Az Apple új központjának építése szépen halad:

Amit nem nagyon látunk még, az a növényzet, ami ezt az egész területet körbeöleli majd. Pedig a terveken több mint 8000 fa szerepel, az épületek között, egyfajta erdőt létrehozva a területen. És mint kiderült, ellenben a megszokott látványtervekkel, az Apple nem akar 10-20 évet várni, amíg az ültetett fák megnőnek akkorára, hogy passzoljanak a tervekhez. Ez a kép a legelső év látványa, háttérben a főépülettel.

homesteadroadyr1.jpg

Egy botanikus, aki képben van az Apple terveivel, elárulta a Venture Beatnek: nagyon ambiciózus terv. A legtöbb építkezés során ugyanis általában sokkot kapnak az építtetők az áttelepített nagyméretű fák árától, a szállítás és telepítés költségétől. Az Apple nem: és nem is akart spórolni ezen egy centet sem.

Az Apple felvette a Palo Alto-i faszakértő Dave Mufflyt, hogy segítsen neki a legjobb döntéseket meghozni. Most már évek óta ő vezeti azt a csoportot, ami az Apple fastratégiájáért felel. Mert van olyanjuk is: fastratégia.

davemuffly-768x576.jpg

Az építkezési területen 3616 fa volt, mielőtt a földmunkagépek megjelentek volna. Ebből Muffly kiválasztotta a 800 legegészségesebbet, és ezeket arrébb szállították, hogy a munka végeztével visszakerülhessenek. Viszont még így is kellett további 7200 fa.

apple-boxed-tree.png

Az East Bay-i facsemete-gondozóban az Apple számára további 4600 fát különítettek el, hatalmas fa dobozokban. De máshol is megrendelte már az Apple a szükséges mennyiségeket, de előírásként kikötötte, hogy a tárolt fáknak legyen saját mozgásterük, de zsúfolják össze őket egymás mellé - amit sokszor látni az ilyen helyeken a szakértő szerint.

valleycrestsunol-800x478.jpg

960 fa kicsi lesz, amiknek lesz idejük nőni, és dúsítani az erdőt.

Mindez önmagában nem olcsó mulatság, különösen nem több ezer fa esetében. De az igazi szívás az lesz, amikor át kell majd szállítani a fákat a helyükre, egyenként több mint 160 kilométeres kanyarral. Sok kanyarral: egy teherautóra csak néhány fér fel egyszerre, ráadásul a növények ki vannak ilyenkor téve a szélnek, a mozgatás káros hatásainak, amik egy részüket károsíthatják, sőt el is pusztulhatnak ettől. Egy szakértő úgy nyilatkozott, ő még nem hallott olyan esetről sem, hogy valaki akár néhány száz fát szállított volna ilyen módon egyszerre. Több ezer pedig példa nélküli lehet arrafelé.

És hogy miért ez a nagy igyekezet, hogy építsenek egy kész erdőt az új központ köré? Persze, hogy erősítsék a kreatív szellemet, és hogy még vonzóbbá tegyék az Apple-nél a munkát. Ez a hivatalos. De a központ még Steve Jobs álma volt, még ő vett részt a tervezésben. Ő pedig a környéken nőtt fel, akkor, amikor nem borított el mindent az irodaházak hada, hanem tele volt nyitott, nagy terekkel, ahol gyümölcsösök húzódtak végig, ameddig a szem ellátott. Talán azt az érzést akarta visszaidézni, azoknak, akik a szigorú biztonsági ellenőrzés után bejutnak a területre.