almalé és kungfu Rólunk

Az új AppleTV 4K-hoz nehezebb hozzájutni, mint az iPhone X-hez

A Redditen szúrták ki szemfülesek, hogy az Apple ősszel bemutatott 4K-s videók lejátszására képes új Apple TV-jére egészen elképesztő, 4-5 hetes szállítási időt írnak. Ez nem egyedülálló jelenség, magyarul nem csak az online megrendeléseket illeti, ugyanis - állítólag - a legtöbb Apple Store kifogyott a 64 GB-os háttértárral rendelkező, 199 dolláros (itthon 70 ezer forintba kerülő) eszközből.

apple-tv-4k-64gb.jpg

A cég azt tanácsolja, hogy akik mindenképpen még az ünnepek előtt szeretnének maguknak egyet, azok kvázi felejtsék el a hivatalos Apple boltokat és nézzenek körül máshol (hivatalos viszonteladók, nagy multi áruházak, stb.).

A valamivel olcsóbb, 32 GB-os modell ugyanakkor szinte mindenhol van raktáron, már csak ezért is furcsa, hogy ennyire kifogytak az áruházak a drágábbik variánsból, hiszen a két eszköz között az alaplapjukra forrasztott memória chipek méretében van csupán különbség.

Ami tény ugyanakkor, hogy a differencia mindössze 20 dollár (nálunk 7 ezer forint), így elképzelhető, hogy a többség - teljesen érthető módon - a drágábbik AppleTV mellett teszi le a voksát.



BRÉKING: Súlyos biztonsági rést foltoz be a legújabb macOS frissítés

Az Apple tegnap délután egy nagyon fontos biztonsági frissítést adott ki, amelyet minden macOS High Sierra rendszert futtató olvasónak erősen ajánlunk feltelepítésre. A Security Update 2017-001 néven futó frissítés ugyanis egy igen komoly biztonsági rést foltoz be.

A sebezhetőség súlyosságát jelzi, hogy a sajtó pillanatok alatt felkapta a fejét rá, miután egy Lemi Ergin nevű fejlesztő kedden megosztotta azt saját Twitter falán. A probléma végtelenül egyszerű, ennél fogva egyben ijesztő is, hogy ilyesmi egyáltalán előfordulhat egy olyan cégnél, amely akár a saját kormányával is szembe száll, ha adatbiztonságról van szó.

Ha a Beállítások / Felhasználók és csoportok (Users & Groups) szekción belül komolyabb módosításokat szeretnénk eszközölni, akkor a macOS megkér minket, hogy írjuk be egy adminisztrátori jogosultsággal rendelkező felhasználó nevét és jelszavát (amely a legtöbb esetben a miénk), majd kattintsunk a Feloldás (Unlock) gombra. Ha sikeres a művelet, akkor szerkeszthetővé válnak olyan beállítások, melyek komolyabban befolyásolják a rendszer működését.

rootbug.jpg

Ilyen a képen is látható AppleID segítségével történő jelszó reset, de az is, hogy eldöntsük, melyik felhasználónak adunk admin jogot és melyiktől vesszük el. A biztonsági rést ebben az esetben az jelenti, hogy a macOS minden további nélkül továbbenged bárkit az előbb említett ablakon, ha felhasználónévnek beírja, hogy root, a jelszót tartalmazó részt pedig üresen hagyja.

Az Apple fénysebességű reakciója egyértelműen megmutatja, milyen súlyos biztonsági hiba ez, melyről láthatóan ők is az internetről értesültek, ami - ha tényleg így van - minimum aggasztó. Hivatalos közleményükben röviden annyit írtak, hogy bocsánatot kérnek minden Mac-es felhasználótól nem csak a biztonsági résért, de az esetleg kellemetlenségekért is, amiket az okozott.

"A vásárlóink többet érdemelnek ennél."

Az Apple felül fogja vizsgálni a fejlesztések során alkalmazott ellenőrzési folyamatokat és azt ígérik, megteszik a szükséges változásokat annak érdekében, hogy a jövőben ehhez hasonló eset ne fordulhasson elő. Finoman fogalmazva ez valószínűleg egyben azt is jelenti, hogy valaki jó eséllyel repülni fog arról az osztályról.

