Amióta kiderült, hogy OLED gombsort kap a funkcióbillentyűk helyére a MacBook Pro, azon gondolkozom - több más bloggerrel együtt -, mit talált ki az Apple? Ami valamiben több, mint ami most van, de semmiben sem kevesebb.

Ennek kell megfelelnie az új ötletnek. Többet kell adnia úgy, hogy nem veszítjük el a megszokott kényelmet.

Oké, miről is van szó? Egy dinamikusan változó gombsorról, ami az egyéni helyzethez igazodva a felhasználó vagy épp az operációs rendszer - vagy a kettő kombinációja - dinamikusan tud kiosztani. Ezenkívül információkat is megjeleníthet, ha arra van szükség.

Kezdjük azzal, hogy mit nem szabad elveszíteni. Hát persze, hogy a mostani kiosztást. Hiszen már mindenki zsigerből nyúl a hangerő-szabályzóért, a play gombért, vagy épp a Mission Controlért. Akármi történjen tehát, alapértelmezettként, ha ránézünk a felső sorra, szinte mindig a megszokott irányítókat kell majd látnunk. Ezt:

macbook-oled1.jpg

A kevés kivétel egyike, ha mondjuk a Sirivel beszélgetünk, akkor megengedett egy ilyen csilivili menőség:

main.png

Ezt jelenti tehát, hogy nem lesz kevesebb. Most lássuk, hogyan lehet több.

Mondjuk úgy, hogy ha egy adott programban dolgozunk épp, egy balra suhintással az OLED kijelzőn becsusszan egy újabb kiosztás. Az adott alkalmazás leggyakrabban használt parancsai. Lehet, hogy ezt az Apple határozza meg, és mindenki ugyanazt látja, de lehet az is, hogy az általunk használt gyakori kérések jelennek meg itt. Egy szövegszerkesztőnél viszonylag egyértelmű, hogy a másolás, beillesztés, karakterméret, vastagítás, sőt a "beillesztés a formátum egyezésével" parancsnak is ki kell kerülni ide, utóbbira én naponta sokszor nyomogatom meg jelenleg ezt az őrületes kombót:

screen_shot_2016-06-08_at_08_58_15.png

Azt viszont, hogy a képeket 800 pixel szélesre kicsinyítem le leggyakrabban a fotószerkesztőben, hogy van egy kedvenc filterem, hogy a Levels helyett a Curves-t használom, egyéni szocprobléma. De milyen jó lenne, ha ez a gombsor kiismerne engem, és néhány alapműveleten túl ezeket ajánlaná fel nekem. Nyilván egy programfrissítés kellene hozzá, az alkalmazáskészítőknek lenne vele dolga bőven, de jó API-kkal nem gáz.

Én azt gondolom, hogy az Apple a szokásához híven két alapelvet követ a kialakításnál:

  1. a felhasználónak a lehető legkevesebb beállítással kelljen szarozni
  2. ha szeretnénk mégis egy testre szabható megoldást, annak automatikusan kell kiismerni a felhasználó szokásait, és kérdés nélkül csinálni a dolgát.

Amit a gombsor megkérdezhet első körben a felhasználótól, az ez:

szeretnéd-e, ha az adott alkalmazásokhoz tartozó gombok jelenjenek meg automatikusan a programok közötti váltásnál, és a mostani kiosztást lehessen elérni balra suhintással, vagy szeretnéd inkább, hogy a most is ismert kiosztás legyen alapértelmezett, és a másikért kelljen mozogni?

Ha ezt eldöntjük, a többit nagyjából lerendezik az algoritmusok.

Hát valami ilyesmit várnék én az új MacBook Próktól.