Egyre több kardsuhintás esik az Apple kontra FBI csatában, ami valójában többről szól, mit egy end-to-end, a szolgáltató számára is (triviálisan) feltörhetetlen titkosítás létjogosultságáról, vagy egy nyugati nagyhatalom harcáról az állampolgárok adataiért, amit az Apple nem akar kiadni. 

Az alaptörténet itt olvasható.

A harcban az a nagyon érdekes, hogy évek óta nemcsak minden valamirevaló összeesküvéselmélet-gyártó, de még a sima átlagos utcán sétáló is azt állította legyintve, hogy ugyan, ez a csata már a a dinoszauruszok születése előtt eldőlt, a mobilgyártók kutyák, és mindenben kiszolgálják a szerveket, lehetőséget adva nekik arra, hogy bármikor bárkinek a bármilyével csináljanak bármit.

obama-nsa.jpg

Erre most egy tech-cég vitatkozik az FBI-jal arról, hogy bírósági döntés _megléte_ esetén segítsenek-e egy hátsó kapu megnyitásával feltörni egy gyilkos telefonját, esetleg nem.

Apple: ha egy készüléken lehetőséget adunk, hogy könnyebben behatoljanak, akkor azon az ajtón mások is bejöhetnek majd. 

FBI: így nem tudják megvédeni az embereket úgy, ahogy az emberek azt igénylik és megérdemlik.

A tét valójában nem is a San Bernardino-i lövöldözés megelőzése, az elszigetelt esetek Tom Cruise-i értelemben vett pre-crime-rendszerének kialakítása. Az FBI meg tud szerezni minden egyes bitet arról a telefonról, csak épp költséges és veszélyes módon. A tét az - és erről egyelőre kevesen beszélnek -, hogy az Iszlám Állam féle terrorizmus nemzetközi, szigetszerű csoportokra esik épp szét, akik belső csapásokkal, öngyilkos-akciókkal és hasonlókkal készülnek teljesen véletlenszerűen, és ennek megtárgyalására - belső ajánlásuk szerint - leginkább iMessage-et használnak. Hiszen azt az Apple sem láthatja.

Borzasztó fontos kérdés ez, ami több más területen is megfigyelhetünk, ahol elkezd összeérni a terrorizmus és a nyugati világ. A kérdés így szól.

A félelem hatására megváltoztatjuk-e az utunkat azért, mert akkor nagyobb biztonságban érezzük magunkat, vagy az aquila non captat muscas elv szerint a fenyegetettségtől nem zökkenünk ki a saját ritmusunkból, mert nem ér annyit, hiszen a bajt a felsőbbrendűség teljes erejével kell tudnunk kezelni, ahogyan egy óriás söpri le a legyeket a válláról?

Apropó felsőbbrendűség. Donald Trump is nagy elánnal vetette bele magát a témába, természetesen azon az oldalon, ahol lehetőséget látott a gyűlölet- vagy félelemkeltésre. Bojkottra szólított fel az Apple termékek ellen, amíg nem működnek együtt a hatóságokkal, maga is gyorsan lecserélte az iPhone-ját egy androidos készülékre. Ebből persze ne vonjunk le messzemenő következtetéseket: igaz, hogy ha Donald Trump valami mellett kiáll, az vagy ijesztő, vagy csak szimplán nem civilizált, de ez még nem jelenti, hogy zsigerből el kell utasítani. Valójában, ebben a mostani helyzetben nagyon nem egyszerű válaszolni a fent feltett kérdésre.

Az Apple nemrég egy Gyakori Kérdések aloldalt is létrehozott az Apple.com-on, ahol elmagyarázza, miért lenne veszélyes egy backdoort nyitni a rendszerre, és miként lehetne azzal visszaélni. Érdemes elolvasni.