A frissítés már elérhető és telepíthető a Mac App Store-on belül a Frissítések fülre kattintva.



Előre imádom/utálom az iMac Prót

Szóval ez a gép egyszerűen csodálatos. Minden elemében olyan képességeket vonultat fel, hogy az ilyesmire fogékony ember egyszerűen idegállapotba kerül tőle és azonnal birtokolni akar egyet.

new_2017_imac-pro_full_jpg_og_1.jpg

Csodálatos a kijelzője, én már vagy másfél éve egy 5K-s iMac előtt ülök és nem lehet megunni a felbontást, a színmélységet, a kontrasztot meg a hasonlókat. Gyönyörű a forma, remek ez az új szín, és a lényeg persze, hogy micsoda brutális hardvert sikerült belepasszírozni a vékony házba: 8, 10, 12 magos processzorok, legalább 32 gigabájt memória, különböző méretű, de villámgyors ssd-k és az új Vega 56 meg 64 videokártyák, amik hosszú évek óta először képesek megszorongatni AMD-s oldalról az Nvidiát. Legyőzni nem, de az első tesztek szerint azért hozzák a GTX 1080-as Geforce szintjét, ami legalábbis izmos.

Mármint alapból.

És akkor itt jön az első problémám az iMac Próval: mert ezek a gpu-k tényleg elég jók, tényleg felsőkategóriásak, csak egyáltalán nem biztos, hogy az iMacben is képesek lesznek kifutni magukat. Hiába alkottak ugyanis csodálatosan a hűtőrendszerrel már megint az Apple mérnökei, az első geekbbenchek alapján nagyon úgy fest, hogy a 8 és 10 magos processzorok a referenciaértéknél 10-15 százalékkal alacsonyabb órajelen futnak majd, hogy ne melegedjenek túl a vékony házban.

macgpic-1496732808-30003889423411-sc-jpt.jpg

Nyilván ugyanez igaz lehet a Vega gpu-ra is.

Ez persze még változhat: könnyen lehet, hogy a tesztgépeken vissza volt tekerve az órajel, de a végső verzión majd csúcsra járatja a hardverelemeket az Apple. Lehet, de mondjuk tipikusabb lenne, ha megint feláldozná a teljesítményt a megjelenés oltárán: az én iMacemben például egy 4 gigahertzes i7-es dolgozik, ami elég brutális darab, csak éppen az üzemidő egy részét inkább 3,5-3,7 gigahertzen tölti, egyszerűen azért, mert nagy leterhelés esetén túlmelegszik a vékony házban és a rendszer leveszi a teljesítményét.

Szóval az a csip, ami ilyenkor az összes normális konfigurációban 4,2 gigahertzes turbo booston fut, az az Apple-nél nagy meló esetén visszafogja magát 10 százalékkal, nehogy baj legyen. És teljesen tipikus az is, hogy a gpu az Apple-nél valamivel alacsonyabb órajelen fut, mint bárhol máshol, egyszerűen azért, hogy ne olvassza ki magát a dizájnos házakból.

A forma persze fontos. De egy csúcsgépnél feláldozni a teljesítményt a forma oltárán meglehetően öncélúnak tűnik. Az ilyen öncélú őrületnek köszönhető, hogy az aktuális Mac Pro például hiába újabb, mint az a régi alumíniumházas, hiába kerül 2 millióba a 12 magos változat a D700-as dual grafikus gyorsítóval, ennél sokkal-sokkal gyorsabb gépet tudsz összerakni, ha megveszed a régi, 2012-es aluházas modellt, abba raksz 12 magos processzort, meg mondjuk GeForce 1080-as gpu-t és tadam: kábé 700 ezerből építettél egy olyan rendszert, ami ide-oda keni a mostani, 2 milliós csúcsmodellt.

