Készüljetek, közelegnek az Apokalipszis lovasai az újabb a céget temető cikkek!

Az Apple második negyedévi pénzügyi jelentése persze nem okozott meglepetést annak, aki nem csak felületesen követi a cég körüli történéseket. Tim már hónapokkal korábban megmondta: ne számítson senki túl fényes eredményre, vége a megállíthatatlan növekedés korszakának. Na de nézzük a konkrétumokat.

A teljes bevétel 50,6 milliárd dollár volt, amin összesen 10,5 milliárd dollár profitja volt Cupertinonak. Bár ez még így is rettentő sok pénz, ha hozzánézzük 2015Q2-t, annak 58 milliárdos és 13,6 milliárdos adataival, a mínusz ha nem is rettenetesen komoly, de azért már számottevő. Utoljára 2003-ban esett meg ilyen a céggel az előző év azonos időszakával történő összehasonlításban. 

Az összes főbb termékből is kevesebbet adtak el:

iPhone-ból 51,1 milliót (18%-os visszaesés),

iPad-ből 10,2 milliót (19%-os visszaesés),

Mac-ből 4 milliót (12%-os visszaesés).

dead_mac.png

A telefonbiznisz még mindig az Apple bevételeinek jelentős részét, közel kétharmadát adja. Nem túl optimista a cég a következő negyedévvel sem, akkora még nagyobb csökkenést prognosztizálnak maguknak.

Tim azért kiosztott néhány buksisimit is, mondván "a csapat nagyon jól teljesített erős makroökonómiai ellenszélben is". A két szegmens, ami növekedést mutatott be: szolgáltatások és az egyéb termékek köre, amik 20, illetve 30 százalékos növekedési pályát írtak le.

Ez van, srácok.