Bár perek tényleg hetente indulnak Cupertino ellen, az utóbbi pár hét ebből a szempontból is kiemelkedő volt. Most itt a legújabb a sorban.

A Somaltus LLC nevű cég egy az állításuk szerint az iPhone 6s-ben használt 2010-es bejegyzésű, az akksi gyorstöltésével kapcsolatos szabadalom miatt adtak be keresetet, amiben nem csak az Apple sikertelefonját, de több hasonló készüléket és gyártót is támadnak. A kelet-texasi körzeti bíróságon indított eljárás felperese minden szempontból kimeríti egyébként a szabadalmi troll fogalmát: se komoly internetes jelenlét, se fejlesztői tevékenység, se termék.

A töltési eljárás egyébként a gyengébbek kedvéért: 80 százalékig max sebességel tölt, és utána vált csepptöltésre, így meghosszabbítva az akksi élettartamát. A Somaltus egyösszegű kártérítést vagy folyamatos jutalékot követel. Hasonló eljárás indult az Asus, a Lenovo, a Sony, a Toshiba és a nagy ellenfél Samsung ellen is.

Bár igazságtalan, a fentebbi cégek mindegyikét megállapodásba kényszeríthetik - van benne tapasztalatuk, korábban a Fordot és a Nissant sikerült egy hasonló dealbe beleheccelniük.