Egyszerűen azért, mert a régi Mac Prónál még nem a forma volt az elsődleges, hanem a teljesítmény, ami egy pro gépnél viszonylag logikusnak tűnik.

imac-pro-accessories-800x333.jpg

Az iMacnél elég nagy a veszélye annak, hogy az Apple újra elköveti ezt a hibát, de persze néhány napon belül kiderülhet, hogy nincs igazam. Ahogy az is, hogy téved az egész internet és nem igaz, hogy egy pro gépnél nem lehet majd memóriát bővíteni, szemben az összes korábbi 27-es iMackel. Mindenesetre az előjelek gyanúsak, a hátlapon ugyanis határozottan nem látni azt a memóriabővítő ablakot, aminek egyébként ott lenne a helye.

A MacBook Pro használati élményét jó egy éve komolyan elrontotta az Apple: azzal, hogy kivette belőle a hagyományos usb-t és a memóriakártyaolvasót, pont azokkal szúrt ki a cég, akinek ezt a kategóriát szánják. Jó fél éve használom a sajátomat, de a mai napig kurvaanyázok, amikor videókat akarok felmásolni a gépre, és kereshetem hozzá az átalakítót.

Meglátjuk, hogy az asztali gépeknél merre megy tovább a gyártó, de azért van ok az aggodalomra.



Mac külső gpu-val!

A High Sierra óta adott az elméleti lehetőség, a Thunderbolt 3-ason keresztül mindenféle kompatibilis gpu-t ráköthetünk a Macintoshunkra. Még csak elméleti, valamikor 2018 elején lesz engedélyezve minden szinten a funkció, ami most még béta.

Béta, de már remekül mutatja, hogy mit lehet majd kihozni a rendszerből.

A 9to5Mac egyik szerzője ugyanis fogott egy Mantiz Venus házat, belerakott egy Radeon RX Vega 64-est, vagyis azt a gpu-t, ami az iMac Próba is kerül, összekötötte a 13-as MacBook Próval és megnézte, mi történik.

rx-vega-64-mantiz-venus-macos-high-sierra-beta-2.jpg

A kapcsolódás meglepően egyszerű volt: nem kellett eszközt felismertetni meg ilyesmi, amint megvolt a fizikai összeköttetés a külső ház és a laptop között, a rendszer automatikusan rákérdezett arra, hogy akarja-e a júzer a Vegát használni és már indult is az őrület!

macbook-2017-egpu.jpg

A nem túl stabil őrület, mert azért még elég sokszor megfeküdt a rendszer, de amikor épp nem, akkor remek eredményeket produkált például Haeven Benckmark alatt: nemcsak a 13-asba integrált Iris Plust verte szanaszét az új rendszer, de még azt az RX 580-at is, ami most a legerősebb az egész Apple birodalomban, és a 27-es 5K-s iMac csúcsmodelljében dolgozik.

heaven-benchmark-egpu-macos-high-sierra-beta-001.png

De a szerző kipróbálta a Rocket League-et is, ami az integrált gpu-val játszhatatlan volt, ezzel a Vegával meg stabilan 60 fps fölött futott.

rocket-league-rx-vega-64-egpu.jpg

Processzorokban nem rossz az Apple, de grafikus gyorsítóban elég szegényes és korszerűtlen a kínálat. A Thunderbolt 3-assal viszont megoldódhat ez a probléma (és vehetünk 2-300 ezerért kiegészítőket egy alapból 6-900 ezres géphez).



Csodás magyar terméktámogatás!

Szeretnék mutatni valamit az iCsekk készítőinek:

Ez azért nem tűnhetett még fel nekik, mert a hiba csak az iOS 11-gyel egyidős, tehát alig 59 napos.

Alig két hónapja nem lehet használni iOS platformon az egyik legfontosabb pénzbefizetős alkalmazást, legalábbis ha megnézzük a kommenteket, kiderül belőlük, hogy a probléma az iOS 11 óta tökéletesen általános:

img_1291.png

Ennek köszönhető a kiváló értékelés:

ertek.png

Gratulálok a gyors és határozott válaszért a fejlesztő/megrendelő részéről!




süti beállítások módosítása