Amikor nyolc éve, jézus-atya-úr-isten, nyolc éve elkezdtük írni a blogot Csabával, az első pletyka, amitől teljesen beindultam, ez volt:

Szuper nyomogatós izére készül az Apple.

2-21-08-apple-patent-touch_1.jpg

Én ebbe a soha meg nem valósult, és valójában 2008-ban mindenféle alapot nélkülöző szabadalomba totál belezúgtam. Elképzeltem egy hatalmas, billentyűzet nagyságú trackpadet, amin fénnyel jelölve megjelennek a billentyűk, ha kell, de amit használhatunk full méreten trackpadnek is, ha akarunk. Két dolog volt, amitől megtetszett:

  • a billentyűzetkiosztást magunk váltogathatjuk azonnal, a magyar és az angol billentyűzetek mellett külön kombinációkat dobhatna fel a szoftver, kopipészt gomb, képkicsinyítés gomb, FaceTime-hívás gomb ésatöbbi.
  • ha azonban nem "odacsapunk", hanem elkezdjük húzni az ujjainkat, a billentyűzetformájú háttérvilágítás kikapcsol, és méteres, szenvedélyes, harry potteres gesztusokkal adhatnánk tudtára a rendszernek, mit is akarunk.

Akkor azt gondoltam, kidobnak egy ilyen medzsikpedet vagy mit. Aztán nem történt semmi.

Most, nyolc év múlva ugyanez a pletyka, mégpedig ismét egy szabadalom révén beszélünk róla: az Apple a fizikai billentyűket száműzné egy vagy több laptopjából, legalábbis barátkozik a gondolattal.

32f0678c00000578-3528632-image-a-1_1460046432515.jpg

is-apple-ditching-the-keyboard-new-laptop-patent-shows-giant-touchpad.jpg

Azért más ez, mint 2008-ban, mert ezúttal az egésznek igen komoly előzménye, és technikailag vállalható alapja van.

  • Egyrészt az egyre jobb érintőkijelzőik.
  • Egyre több az elérhető gesztus (na jó, az utóbbi időben a kör nem bővült nagyon).
  • Másrészt a fizikai visszacsatolásnál, ami miatt idegenkedtünk anno ettől, segít a Taptic Engine, amivel az újabb trackpadekben elérik a kattintás érzetét egy kattinthatatlan felületen.

is-apple-ditching-the-keyboard-new-laptop-patent-shows-giant-touchpad-1.jpg

  • Harmadrészt ott van a 3D Touch, egy olyan technológia, amivel 

soha a büdös életben nem kellene többé Cmd + Q-val kilépni Alt + Q, vagyis a @ helyett. A Q-ra nyomva 3D Touch-csal @-t írnánk.

  • A tabletek segítségével a világ egyre jobban felkészült a billentyűzet nélküli billentyűzetre.

Én nem gondolom, hogy az Apple leváltaná a hagyományos billentyűzetet. Azt viszont igen, hogy a MacBook lehet a cég játszótere ebből a szempontból is. Először az egyportos USB-C kialakítás, a minden korábbinál vékonyabb ház, hűtés nélküli kialakítás volt a játék. Bejött. Egyértelmű, hogy a MacBook az új ötletek bevezetésének terepe lesz, és nemsokára érkezik a második része.

Teljesen logikus lenne, hogy a vékonyítás érdekében az Apple száműzné ennél a terméknél a billentyűzetet is, és egy új, izgalmas beviteli módot fejlesztene a kijelzővel szemközti oldalra. A MacBook Air vonal még mindig ott maradna a hagyományosabb technológiák iránt érdeklődőknek, de a Mac végre megint egy izgalmas valami lenne, amit várunk, és amit mosolyogva nyomogatunk. Aztán vagy tetszik, vagy nem. Nem baj, ha nem.

Újra életet hozna a consumer számítástechnikába.