almalé és kungfu Rólunk

Az Apple törli a VPN appokat Kínában, így támogatja a netes cenzúrát

Az Apple az elmúlt években sikeresen beégette a fejünkbe: sokat tesznek a netes magánszféra védelméért. Szerintük jogod van üzenetet küldeni az ismerősödnek enélkül, hogy bárki elolvashassa ezt az üzenetet, és jogod van ahhoz, hogy a viselkedésedről szóló információkat ne adhassák el harmadik félnek.

Sikerült ezt a képet egy csapásra megváltoztatni.

Kínában ugyanis a CNBC információi szerint elkezdik leszedni a VPN appokat az ottani App Store-ból. Azokat a programokat, amikkel a kínai felhasználók képesek voltak elérni az olyan programokat, mint a YouTube, a Facebook, a Twitter, a Google vagy az Instagram. Az országban ugyanis egy “Nagy Tűzfal” elnevezésű cenzúrahegy működik, ami hatására az ott élők egyáltalán nem mászkálhatnak szabadon az interneten, és csak az állam által jóváhagyott oldalakat és szolgáltatásokat használhatják.

Az Apple július 29-én kiküldte az ottani VPN app fejlesztőknek, hogy törlik a programjukat az üzletből, mert megsérti az ország törvényeit. Ezzel pedig a cég nemcsak támogatja a netes cenzúrát, de rossz precedenst is teremt: azt üzeni, hogy bármilyen ország vezetése ráveheti őket a cenzúrára azzal, hogy a törvények közé beemeli azt.

Nem igazán értem a lépést. Az Apple ugyanis nyilvánvalóan nem ért egyet ezzel az egésszel, mégis megteszi.

Valamire tehát számít azért cserébe, hogy ezt megteszi. 

Az országban látványosan esik a piaci részesedésük, így arra lehet gondolni, hogy ezzel összefüggésben remélnek valamit tenni.

Csakhogy olyan dolgot tesznek, amivel még a korábbinál is jobban eltántorítják maguktól a kínai fiatalokat, akik inkább választanak majd egy sokkal olcsóbb androidos telefont, amennyiben azon van VPN. Márpedig van.

Így tehát épp az ellenkezőjét érik el, mint amit szeretnének. Hacsak a kínai kormány nem tilt be minden okostelefont az iPhone-on kívül, akkor az Apple épp úgy nullázza le magát Kínában, hogy közben valamennyire az elveit is feladja.

screen_shot_2017-07-31_at_11_07_26.pngA HomePod firmware-ében bukkantak rá, milyen is lesz az iPhone 8

Múlt héten az Apple kiadta a HomePod első firmware-ét, és a fejlesztők rá is cuppantak gyorsan, hátha találnak benne valami érdekeset. Steve Troughton-Smith talált is.

A BiometricKit-ben például egy infravörös arcfelismerő unlock-eszközre bukkant, ami a felhasználó arcát különböző szögekből is azonosítja, és ez alapján oldja fel a telefont. A projekt kódneve Pearl ID, de a kódból nyilván nem derül ki, hogy ez leváltja-e teljesen a Touch ID-t, vagy csak vele párhuzamosan jelenik meg. Úgy tűnik azonban, hogy az Apple megpróbál a lehető legnagyobb biztonságot elérni, így sem fotóra, sem a felhasználó arcának 3D-s modelljére nem szeretné feloldani a telefont.

Az Apple Pay szekcióban pedig találtak egy ikont is, ami az idei iPhone-t mutatja, a kódneve persze nem verziószámot mutat: D22-nek hívják. Ezt:

iphone-8-front.jpg

Látható, hogy a pletykák igaznak tűnnek: teljes előlapi kijelző, a felső részen az állapotjelző külön kitüremkedésként úszik fel, így az előlapi kamera és a hangszóró kijelzőn kívül maradhat.

Továbbra is azt állítom, hogy a józan logika alapján nem cserélheti le az Apple a Touch ID-t Face ID-re, és nem azért, mert nem lehet olyan biztonságos. Azért, mert nem lehet olyan elegáns, különösen az Apple Pay esetében.Az Apple milliárdokat adna az LG-nek, hogy legyen elég OLED kijelzőjük

Bár minden korábbi pletyka azt valószínűsítette, hogy a következő iPhone-okba kerülő OLED panel kizárólag a Samsungtól érkezhet, hiszen az a hír járta, hogy az Apple által megkövetelt minőséget, illetve mennyiséget senki más nem képes hozni. Nos, tegy friss infó szerint ez koránt sem így van.

Koreai lapértesülések szerint ugyanis nem csak, hogy közel vagyunk egy Apple-LG megállapodáshoz, az a napokban már le is zárult. A 2,67 milliárd dollár értékű szerződés szerint az LG havi 45 ezer OLED panelt biztosít az Apple számára a várhatóan 2018 után piacra kerülő iPhone-ok számára. Ez évi 540 ezer kijelzőt jelentene, melyből arra lehet következtetni, hogy az olcsóbb (párdon, kevésbé drága) iPhone-okban egyhamar nem látjuk viszont ezt a technológiát.

lg-logo.png

A cég mindig is szeretett több lábon állni, ami az ellátási láncot illeti, így ez a lépés tulajdonképpen logikus a részükről, más kérdés, hogy ez az éves mennyiség milyen célt szolgál, ugyanis korábbi pletykák alapján a Samsungtól 60-80 milliós nagyságrendben rendelt OLED kijelzőket a cég az új iPhone startja miatt. Az alig félmilliós darabszám pedig fényévekre van ettől, igaz, van két évük, hogy betárazzanak belőlük és felfuttassák a gyártást, de akkor is furcsa ez a különbség.

