Mindenki, aki próbálta már három percben elmagyarázni egy érdeklődő, de informatikailag analfabéta burkolónak, mi is az online marketing, tudja, kábé mit éltek át a Szilícium völgy vezetői hat hónappal ezelőtt, amikor először találkoztak Donald Trumppal, hogy egyeztessék az álláspontokat.

Most pedig megvolt a második kör, többek között velük:

techtr.jpg

Nem mennék bele, ki mit mondott az ülés előtt, diplomatikusan, csak egy névtelen forrást idéznék, akit a CNN talált az egyik cégnél. Ő azt mondta, nagyon csábító, hogy elküldjék az elnököt a picsába, de vannak döntések, amik visszafordíthatatlanok. Újra megpróbálnak szót érteni vele, hátha.

És ez bizonyára nagyon okos és megfontolt döntés a tech vállalatok részéről. Minden korábbi tapasztalatuk azt tanította nekik, hogy a legproblémásabb emberekkel is meg lehet találni a közös hangot, ha nagyon muszáj. Majd felkészíti őket a kommunikációs tanácsadó, aki elmondja: Trump impulzív, és ha megleped egy szokatlan perspektívával, egy jópofa állítással, ami egyszerre ismeretlen neki, mégis valami hirtelen ötlettől vezérelve szeretne vele azonosulni, megteszi. Akár igaz, akár nem.

És megpróbálják. Bekészítenek pár petárdát.

És Trump pontosan így akar kormányozni. Azt akarja, hogy az agyak bazári majomként ugrálják őt körül, és próbálják felcsigázni, mert unatkozik. És ha a tech vezetők ezt megteszik, gyakorlatilag épp őt szolgálják.

Elon Musk nem ment. Ő tisztséget is vállalt korábban az elnök mellett, a párizsi egyezmény felrúgása után viszont otthagyta. És továbbra sem lát lehetőséget arra, hogy meggyőzze Trumpot bármiről.

Trump egyébként a találkozón elmondta: a kormányzatnak fel kell zárkóznia a privát szektorhoz, nekik kellene az állampolgároknak mindennél biztonságosabb és jobb szolgáltatásokat nyújtaniuk. Tim Cook, miután a privát szektor képviselőjeként elengedte a füle mellett a nehezen értelmezhető kijelentést, elmondta, hogy a gyerekeknek már az iskolában el kellene kezdenie programozni.

Nem tudni, hogy Trump bekapta-e a horgot. Mindenesetre megpróbálták.