Egy a hivatal által tegnap közzétett szabadalmi dokumentációjában az Apple egy olyan módszert ír körül, amivel elméletileg jelentősen csökkenthető a képhibák száma, drasztikusan javítható a képminőség, különös tekintettel a kontrasztarányra.

 

duallcd.png

A klasszikus LCD-knél használt elrendezést a dual-layer, azaz kétrétegű LCD technológia azzal fejeli meg, hogy két LCD panelt helyez egymásra (a név alapján erre senki nem számított, ugye?): egy szürkeárnyalatost és egy színeset - a háttérfény ezáltal kétszer modulálódik mielőtt eléri a szemünket, így növelve a kontrasztarányt.

Nagyon komoly és alapvető problémája volt eddig az ilyen elrendezéseknek, hogy a betekintési szögük szűkös: bizonyos szögekből ugyanis parallaxis effektet okoz a két réteg közötti hézag, ami végeredményben a két panel képének ezekből a szögekből az egymáson való eltolódását és ezáltal homályos képet eredményez.

Az Apple megoldása az ilyen és ehhez hasonló effektusok (moiré, halo, stb) elkerülésére egy új képszétválasztó algoritmus, ami a kijelzőre küldött képet kettéválasztja a két külön panel számára. Nagyon leegyszerűsítve a dolgot az algoritmus analizálja a képi tartalmat, a szükséges mértékben leméretezi, módosítja a hátsó, a fényforráshoz közelebbi szürkeárnyalatos panelre küldött képet, így a szemünk nem fog érzékelni a parallaxishatást és még a kép tisztasága és fényereje sem romlik.

Az Apple meg is jegyzi a dokumentumban, hogy az átlagos LCD 1000:1 kontrasztaránnyal dolgozik, e megoldással ez akár 1000000:1-re is növelhető. És ami a külön jó hír, hogy a technológia elviekben mind a számítógépeiknél, mind a telefonoknál, tableteknél alkalmazható.