Az LG több, mint valószínű, hogy külön gyártósort épít az iPhone-okba kerülő OLED panelek előállítására, legalábbis a két cég közötti megállapodás alapján erre lehet következtetni. Elemzők szerint 2019-ben a teljes iPhone család OLED kijelzőre válthat és ez a befektetés ezt hivatott elősegíteni. Egyelőre még az első OLED paneles iPhone bemutatásától is távol állunk, de talán az őszi keynote-on kapunk egy kis ízelítőt belőle.4K és HDR támogatással érkezhet az új Apple TV

Nagyon érdekes, feltehetőleg figyelmetlenség miatt kiszivárgott infóba futott bele egy szemfüles iTunes felhasználó. Tomas Jackson a korábban megvásárolt filmeket tartalmazó listát csekkolta, amikor feltűnt neki, hogy a Passengers (Utazók) című film mellett nem a szokásos Film (HD) besorolás látható, hanem a Movie (4K, HDR).

4k-hdr-itunes-movie-history-800x141.jpg

Természetesen megpróbálta azonnal letölteni a filmet, de az iTunes továbbra is csupán a HD opciót kínálta fel, ami filmtől függően 720p, illetve 1080p felbontást jelent. Egy másik felhasználó szintén felfigyelt erre a furcsa jelenségre, ő a Fantastic Beasts and Where to Find Them (Legendás állatok és megfigyelésük) című filmnél látta felbukkanni a 4K, illetve HDR varázssavakat, de csakúgy, mint Tomas, letölteni kizárólag a HD verziót tudta belőle.

Elsőre igencsak meglepő lehet a hír, ám valójában mégsem az. Februárban a Bloomberg már megszellőztette, hogy az Apple már dolgozik az ötödik generációs Apple TV-n (kódnevén J105-ön), melyről azt gyanították, hogy 4K és HDR támogatással érkezhet majd.

itunes-apple-tv-4k-800x238.jpg

Pár hétre rá a Firi Games játékstúdió egyik fejlesztője túrta ki a logokból, hogy a Phoenix nevű játékukkal egy eddig ismeretlen eszközön is játszottak. A titokzatos masina neve "AppleTV6,2" volt (az aktuálisan kapható az 5,3), a hálózati (IP) címe pedig az Apple főhadiszállásához tartozó tartományba esett, így több, mint valószínű, hogy egy tesztkészülékről lehetett szó - erre utal a "tvOS 11.0.0" operációs rendszer is (a jelenlegi legfrissebb verzió a 10.2.2).

Figyelembe véve, mekkora változáson ment keresztül az elmúlt időszakban mind a tvOS, mint az Apple otthoni tévézéshez való hozzáállása, szinte borítékolható, hogy a nagyjából két hónap múlva várható sajtóeseményen az új iPhone(-ok) mellett az új AppleTV is szerepet kap majd.Az Apple megduplázta az iPod Touch tárhelyét

A tegnapi szomorú hír után jöjjön egy fokkal kellemesebb. Az iPod nano és iPod shuffle modellek megszűnése után az iPod Touch maradt az egyetlen zenelejátszó az Apple kínálatában. Figyelembe véve, hogy kisebb túlzással egy 4"-os iPhone 6-tal van dolgunk, melyben sem GSM modul, sem pedig Touch ID nincs, a cégnek lépnie kellett, hogy megállítsák az iPod eladások zuhanását.

Jó szokás szerint ennek legegyszerűbb módja az árcsökkentés volt. A legolcsóbb, illetve második legdrágább modell tárhelyét változatlan ár mellett megduplázták, a másik kettőt pedig egész egyszerűen megszüntették. Ez tulajdonképpen jó lépés volt, hiszen aki ilyen készüléket vesz, annak a legolcsóbb változat 16 GB-os tárhelye (melyből alig 12 GB szabad csupán) édes kevés, ha játékokkal, videókkal és zenékkel szeretné megpakolni. A 32 GB-os verzió viszont 100 ezer forintba került, ami már túlságosan közel volt a szintén 4"-os kijelzővel rendelkező iPhone SE cédulájához.

ipod-touch.jpg

A mostantól érvényes árak és kiszerelések a következők szerint alakulnak:

  • iPod Touch 32 GB - 79 990 Ft
  • iPod Touch 128 GB - 119 990 Ft

A változás abból a szempontból örömteli, hogy az olcsóbb verzió a többség igényét abszolút ki fogja elégíteni, ráadásul a vele azonos kapacitással rendelkező iPhone SE-nél tárhelytől függően 33, illetve 40 százalékkal olcsóbb. A kérdés már csupán az, hogy egy olyan világban, ahol az emberek (kiváltképp a fiatalok) többsége folyamatosan online van, mennyire van még piaca egy olyan eszköznek, amely képtelen kiszolgálni ezt a fajta igényt.