Tél közepétől lett tömeges a jelenség, még mi is írtunk róla sokat: az iPhone-ok a hidegben sorra megadták magukat. De bestiális módon: eleinte eufemisztikusan harminc százalékos hibajelenségnek nevezték az eseménysort, mert hogy harminc százalékos töltöttség mellett is váratlanul kikapcsoltak a telefonok, és amíg nem dugtad konnektorra őket, nem is voltak hajlandóak újra elindulni. Aztán egy perc töltés után 32-34 százalékkal bootoltak be újra.

De idővel kiderült, hogy a mobilok képesek ugyanerre 60, sőt 80 százalékos töltöttség mellett is. És az is kiderült, hogy nemcsak az iPhone 6s-eket érinti a probléma, ahogy az Apple állította, hanem lényegében az összes iPhone-t, ami piacra került az SE előtt. Ennek ellenére az Apple csak a 6s-ekre indított csereprogramot, és azoknak is csak egy részére, ami az egyik legpofátlanabb dolog volt a társaság életében: valószínűleg több millió ember bukta télre az értelmezhető mobilhasználatot, ami 2-300 ezer forintos telefonok esetében elég véleményes jófejség.

iphone-6s-review-lead.png

Az Apple most azt állítja, hogy a 10.2.1-es update elég jól megoldotta a problémát: a 6s sorozatnál 80, a 6-osnál 70 százalékkal csökkent az esetek száma az update feltelepítése óta, és ha újra is indul valamelyik mobil, azt sem kell töltőre dugni, simán be lehet kapcsolni újra.

Egyébként gyanús volt, hogy a probléma legalábbis részben szoftveres, mert a tavalyi télen még nem jelentkezett a hiba, annyit meg nem öregszenek tizenkét hónap alatt az akksik, hogy ennyire eltrágyuljanak (új szó!), a probléma tehát valamelyik iOS verzió túlzott érzékenységével függhetett össze.

Legalábbis részben, mert én például beleestem a csereprogramba és a csere óta annyira jó az akkukapacitásom, hogy azt még mindig nem hiszem el, pedig másfél hónapja tart a boldogság.

Nektek mik a tapasztalatok? Fenn az új iOS? Csökken a problémás esetek száma? Bár a tavasz magától is megoldja a gondot.