha a termékpaletta sem egzakt. Ami szinte biztos:

  1. kell új Air, mert a mostani procija, meg úgy általában a gép 3 éves
  2. az olcsóbb MacBook Air mindenképp újabb embereket vonzana a márkához, az iOS-használókból könnyebben válna Mac júzer, így ez a lépés indokolt
  3. nekünk ez semmit nem jelent majd
  4. kell az új MacBook, mert a mostani szintén 3 éves modell
  5. ha nem változtatnak a beltartalmi értékein, csak korszerűsítik, akkor az árcsökkentés is indokolt ennél a modellnél. De mivel egy innovatív modellről beszélünk, ezt nincs értelme foltozgatni.

Szerintem tehát az Air marad. Aminek megingott a lába alatt a talaj, az a MacBook, ami ha nem szolgálhat a továbbiakban kísérleti terepként, akkor okosabb lenne átmenetileg megszüntetni.